Basisschool Het Kompas bestaat 45 jaar en viert feest tijdens Schooldag van de duurzaamheid 

01-11-2019

HOORNGIDS | Hoe combineer je als basisschool het feit dat je 45 jaar bestaat samen met de Schooldag van de duurzaamheid? Door een ludieke, gezonde en duurzame actie! Daarom onthulde basisschool Het Kompas vrijdag 1 november een watertappunt op het schoolplein. Zo hebben de kinderen de hele dag toegang tot water. Ook kregen alle kinderen een eigen herbruikbare en vaatwasserbestendige waterfles cadeau. 

Op die manier wil basisschool Het Kompas bijdragen aan de vermindering van plastic afval. En kraanwater is een gezond alternatief voor alle pakjes drinken die de kinderen meekrijgen.

Subsidie
Om het drinkwater te stimuleren bij basisscholen konden zij tot 14 oktober 2019 een subsidieregeling aanvragen voor de aanschaf en het onderhoud van een watertappunt. Het Kompas krijgt via het programma Gezonde School een financiële bijdrage voor de aanschaf van het watertappunt op school.

Watertappunt van stichting Join the Pipe
Het Kompas koos een watertappunt uit van Join the Pipe. Want Join the Pipe zet met de opbrengst van watertappunten in Europa waterprojecten op in ontwikkelingslanden. Ruim 800 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater en 95% van de plastic soup is afkomstig uit Azië en Afrika. Met de verkoop van watertappunten en herbruikbare waterflessen financiert Join the Pipe daarom schoon drinkwater en plastic opruimprojecten in deze gebieden.

Enthousiast
Lokale ondernemer Via Sofia Reclamegeschenken – Textieldrukkerij uit Zwaag hoorde van de actie en werd meteen enthousiast. Hij wilde de school helpen door alle waterflessen van naamstickers te voorzien.

Schooldag van de duurzaamheid
Op vrijdag 1 november ging de Schooldag van de duurzaamheid in samenwerking met MAK Blokweer op acht basisscholen in Hoorn officieel van start. Leerlingen uit groep 5 t/m 8 gaan de hele schooldag aan de slag met leerzame workshops, leuke excursies en activiteiten over het thema duurzaamheid. 

Foto: Directeur Muurling onthult watertappunt op schoolplein 

Onthulling watertappunt Het Kompas 1 Onthulling watertappunt Het Kompas 1
Onthulling watertappunt Het Kompas 4 Onthulling watertappunt Het Kompas 4