Voetbalverslagen wedstrijden 26 en 27 oktober

28-10-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met mededwerking van diverse verslaggevers.

Always Forward – DWB  3–2
Always Forward heeft zijn 100% score in de thuiswedstrijd tegen DWB weten te handhaven. Net als in de voorgaande wedstrijden bood de tegenstander taai weerwerk, maar trok Forward aan het langste eind.

Always Forward begon aan de wedstrijd met dezelfde elf spelers die ook vorige zondag in de uitwedstrijd tegen Woudia aan de aftrap stonden. Deze formatie bleef helaas niet lang gehandhaafd, want al in de openingsfase kwam Lucas Vaerewijck ongelukkig in botsing met teamgenoot Tom de Weerd en de blessure die hij daarbij opliep, dwong hem om zich na een kwartier spelen te laten vervangen. Anfernee Blanker kwam voor hem in het veld.
In de eerste minuten van de wedstrijd was de bal vooral op de speelhelft van Forward te vinden, maar vanaf de derde minuut nam Forward het initiatief en deed de eerste gevaarlijke situatie zich voor bij het doel van de bezoekers toen Tom de Weerd kon doorbreken. Door een zetje in zijn rug speelde hij de bal iets te ver voor zich uit en kon de keeper van DWB ingrijpen. Even later werd een gekraakt schot van Mike Apostol, na een combinatie met Tom de Weerd, eveneens een prooi voor de Weerese doelman. Uit een corner van Cemil Zaal kopte Quinten Gorissen voorlangs en een vrije trap van dezelfde Cemil Zaal stuitte af tegen het DWB-muurtje. Voorzetten van Quinten Gorissen, na een mooie combinatie met Tom de Weerd, en van Mauro Robles Bello, na een rush over rechts, werden door de defensie van de bezoekers weggewerkt. Een doelpunt hing in de lucht en kwam in de 13e minuut tot stand. Nadat Mike Apostol, na een Forward-aanval over links, tegen de paal van het DWB-doel had geschoten, zag Barry Rageh zijn inzet uit de rebound geblokt, maar bij de voortzetting van de aanval werd hij in vrije positie aangespeeld en werkte hij de bal met een stiftje over de DWB-doelman (1–0).
Kort na de openingsgoal werd het doel van Luuk Weel voor de eerste maal onder vuur genomen; het schot zeilde eromheen. Even later leidde balverlies  in de Forward-defensie bij het uitverdedigen tot een dreunend schot dat via de onderkant van de lat in het net achter Luuk Weel belandde (1 – 1).
Er volgde een fase waarin aanhoudend veel energie in de strijd werd geworpen maar de beide ploegen wisten defensief overeind te blijven. Slechts enkele kansen en mogelijkheden deden zich voor. Uit een corner van Barry Rageh leverde Mike Apostol een volley af die in het volle doelgebied van DWB smoorde; aan de andere kant van het veld werd de bal uit een vrije trap voorbij de tweede paal naast gewerkt en ging een kopbal uit een voorzet van rechts aan Luuk Weels doel voorbij. Luuk Weel zelf maakte een corner onschadelijk door de bal weg te stompen.
Vlak voor de rust kwam Always Forward opnieuw op voorsprong. Een aanval over rechts werd besloten met een voorzet van Patrick Bruijns, waaruit Mike Apostol met een kopbal zijn eerste competitiedoelpunt voor de thuisploeg produceerde. Patrick Bruijns testte even later de DWB-doelman met een schot nadat de bal uit een corner van Cemil Zaal via via voor zijn voeten was beland. De eerste helft eindigde met een schot-uit-de-draai van Tom de Weerd, dat over het DWB-doel krulde.

In de tweede helft was het weer Always Forward dat het eerste gevaarlijke moment creëerde bij het vijandelijke doel. Een voorzet van Tom de Weerd werd door een verdediger van de bezoekers niet goed verwerkt waarna de bal tussen hem en Quinten Gorissen bleef ’hangen’, maar uiteindelijk kon de DWB-verdediging opruiming houden. Vervolgens deden zich enkele gevaarlijke momenten voor bij het Forward-doel. Een kansrijke uitbraak van de bezoekers liep op niets uit wegens een onnauwkeurige laatste pass en even later ontstond er een 1-tegen-1-situatie waaruit Remco Bruijns als winnaar tevoorschijn kwam. Bij een voorzet van rechts leken in de 57e minuut twee spelers van de bezoekers in scoringspositie te komen, maar snel en goed ingrijpen van Mauro Robles Bello voorkwam dat.
Hierna nam Forward weer een poos het initiatief. Tom de Weerd forceerde enkele corners. De eerste liep uit op een voorzet van Patrick Bruijns die onschadelijk werd gemaakt door de DWB-keeper. Bij de tweede schoot Barry Rageh de bal uit de rebound naast. Een voorzet van Mauro Robles Bello ging hoog voorbij het DWB-doel, maar Barry Rageh hield de bal bijzonder fraai binnen de lijnen, waarna Mike Apostol het doel net miste.
Een foutieve pass in de opbouw bij Forward bracht de bezoekers in balbezit, maar door onnauwkeurige uitvoering van de aanvalsmogelijkheid kwam het niet tot een doeltreffende uitbuiting van de situatie.
Ferris Inyamah was inmiddels in het veld gekomen voor Remco Bruijns en zijn eerste nuttige werk was belangrijk: hij haalde de bal van de doellijn nadat die uit een voorzet uit een DWB-aanval over links was ingeschoten. De doelman van de bezoekers had even daarvoor een uit de draai geschoten inzet van Tom de Weerd gestopt en bleef kort daarna de situatie meester bij een kopbal van Ferris Inyamah uit een corner. In de 77e minuut verkeek hij zich echter op een voorzet van Quinten Gorissen, maar zijn verdediging kwam hem te hulp, waardoor een treffer uitbleef. Mike Apostol maakte in de 80e minuut plaats voor Tibbe de Bruin.
DWB ging op jacht naar de gelijkmaker en Forward kwam enige tijd moeilijk onder de druk uit. Ferris Inyamah werkte een gevaarlijke voorzet van links weg met het hoofd. De gelijkmaker kwam even later alsnog: bij een corner voor de bezoekers raakte een DWB-speler de bal, nadat hij een Forward-verdediger in de rug had geduwd, niet goed, maar de bal kwam buiten het strafschopgebied terecht bij een ploeggenoot die fraai binnenschoot (2–2).
Daarmee leek de zege aan Forward te ontglippen, maar drie minuten later had de thuisploeg de voorsprong alweer hersteld. Patrick Bruijns veroverde de bal op de speelhelft van DWB en stelde Tom de Weerd in staat op rechts richting doel te gaan en de DWB-keeper te passeren (3–2).
In de laatste minuten probeerden de bezoekers uiteraard nogmaals een gelijkmaker te forceren, maar Delaney van Schagen en Ferris Inyamah kopten de bal bij enkele voorzetten weg en in de blessuretijd maakte Patrick Bruijns een vrije trap voor de bezoekers onschadelijk. Aan de andere kant moest de defensie van de bezoekers bij uitvallen van Forward attent zijn om Barry Rageh het scoren te beletten.
Van de vier ploegen die na de inhaalspeelronde van vorige week zes verliespunten hadden, is er slechts één, HSV Sport, op dat aantal blijven staan. Onze stadgenoten wonnen thuis, na de eerste twee wedstrijden daar te hebben verloren, opvallend ruim (4–0) van De Valken, dat met DWB tot  de afvallers behoort. De laatste, Kwiek ’78, verloor de uitwedstrijd tegen RKEDO met 3–2. Het gevolg hiervan is, dat na de vijfde speelronde nog maar drie teams een score van meer dan 50% hebben. De kloof tussen Always Forward, dat nog een wedstrijd tegoed heeft, en de vier gedeelde nummers vier op de ranglijst, De Valken, Sporting Andijk, RKEDO en Woudia, bedraagt nu vijf punten en dat kunnen er acht worden (als Forward de inhaalwedstrijd tegen Berkhout wint).
Koploper Strandvogels behaalde de grootste overwinning van de dag. Zoals diverse andere ploegen dat eerder in de lopende competitie deden, leverden de Onderdijkers hun prestatie thuis tegen Berkhout, dat met een 7–1 nederlaag huiswaarts moest keren.
===========================================================================
HSV Sport 1889 – De Valken 4-0

HOORN/ RISDAM – Met Randy Kassenaar in de basis was een goede keus van trainer Armand Hoffman van HSV Sport. HSV Sport begon voortvarend en met veel fysieke kracht tegen de nummer 3 van de 4e klasse C, De Valken uit Hem. De jonge technische ploeg van trainer René Bierdrager was niet opgewassen tegen zoveel souplesse en snelheid. De 1-0 en 2-0 kwamen op naam van de eerder genoemde Kassenaar. De 3-0 was van een grote schoonheid door Nick Dekker. Hij lobde de bal net buiten de 16 meter over de iets voor zijn doel staande Loek Groot (De Valken). De Valken deed wel wat terug, maar zowel Rick Boon, als Remon Leeuw konden niets uitrichten voor het doel van doelman Luke van Amstel (HSV Sport). Aanvoerder Niels Timmer van De Valken had nog de mogelijkheid om vanaf de 11 meter 3-1 te scoren, omdat Kor Mantel in het strafschopgebied werd neergelegd. De vrouwelijke scheidsrechter Marisca Overtoom was onverbiddelijk en legde de bal op de stip. De ingeschoten bal was wel in de uiterste hoek, maar Luk van Amstel had die hoek ook uitgekozen en stopte de bal. Ruststand 3-0.

Na rust een actiever De Valken en het inbrengen van Roan Groot voor Christiaan Wognum bracht rust in de verdediging van de Hemmers. Ook Jelle Boon was een verbetering op rechts voor Remon Leeuw. Mike Groot kreeg last van zijn kuit en Maarten Koster was een logische vervanger. Even later kwam Kor Mantel tweemaal vrij voor doelman Luk van Amstel, maar de doelman van HSV Sport stopte de bal bekwaam. Een tiental minuten later scoorde Mantel bijna, maar Van Amstel kwam onbesuisd op Mantel af. De laatste blesseerde zich ernstig net boven zijn achillespees en moest het veld verlaten. Voor het onbesuisd inkomen kreeg van Amstel een gele kaart, maar De Valken kreeg geen strafschop. Wat zeer opmerkelijk was en een heel vreemde beslissing van Marisca Overtoom, die verder foutloos de wedstrijd leidde. Al was het jammer dat de vlaggenist van HSV Sport Laurens Jonkman dacht dat het koningsdag was. Hij vlagde regelmatig voor buitenspel, wat het niet was. Opmerkelijk was het dat juist HSV Sport in haar programmaboekje een uitleg had gegeven van deze regel. Dat Nick Dekker vlak voor tijd nog 4-0 scoorde was gezien het overwicht van 11 tegen 10 begrijpelijk.
Hollandia slikt tegen HBS eerste nederlaag dit seizoen (0-1)

Zondag 27 oktober in het Julianapark verloor Hollandia van het Haagse HBS toch wel verdiend. Het werd echter dwars gezeten door de warrig fluitende scheidsrechter D. de Vries. Niet alleen Hollandia, maar ook HBS ontkwam daar niet aan. De eindstand van 0-1 was evenwel terecht.

De eerste helft waren er enkele kansen over en weer, waarbij de doelpogingen van Mukthar Suleiman in het oog vielen. Ze waren echter allemaal recht op doelman Timon Fikkert. HBS kwam uit het niets in de 40e minuut op een 0-1 voorsprong door een afstandsschot van Can Memissoglu.

De tweede helft ging Hollandia op jacht naar de gelijkmaker, maar met slordig en gehaast spel kon Hollandia geen potten breken tegen de vooral fysiek sterke Haagenaars. Hollandia werd in deze fase nog behoed voor een grotere achterstand dankzij lat en paal. Het inbrengen van de snelle Joost Ruttenberg en de lengte van Erwin Mol veroorzaakte nog enig gevaar voor het HBS-doel. De bal ging echter niet over doellijn en werd HBS geholpen door de scheidsrechter die een glaszuivere strafschop wegwuifde toen Joost Ruttenberg werd gevloerd door HBS doelman Timon Kikkert.

Verslag Peter van Lobberegt
Opnieuw behoorlijke nederlaag voor Zwaluwen’30 (4-1)
De Hoornse supporters van Zwaluwen’30 hadden halverwege de wedstrijd in Scherpenzeel tegen het plaatselijke team van de vv Scherpenzeel een goed gevoel bij een voorsprong van 0-1. Beide teams bewogen zich in de eerste helft vooral op het middenveld. De eerste minuut had Zwaluwen’30 wel al kunnen leiden. Mircle Elstak besloot een goede individuele actie met een schot op de lat. In de 3e minuut werd een bal, na een goede voorzet, naast gekopt. Tot de 34e minuut (eerste schot op doel van Scherpenzeel) was er geen sprake van enige spectaculaire acties richting één der beide doelen. Zowel Scherpenzeel als Zwaluwen’30 zochten de weg naar de goal via te moeilijke combinaties. Beide partijen hielden elkaar behoorlijk in evenwicht in het Scherpenzeelse zonnetje. Thomas Schaap mocht in 37e minuut een laag schot produceren, welke goed werd verwerkt door de doelman van Scherpenzeel. Deze blesseerde zich hierbij zodanig dat hij een paar minuten later ervangen moest worden door de wissel-keeper. In de 41e minuut een vrije trap op een mooie afstand van het Zwaluwen’30-doel. De bedoeling van Scherpenzeel was duidelijk: bal even opzij leggen en uithalen. Deze actie leverde een misverstand op tussen beide Scherpenzeelse aanvallers waardoor de bal door de Zwaluwen’30-middenvelders kon worden onderschept en Zwaluwen’30 meteen het gas erop gaf naar de andere kant van het veld. Dani Mes schoot bij deze actie goed in maar de keeper kon de bal nog half wegwerken. In de rebound mocht Pieter Koopman toch de 0-1 aantekenen.

Een ongewijzigd Zwaluwen’30 begon met goede moed aan de tweede helft. Wel was meteen duidelijk dat Scherpenzeel er een extra stap bij deed bij het begin van deze tweede helft. Zwaluwen’30 moest terug. In de 52e minuut viel de gelijkmaker; een middenvelder van Scherpenzeel kreeg te veel ruimte van de Horinezen en mocht uithalen van buiten het 16-metergebied. Pech voor Zwaluwen’30, want via de rug van een Zwaluwen’30-verdediger plofte de bal in het net. Dirk Bakker was kansloos (1-1).
Scherpenzeel zette er nog een tandje bij en Zwaluwen’30 gaf onvoldoende tegengas. In de 62e minuut ontsnapte Zwaluwen’30 nog aan een achterstand bij een prima vrije trap. Deze werd met moeite naast gewerkt. Een paar minuten later (64e minuut) was het wel raak. Opnieuw onvoldoende ingrijpen in de 16-meter en van dichtbij werd de bal onder Zwaluwen’30-doelman Dirk Bakker doorgeschoven voor de 2-1. Nog weer een paar minuten later – in de 67e minuut – was de wedstrijd beslist. Opnieuw onvoldoende ingrijpen van het Zwaluwen’30-team zorgde voor een tussenstand van 3-1.
Zwaluwen’30 probeerde de bakens nog te verzetten, maar de aanvalsopzetten waren te simpel om van echt gevaar te spreken. Keeper Bakker redde nog bij een vrij ingeschoten bal en tikte deze tot corner. In de 74e minuut eindigde een snelle aanval met aan het einde Jay van Ooijen met een schot in het zijnet. Pieter Koopman stond in een redelijke positie voor de goal om bij ontvangst eventueel af te ronden. In de 78e minuut werd het zelfs nog 4-1. Een goed combinerend Scherpenzeel mocht het hele veld oversteken en ook goed afronden, zonder dat Zwaluwen’30 de bal maar had kunnen beroeren of onderscheppen.
Opnieuw dus een forse nederlaag van Zwaluwen’30 in een uitwedstrijd. Het team zal echt alles uit de kast moeten halen om op korte termijn het tij te keren.