Voetbalverslagen wedstrijden 19/10 en 20/10

21-10-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met mededwerking van diverse verslaggevers.

Woudia – Always Forward 2–5

Always Forward heeft ook in zijn derde competitiewedstrijd, de eerste op vreemde bodem, de volle buit behaald. Bij Woudia zegevierde de wit-zwarte formatie met 2–5. Deze cijfers suggereren een veel comfortabeler overwinning dan in werkelijkheid het geval was. Pas in het laatste kwartier liep Forward tegen de moegestreden thuisclub van 1–2 uit naar 1–5, waarna de treffer van Woudia in de toegevoegde speeltijd nog slechts van belang was voor de statistiek.
In vergelijking met de beginopstelling van de wedstrijd tegen De Valken, twee weken geleden, was de formatie van Always Forward op enkele plaatsen gewijzigd. Remco Bruijns startte in plaats van Ferris Inyamah en Cemil Zaal begon deze wedstrijd weer op links in de verdediging, waar tegen De Valken Anfernee Blanker speelde. Op het middenveld bezette Barry Rageh, terug van zijn schorsing, de opengevallen positie van Cemil Zaal.
Op de zachte, nogal hobbelige natuurgrasmat, die wel een maaibeurt kon gebruiken, had Forward het vooral in het eerste halfuur van de eerste en het eerste kwartier van de tweede helft lastig tegen de Westwouders, die een in de gegeven omstandigheden effectieve, maar wel veel kracht kostende speelwijze hanteerden.
Het eerste kwartier speelde zich grotendeels af op de speelhelft van de bezoekers, die er niet gemakkelijk in slaagden onder de druk uit te komen. De defensie, met name Remco Bruijns en Delaney van Schagen, kon de bal weliswaar meestal wel op de een of andere manier wegwerken, maar aan een zorgvuldige opbouw van aanvallen kwam Forward nauwelijks toe. In de negende minuut lukte dat wel nadat. De voorzet werd half uit de Woudia-defensie weggewerkt en Mike Apostols knal uit de rebound ketste af tegen de rug van een tegenstander.
In de 13e minuut werd een aanval van de thuisclub over links besloten met een technisch fraaie omhaal die de bal voorlang/over Luuk Weels doel deed gaan. Twee minuten daarna kwam Woudia op voorsprong: uit een aanval door het centrum kon een spits van de wit-blauwe ploeg een schot afvuren dat Luuk Weel nog kon pareren, maar de bal werd opnieuw het Forward-strafschopgebied ingebracht en het tweede schot belandde onhoudbaar in het net (1–0).
Geleidelijk begon Always Forward meer in het stuk voor te komen. Lucas Vaerewijck voerde een actie uit over links, waarbij de schiethoek uiteindelijk te scherp werd en de doelman van de thuisclub het schot kon stoppen. Na een langdurige aanval van Forward, waarin de bal verscheidene malen werd voorgezet kon Quinten Gorissen een kopbal richting doel loslaten, maar daarbij beging hij een overtreding.
Patrick Bruijns veroverde de bal diep op de helft van de thuisploeg, maar ook hij kwam uit in een te scherpe hoek voor doel en zag zijn voorzet/schot tegen het zijnet belanden.
Na ruim een halfuur bleef een voorzet van Barry Rageh van rechts net buiten bereik van Tom de Weerd, waarna de Woudia-doelman de bal kon grijpen. Aan de overkant ontsnapte Forward direct daarna toen de thuisclub, na een aanval over rechts, een centrumspits bereikte die de bal helaas voor hem niet onder controle kreeg, waardoor een grote kans verloren ging. Enkele minuten later zorgde een prachtige kromme pass van Tom de Weerd voor gevaar in de Woudia-defensie. Quinten Gorissen, de doelman en een verdediger liepen op de bal toe en de kluts pakte gunstig uit voor de Forwardspeler die eenvoudig de gelijkmaker kon laten noteren (1–1).
In de slotfase van de eerste helft had Forward een overwicht. Dat leverde een schot op van Barry Rageh (vrij ver naast)  en een schot uit de draai van Quinten Gorissen, dat gestopt werd door de keeper van Woudia. Die kon zich ook over de bal ontfermen bij een schot van Tom de Weerd, volgend op een actie van op links van Remco Bruijns en een van Tom de Weerd zelf langs de doellijn, waarbij hij twee tegenstanders passeerde. De thuisclub was tussen deze bedrijven door gevaarlijk met een voorzet van rechts, die onderschept werd door Luuk Weel, en een schot dat mogelijk werd na balverlies in de Forward-defensie, maar naast vloog.

De eerste fase van de tweede helft was min of meer een kopie van die van de eerste. Opnieuw kon Forward moeilijk onder de druk uit komen, maar in de 53e minuut lukte dat wel met een actie van Lucas Vaerewijck op rechts, gevolgd door een schot dat langs het doel ging. Na een combinatie met Quinten Gorissen bleek Mauro Robles Bello over rechts sneller te zijn dan zijn tegenstander. Bij diens eerste overtreding bij de Woudia-doellijn bleef Mauro Robles Bello in balbezit, maar bij de tweede ging hij binnen het strafschopgebied tegen de grond. Barry Ragehs inzet liet de doelman van Woudia niet kansloos en die pareerde het schot knap, waarna Cemil Zaal als eerste bij de terugspringende bal was en zijn ploeg alsnog op voorsprong kon schieten (1–2). Na een aanmerkelijk minder goede ingreep van de Woudia-doelman bij een corner van links kon Tom de Weerd tot tweemaal toe in de rebound een schot afvuren, maar beide stuitten af op het lichaam van een verdediger en uiteindelijk belandde de bal toch weer in de handen van de keeper.
Er volgde een nogal rommelige fase waarin beide ploegen er nauwelijks in slaagden de bal in de ploeg te houden. Anfernee Blanker kwam in het veld voor Mike Apostol en Barry Rageh maakte plaats voor Clyde Limbach.
Uit een aanval van Forward over links kwam een voorzet voort, die de doelman van de thuisclub, onder druk van Tom de Weerd, niet klemvast kon pakken, waarna de Weerd net naast schoot. Uit een vrije trap van Delaney van Schagen trof Anfernee Blanker met een verrassende uithaal uit een moeilijke hoek de buitenkant van de eerste paal.
Aan de andere kant van het veld volgde op een corner een langdurige en dreigende aanval die eindigde met een schot dat Luuk Weel geen groot probleem opleverde en even later was de Forward-doelman uitlopend attent bij een dieptepass. Een diepe pass richting Woudia-doel veroorzaakte in de 74e minuut verwarring in de defensie van de thuisclub, waarvan Tom de Weerd gretig gebruik maakte door de bal langs de uitlopende Woudia-doelman in de verre hoek te schuiven (1–3).
Even later leidde een hoge voorzet van rechts, waarbij Anfernee Blanker slechts oog had voor de bal, tot een harde botsing tussen hem en de Woudia-doelman, die een langdurige oplapbeurt behoefde en daarna nog niet helemaal fit leek.
Een volgende langdurige oplapbeurt viel toe aan de vlak daarvoor voor Quinten Gorissen in het veld gekomen Ferris Inyamah. Nadat hij was geraakt door een tegenstander, ging hij op uiterst expressieve wijze aan schrik en pijn uiting gevend tegen het gras, zodanig dat de omstanders voor een vreselijke blessure vreesden. Hélène leek een fysiotherapeutisch toverkunstje, naadloos passend in de reeks van wonderbaarlijke genezingen door Jezus, te hebben verricht toen ze hem weer op de been kreeg. Toen Ferris Inyamah, na weer in het veld te zijn gekomen, met een indrukwekkende rush liet zien weer geheel hersteld te zijn, bleek de scheidsrechter noch in tovenarij noch in wonderen te geloven en beloonde hem voor zijn act met een gele kaart.
Lucas Vaerewijck gaf met twee kort op elkaar volgende doelpunten de stand voor Forward een wel heel prettig aanzien. Met een actie in het centrum op 25 meter van het Woudia-doel, gevolgd door een schot dat de bal in de uiterste hoek deed belanden, tekende hij de 1–4 aan en nauwelijks een minuut later rondde hij de volgende Forward-aanval – door het centrum – doeltreffend af. Tom de Weerd zorgde met een kopbal uit een voorzet van Ferris Inyamah bijna voor een zesde treffer, maar de paal stond die in de weg. De aanval ging door, het doelgebied van Woudia even in een schiettent veranderend, maar de thuisclub doorstond deze momenten verder schadevrij en kwam, in zekere zin verrassend, in de slotminuut nog op 2–5 toen de centrumspits de bal uit een voorzet van links met een volley fraai binnenschoot.
Op deze inhaalzondag werden, behalve Woudia – Always Forward, nog twee wedstrijden afgewerkt. De Valken ging op bezoek bij St George en nam één punt uit Spierdijk mee terug naar Hem/Venhuizen omdat beide ploegen het net van de tegenstander éénmaal wisten te vinden. De in de vierde speelronde afgelaste wedstrijd DWB – Sporting Andijk werd op deze dag ook ingehaald en eindigde in een 2–1 overwinning voor de thuisclub, die daardoor in de stand is opgeklommen naar een met Kwiek ’78 en HSV Sport gedeelde vierde plaats op de ranglijst met zes punten uit vier wedstrijden. De Valken heeft éen punt meer. Strandvogels behoudt zijn bovenste plek op de ranglijst, maar Always Forward, nu op de tweede plaats, is als enige ploeg nog zonder puntverlies.
===================================================
Hollandia boekt vijfde overwinning op rij

Hollandia speelde zaterdagmiddag 19 oktober ruim 36 minuten met 10 man na het wegsturen van Niek Reus die zijn tegenstander vastpakte. Desondanks werd het een 3-0 overwinning voor Hollandia op Alphense Boys. Doelpuntenmakers waren Bart Spil (45+3 minuut), Mukthar Suleiman (2-0 en 3-0 in de 50e en 73e minuut)
In een aantrekkelijk duel op zaterdagmiddag wist Hollandia de drie punten in eigen huis te houden. Alphense Boys, dat in het begin van het seizoen evenals Hollandia de ambitie had om te promoveren naar de derde divisie, speelde zaterdag vooral het tweede gedeelte van de eerste 45 minuten een sterke wedstrijd. Hollandia-doelman Joey Wiese en de hechte verdediging van Hollandia lieten de mannen uit Alphen a/d Rijn weinig kansen om de score te openen. De paal hield in de 21e minuut Alphense Boys van een doelpunt af. In de extra tijd (vanwege een kapotte grensrechtervlag) voor de thee was het Bart Spil die score opende met een knap schot langs de uitstekende Tim van de Linden, doelman van Alphense Boys.

De tweede helft begon Alphense Boys te jagen op de gelijkmaker, maar door een prachtig doelpunt van Mukthar Suleiman in de 50e minuut leken alle illusies van Alphense Boys verdwenen. In de 56e minuut zou dat even veranderen, Niek Reus kon op de rand van het strafschopgebied niet anders doen dan de doorgebroken speler van Alphense Boys onderuit te trekken. De uitstekend leidende scheidsrechter J. Nelissen trok direct rood en Niek Reus kon vertrekken naar de kleedkamer. De toegekende vrije trap werd jammerlijk verprutst door Alphense Boys. Hollandia rechte zijn rug, met nog ruim 36 minuten te gaan was de 2-0 magertjes gezien de druk die Alphense Boys op de verdediging van Hollandia zette. Alphense Boys gaf echter veel ruimte weg. Via enkele snelle omschakelingen kreeg Hollandia diverse kansen om de 3-0 op het scorebord te brengen. In de 73e minuut was het Mukthar Suleiman die ongrijpbaar dit klusje afmaakte tot grote vreugde van het publiek en daarmee de eindstand op het scorebord bracht. De eerdergenoemde ambitie van Alphense Boys kan na deze wedstrijd voorlopig de koelkast in terwijl Hollandia na zaterdag op koers blijft.
Dinsdag 22 oktober speelt Hollandia de districtsbekerwedstrijd tegen Saenden uit Zaandam. Het sportpark Schanszicht is gelegen aan de Diederik Sonoyweg 20 in Zaandam. Deze wedstrijd begint om 20:30 uur en staat onder leiding van de heren R. Westland, M. Ris en nog een derde official.
Verslag: Peter van Lobberegt
Wilskrachtig Zwaluwen’30 pakt 3 punten tegen nieuwkomer FC De Bilt
Nog nooit speelde Zwaluwen’30 tegen de fusieclub en promovendus FC De Bilt. Beide teams verloren hun voorgaande competitiewedstrijd en waren er dus op gebrand om d.m.v. een overwinning de onderste plaatsen te verlaten en aansluiting te vinden met de (drukke) middenmoot van de ranglijst. De eerste tien minuten gebeurde er weinig, maar na het elkaar aftasten stond het plots toch 1-0 voor de thuisclub. Een prachtige aanval met een diepe bal op Mircle Elstak over rechts werd door hem uitstekend voorgegeven aan de mee opgekomen Gani Meholli. Deze stond precies op de juiste plaats om doeltreffend af te ronden, zonder dat een speler of de keeper van FC De Bilt nog de gelegenheid had in te grijpen. Een prima goal! Binnen een paar minuten werden er nog twee kansen gecreëerd door Zwaluwen’30. Eerst een geblokt schot door Jay van Ooijen en daarna verdween een vrije bal van Mircle Elstak naast de verkeerde kant van de paal. Daarna was het de beurt aan FC De Bilt. Dirk Bakker trad kundig op bij een van dichtbij ingeschoten bal. Drie corners op rij zorgden voor hoofdpijn in de Zwaluwen’30-verdediging. In de 26e minuut speelde Mircle Elstak zich prima vrij over rechts. Hij schoot zelf waar het afgeven aan een meegekomen vrije medespeler tot de mogelijkheden behoorde. De grootste mogelijkheid was in de 30e minuut voor FC De Bilt. Joep Rive verspeelde de bal en gaf zo een aanvaller van FC De Bilt een vrije mogelijkheid. Dirk Bakker stond op de rand van zijn 16-metergebied en kon alleen de bal over hem heen zien gaan. Gelukkig ging de bal langs de goede kant van de paal voor Zwaluwen’30. Nog een goede kans voor Pieter Koopman in de 42e minuut. De bal ging hoog over.
Direct na de thee een grote kans voor FC De Bilt; de bal mocht in twee instanties worden ingeschoten. Bij de laatste poging stond uitblinker Koen Verlaat op de juiste positie bij de tweede paal om de bal met zijn lichaam op te vangen. Hij moest wel even verzorging ondergaan. Dezelfde Koen Verlaat verraste daarna bijna zijn eigen doelman met een achterwaartse kopbal. Dirk Bakker redde ook deze situatie in de 58e minuut door een prima reactie. Beide teams streden met volle inzet voor de punten en de veldverhouding was nagenoeg gelijk in de tweede helft. Thomas Schaap kwam in de 61e minuut in het veld voor doelpuntenmaker Gani Meholli, terwijl in de 67e minuut Perry Vlasman voor Dani Mes kwam. In de 77e minuut kwam Joost Feld voor Jay van Ooijen. Mircle Elstak zag in de 79e minuut een stuiterbal nog net worden gered door de FC De Bilt-goalie. De laatste tien minuten van de wedstrijd vierde het opportunisme hoogtij; met lange, hoge ballen probeerde FC De Bilt Zwaluwen’30 onder druk te houden, hetgeen prima gelukte. Zwaluwen’30 kwam er bijna niet meer uit en stond permanent onder druk. In de 87e en 88e minuut moest Dirk Bakker al zijn kwaliteiten aanspreken om zijn doel schoon te houden. Ook in de (lange) blessuretijd kwam het meeste gevaar van FC De Bilt. Maar de Zwaluwen’30-defensie gaf geen kansen meer weg en behaalde zo een belangrijke 1-0 winst. Vooral de inzet in de tweede helft door Zwaluwen’30 mag worden genoemd en de wil om de 3 punten in eigen huis te houden. Volkomen terecht werd Koen Verlaat benoemd tot Man of the Match! Komende dinsdagavond speelt Zwaluwen’30 de Districtsbekerwedstrijd uit tegen KGB uit Bovenkarspel (aanvang 20.00 uur).