Gemeente Hoorn zet scanauto in

01-11-2019

HOORNGIDS | In navolging van vele andere gemeentes gaat ook de gemeente Hoorn een scanauto inzetten. Voorlopig nog als proef. De proefperiode zal medio november beginnen, waarbij in de eerste week alleen waarschuwingen zullen worden gegeven. Aansluitend volgen boetes.

Parkeerwachters hoeven niet meer te voet auto’s te controleren, maar kunnen nu simpelweg door de stad rijden en de auto het werk laten doen. De digitalisering van het controleren heeft voor vele veranderingen gezorgd binnen gemeentes.

Werking
Een scanauto is uitgerust met een unit op het dak, waarin zich camera’s bevinden. Terwijl de auto rijdt, scannen deze camera’s razendsnel alle kentekens die in het zicht vallen. Wanneer een kenteken gevonden wordt dat niet voor de parkeerkosten heeft betaald volgt een actie waaruit een boete kan voortkomen. 

Voordelen
Gemeentes halen op meerdere manieren voordeel uit de scanauto. Ten eerste worden er meer boetes uitgedeeld. Het systeem is in staat 1200 auto’s per uur te controleren; een parkeerwachter te voet kan dus niet op tegen de snelheid van een scanauto. Daarnaast zorgt de inzet van een scanauto voor een besparing op het parkeerbeleid en een stijging van het aantal uitgedeelde boetes.
Een scanauto zorgt ook voor aanzienlijk minder agressie, maar maakt ook fouten bij het scannen van een kenteken. De letter B wordt bijvoorbeeld gelezen als een 8, wat resulteert in onterecht verstuurde boetes naar onschuldige autobezitters. De foutmarge ligt onder de 1%.

Geen snelle boodschappen
Met een beetje geluk kwam u er voorheen mee weg wanneer u de parkeersessie was vergeten aan te melden, of wanneer u even een snelle boodschap deed zonder parkeerkosten te betalen. Door de efficiëntie en snelheid van de scanauto is de kans om ermee weg te komen aanzienlijk verkleind. U kunt er met een grote mate van zekerheid van uitgaan dat u een boete ontvangt, wanneer u uw parkeersessie vergeet aan te melden.
Ook maakt de scanauto geen onderscheid tussen ‘even stilstaan op een parkeerplaats’, en daadwerkelijk parkeren. De scanauto ziet namelijk niet of u erin zit. Waar u vroeger nog even de situatie kon uitleggen aan de parkeerwachter, zal de scanauto u een stuk sneller bekeuren in deze situaties.

Scanauto Scanauto

Reacties
Reactie: (A.Treep)
1-11-2019, 20:41
Vallen de ilegale parkeervergunningen en invalide kaarten zo ook door de mand

Reactie: (N van Doesburg)
1-11-2019, 18:13
Leuk zo scanauto maar hoe moet dat als je een invalide kaart hebt