Amendementen en moties op Hoorns begroting 2020

Impressie gemeenteraadsvergadering van 29 oktober

HOORNGIDS | Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn tracht groen licht te verkrijgen voor de begroting voor 2020. Vastgesteld wordt dat de gemeentefinanciën achter blijven bij de groei van de landelijke economische groei. Verminderde inkomsten vanuit het Rijk en toegenomen kosten voor het sociale domein zorgen voor een tekort van 1,5 miljoen in het volgende jaar. De raad wordt gevraagd om te kijken naar de kosten van de oude ambities en of daar anders en slimmer mee omgegaan kan worden.

Hoorn wil desondanks wel de ambitie houden om meer stad te worden. Zeker voor het gebied rond het station zijn er plannen om daar veel woonruimte te creëren voor alle inkomensgroepen. Tijdens de vergaderingen rond de Kadernota was daar al aandacht voor. Er dient ook meer werkgelegenheid te komen in de stad en de bereikbaarheid van de stad voor forensenverkeer kan worden verbeterd, voornamelijk door in te zetten op verbetering van het openbaar vervoer. Het gebied van de Poort van Hoorn zou ook ruimte moeten bieden voor diverse bedrijven en opleidingsinstituten.

Bij de ambities van Hoorn hoort tevens de verbetering van de turborotonde. Hoorn moet zich laten kennen als dé Stad van de Gouden Eeuw. Het stadsstrand, een aantrekkelijke haven en de verbetering van de winkelstraten zullen de stad aantrekkelijker maken. Een en ander natuurlijk wel zo duurzaam mogelijk. In 2040 moet Hoorn een klimaatneutrale stad zijn.

Het sociale domein vraagt aandacht en er zal worden geprobeerd de kosten hiervoor binnen het budget te houden door het maken van een goede analyse en toch ruimte te creëren voor innovatie en preventie. Armoedebestrijding en het voorkomen van schulden zijn belangrijke speerpunten. Aantrekkelijke, goed onderhouden en veilige buurten verdienen aandacht en aanpak. Daarbij past ook een adequate aanpak van zichtbare en onzichtbare criminaliteit.

Om als stad te kunnen groeien is samenspraak nodig met de bewoners, ondernemers en instellingen van de stad. Maar ook samenwerking met de regio, het G40 stedennetwerk en de gemeenten in Noord-Holland Noord.

In een amendement wordt gevraagd de inkomensgrens voor inkomensondersteuning terug te brengen van 120% naar 115%, waardoor € 459.000,- per jaar minder daarvoor wordt uitgegeven. Met het voorstel om vanuit de Groenvisie eerder te beginnen met maatregelen om biodiversiteit en duurzaamheid in het openbaar groen te verbeteren wordt echter voor ongeveer een half miljoen een extra aanslag gedaan op het budget. Met het schrappen van subsidiëring van het project ‘Wonen boven en in winkels’ zou weer € 300.000,- worden bespaard. Ook voor het organiseren van grote sportevenementen wordt door twee fracties extra geld gevraagd, namelijk het geld dat hiervoor dit jaar overgehouden is. Een vijfde amendement vraagt om naast het digitale loket ook een gewoon mens-tot-mensbalie in te stellen voor de aanvragen van bijzondere bijstand. Het laatste ingediende amendement gaat over het eerder starten van een onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden van het Westfries Museum.

Burgemeester en wethouders hebben in reactie op de vragen uitleg gegeven en waar mogelijk toezeggingen gedaan. In de volgende raadsvergadering zullen de laatste reacties gegeven worden op de amendementen en moties, die dan ook in stemming worden gebracht. Ook wordt er dan gestemd over het geamendeerde begrotingsvoorstel.

Raadsvergadering Hoorn 29 oktober 2019 Raadsvergadering Hoorn 29 oktober 2019