Actiegroep Kick Out Zwarte Piet kondigt demonstraties aan

Demonstraties in 12 steden, ook in Hoorn

HOORNGIDS | Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd in twaalf steden te gaan demonstreren tegen Zwarte Piet. Dit heeft de actiegroep aan het NRC laten weten.

De voorman van de actiegroep Jerry Afriyie wil de straat op in steden ”waar geen of onduidelijke verandering plaatsvindt naar een feest zonder Zwarte Piet.”
De steden die volgens hem voor actie in aanmerking komen zijn Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao).

Vorig jaar ontstond in Hoorn een grimmige situatie doordat tegen- en voor Zwarte Piet demonstranten niet in de toegewezen vakken bleven, maar elkaar opzochten. Kinderen waren daardoor tijdens de intocht getuige van provocerende acties.

De gemeente is verrast dat Hoorn ook op het lijstje voor actie van KOZP staat, ondanks het feit dat door het organiserende evenementenbureau al in september is aangekondigd dat bij de intocht van Sinterklaas overwegend roetveegpieten aanwezig zijn. Dit beleid wordt de komende jaren verder doorgezet.

Tijdens de Hoornse raadsvergadering van dinsdag 29 oktober j.l. heeft De Realistische Partij een motie ingediend met de vraag om demonstranten op afstand van de intocht te houden. Er wordt een afstand genoemd van een straal van 2,5 kilometer. Dinsdag 5 november zal over de motie gestemd worden.

 

Sinterklaas strooigoed Sinterklaas strooigoed