Holenkwartier, een wijk in wording

Nieuwe stadswijk in Hoorn begint vorm te krijgen

HOORNGIDS | Als alles volgens planning gaat krijgen we er in Hoorn een mooi gebiedsdeel bij. Op de oude Philipslocatie zal de wijk Holenkwartier verrijzen. Een project van Terra Marique, Zeeman Makelaars en architect Marc Koehler. De oude Philipsfabriek is een begrip in Hoorn. Jarenlang maakten honderden inwoners van de stad dagelijks hun gang naar dit terrein. Het industriële verleden gaat gelukkig niet verloren, maar zal voortleven in de nieuwe wijk. Enerzijds een wijk met een rauw randje, maar tegelijk ook een plek die groen en comfortabel oogt. Een locatie die het waard is om opnieuw ontdekt te worden.

De ooit door vele werknemers bevolkte fabriekshallen zullen deels behouden blijven en krijgen een nieuwe bestemming. Daaromheen zullen woningen van velerlei aard, bedrijven en voorzieningen een plaats krijgen. Het merendeel der woningen zal bestaan uit koopwoningen, een bescheidener aantal zal als bestemming sociale huurwoning krijgen, voor welk gedeelte Intermaris de invulling gaat verzorgen. Een deel van de woningen zal als appartement beschikbaar komen. Afhankelijk van de locatie kan gewoond worden aan het eigen binnenpark of het centrale plein, of wonen in een toren met deels uitzicht over het IJsselmeer. De grote variëteit moet er voor zorgen dat zowel gezinnen alsook starters en eenpersoonshuishoudens hun plek gaan vinden in deze nieuwe wijk. 

Bijzondere plek
Holenkwartier zal een combinatie van wonen, werken en voorzieningen worden en ruimte bieden aan 300 koopwoningen, 80 sociale huurwoningen en 20 middeldure huurwoningen. Een verscheidenheid aan woonvormen voor een brede en dynamische doelgroep. Zo vind je er koop- en huurappartementen, woningen met tuin of stadswoningen. In een deel van de industriële hallen worden unieke loftwoningen gerealiseerd. De architectuur en openbare ruimte wordt gevarieerd, telkens met een eigen sfeer en karakter. De preciese invulling zal samen met toekomstige bewoners en ondernemers totstandkomen.

Het kloppend hart van Holenkwartier
FLIP - what’s in a name - is de fabriekshal en zal het kloppend hart vormen van Holenkwartier. Bij FLIP vind je straks bijvoorbeeld een restaurant, lunchroom of misschien wel een kookstudio. Maar ook een terras, een koffiebar, een ambachtelijke bakker en een fietsenmaker. Het is een plek waar bewoners en bezoekers uit Hoorn elkaar kunnen ontmoeten, kunnen werken en ontspannen. 

In welk stadium bevinden we ons
Het bestemmingsplan is kortgeleden goedgekeurd en ligt nu ter inzage. Daarna wordt het plan onherroepelijk. De initiatiefnemers verwachten belangstellenden medio november te kunnen informeren over de planning voor de start verkoop van de woningen en appartementen in fase 1 van Holenkwartier. Fase 1 is het achterste gedeelte. Fase 2 is het middendeel en fase 3 is het gedeelte naast Lidl. In fase 3 van Holenkwartier bevindt zich een woontoren die volgens het ’superloft’ principe ontwikkeld gaat worden. Voor zowel de appartementen als de overige woningen in het Holenkwartier wordt loft-wonen het leidend principe bij de verdere ontwikkeling. Een unieke manier van wonen, met grote ruimten en de mogelijkheid om je eigen woning flexibel in te delen. Ideaal ook om wonen en werken te combineren. Diverse plattegronden en gevelindelingen maken dat je dit met recht ‘uniek wonen’ kunt noemen.
De verwachting is dat de eerste woningen in het voorjaar van 2020 in de verkoop gaan.

Holenkwartier artist impression Holenkwartier artist impression