Composities uit Andalusië in het Groene Kerkje

Spaanse sferen In Lambertschaag

HOORNGIDS | Zuid Spanje, wie verlangt er niet naar als grauwe sluiers over West Friesland trekken? Maar niemand meer dan de mensen die er vandaan komen. Zoals de zee zou zeggen:
”If you have not been born in the south,
wet your hands in me, you will have
love and health and you will take with
you from here, the joy of living that the
Andalusian people have. ”

Malaga
Uit Malaga komen twee van de drie musici van het Mocca Ensemble, saxofonist Juan Plácido en klarinettiste Desirée Riera Cebrián. Pianist Daniël Leiro Castro komt uit Ferrol in Galicia. Samen werken ze in het project ’Esceneas del Sur -scenes uit het Zuiden: Andalucia’. Pure fusie van muziek en beelden die de toehoorder en toeschouwer naar het zuiden van het Iberisch schiereiland voeren.
Componist en pianist Isaac Manuel Francisco Albéniz werd geboren in Spanje (1860) maar kreeg als zesjarige al les in Parijs en gaf al voor zijn 15e als wonderkind vele concerten in Madrid. Hij maakte een concertreis door Europa en zocht in Budapest naar Liszt. Vanaf 1883 ging hij alleen nog “Spaanse muziek” schrijven, eigenheid zoeken. Als dirigent in Londen en opera’s componerend in Parijs ging Albéniz de 20 eeuw in met als magnus opus het vierdelige ‘Iberia”.

Enrique Granados
Enrique Granados, ook Spaanse componist, maar geboren op zee ergens tussen Dieppe en Folkestone (1867), maakt eerst vooral kennis met militaire muziek, maar werd toen allround pianist en schreef ook opera, o.a. met Vincent d’Indy en Camille Saint-Saëns. Hij richtte een concertsociëteit op en schreef een pianosuite geïnspireerd op de werken van Goya. Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog vond de première hiervan in Amerika plaats. Op de terugweg werd zijn schip geraakt door een Duitse onderzeeër en zo kwam hij om - weer tussen Folkestone en Dieppe.
Van hen en andere Spaanse componisten zal muziek vertolkt worden door het Mocca Ensemble, want Spanje is groot en er klinkt meer dan alleen Flamenco. Ga mee op muzikale reis door Zuid Spanje en eindig met een glaasje Sangria in het Groene Kerkje te Lambertschaag op 10 november om 11.30 uur. Entrée €13,50 bij abonnement €11,50. Zie ook www.hetgroenekerkje.nl

Mocca ensemble Mocca ensemble
Isaac Albéniz Isaac Albéniz