Jan Gieling is zaterdag studiogast in HoornRadio Cultuur

Uitzending 'HoornRadio Cultuur' zaterdag 12 oktober van 12.05 tot 14.00 uur

HOORNGIDS | Zaterdag 12 oktober ontvangt Hendric van Doorn in zijn radioprogramma ’HoornRadio Cultuur’ Jan Gieling. Hij is auteur van het boek ’TERUG’. De titel van het boek slaat op de weg die ieder gaat in het leven in kortere of langere tijd. In het bijzonder gaat het over het veel te korte leven van zijn zonen Bart en Jelle, die bijna 15 jaar geleden zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte Niemann-Pick-c.

Het verhaal begint bij het ontstaan. Ontstaan van moeder aarde, ontstaan van Bart en Jelle.

In het middenstuk komt de ontwikkeling als gezonde kinderen en broers aan de orde, waarna de ommekeer in hun leven en van hun ouders aandacht krijgt en wat daar allemaal mee gemoeid is gegaan.

Het laatste deel gaat over hun overlijden en hoe verder te leven na hun dood.

Ieder leeft, brengt leven en ontwikkeling voort, voedt op, ontwikkelt en verliest en voor iedereen kan het leven zomaar 180 graden draaien. Ieder krijgt met de dood te maken.

Daarom dan ook is ’TERUG’ een boek dat voor iedereen betekenisvol kan zijn, in het bijzonder voor mantelzorgers en werkers, docenten en studenten binnen de sector zorg en welzijn.

Jan Gieling: ”Betekenis willen geven aan wat is geweest, inzicht in het leven en de levenskracht van de mens, én de liefde voor het gedicht, hebben mij uiteindelijk gebracht tot het maken van deze bundel.

Voor mij, als vader en gepensioneerde leraar (o.a. Horizon College), een mooie manier om met u te delen, wat het leven mij gebracht heeft, wat me beweegt en heeft bewogen.

Het boek is te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandel.

Als je het wilt laten bezorgen op je huisadres bestel het dan bij Uitgeverij Elikser of Nautaboek Texel, twee adressen die zich voor mij extra hebben ingespannen om tot dit mooie resultaat te komen”.

De tekst op de achterflap van het boek

Jan en Loes Gieling kregen twee zonen, Bart en Jelle. Rond hun twaalfde levensjaar kwam er een ommekeer in hun ontwikkeling. Ze kregen steeds meer fysieke problemen. Na een lange zoektocht bleek, dat zij allebei de stofwisselingsziekte Niemann-Pick-c hadden. Ze overleden iets meer dan een jaar na elkaar, Bart werd 27 jaar, Jelle werd 25 jaar. Hun geest bleef helder en hun sterke karakter hield hen goed staande tot het einde.
In deze bundel vertelt Jan Gieling hun verhaal in gedichten, afgewisseld met teksten waarin hij de loop van hun leven, hun ziekte en het uiteindelijke afscheid beschrijft. Daarbij maakt hij op indringende wijze duidelijk welke impact de zorg en het verlies ook voor hen als ouders hebben gehad.

HoornRadio is te ontvangen in de ether op AM 828 kHz en via internet op www.hoornradio.nl of app ’Tunein Radio’, gratis te downloaden uit de ’Google Play Store’, ’Apple App Store’ en ’Microsoft App Store’ voor Android, iOS en Windows platforms. ’HoornRadio Cultuur’ is na de uitzending nog een week te beluisteren in HoornRadio ’Live gemist’.

Jan Gieling auteur van Terug Jan Gieling auteur van Terug