King Arthur

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | The return of …  Vul hier iets in en je krijgt de titel van een film, waarin alles weer goed komt omdat  … terugkeert. Grote rampen dreigden plaats te vinden of hebben zich al dramatisch voorgedaan voordat de grote verlosser weer kwam opdagen. Zoek het eens op en je krijgt achter the return of … een scala van deze salvatores. The King, the rebel, Abhimanyu, Jack, IT, the Jedi, the Gods, the native, the Pink Panther, House Music, the Guilds, the Muses, the Shreds of zelfs The return of the comeback zijn voorbeelden van de terugkerende filmwaardigen. In Hoorn kennen we sinds afgelopen dinsdag The return of Arthur Helling.

Jarenlang heeft deze politieke grootheid voor D66 en voor de stad zaken helpen entameren, bespoedigen of juist tegenhouden. Anderhalf jaar geleden nam hij afscheid uit de Hoornse politieke arena en omdat hij in de jaren onderscheidend aanwezig was, werd hem toen dan ook een koninklijke onderscheiding opgespeld. Iets wat meerdere politici na jarenlange trouwe en nuttige inbreng overkomt bij hun afscheid van het politieke werk. Hoe jammer we het ook vonden, Arthur leek voor het stedelijke bestuurswerk voortaan verloren.

Maar Arthur maakt zijn comeback. Terugkomen op eerdere besluiten of meningen leveren je als politicus vaak honende opmerkingen op over draaikonterij, maar afgelopen week niets van dit alles. Er werd volgens de regeltjes keurig via stembriefjes gestemd en de uitslag was naar verwachting unaniem: Arthur Helling is welkom terug in de rol van wethouder. Hing daar in de raadszaal even de stemming van: nu komt alles gelukkig weer goed? Best mogelijk, maar dan willen we natuurlijk wel weten wat er dan allemaal misgegaan is sinds zijn vertrek.

De oppositiepartijen zullen naar mijn simpele inschatting daar anders over denken dan de coalitiepartijen, waar het D66 van Arthur ook enthousiast deel van uit maakt. Arthur volgt Ben Tap op. In zijn afscheidsspeech memoreerde onze burgervader de daden van deze wethouder. Daar werd gewag gemaakt veel te loven eigenschappen, maar ook enkele die passen bij de houding ‘niet lullen, maar poetsen’. Het kwam hem bijna op een onprettige motie te staan, omdat hij meer aandacht had gegeven aan het poetsen dan aan het oeverloze lullen erover. Een gemeenteraad houdt soms in meerderheid, soms in minderheid meer van praten dan van daden. Een man als Ben Tap kan dat niet eeuwig dulden en vond het welletjes.

D66 wilde toch graag een capabele plaatsvervanger. Ze hadden Ben al uit het verre Heemskerk naar Hoorn gelokt. In de eigen omgeving was kennelijk geen enkele geschikte opvolger voor de functie van wethouder met betreffende portefeuille te vinden. Zegt dat ook iets over de kwaliteit van de mensen die nu voor deze partij in Hoorn actief zijn? Ach, in ieder geval zegt het iets over de kwaliteitseisen die je moet stellen aan een wethouder van Hoorn. Misschien zouden meer partijen dat moeten doen. Men kon, naar we moeten aannemen, geen betere kandidaat bedenken dan Arthur. En hoe krijg je zo’n terecht gedecoreerde grootheid weer terug in het provinciaalstedelijk gedoe?

Het is ze gelukt. Was Arthur nu al uitgekeken op de uitdagingen die op hem wachtten toen hij wethouder-af was? Of is het zijn onnavolgbare verantwoordelijkheidsgevoel geweest dat met juist gekozen argumenten werden gewekt? Hoe dan ook: dinsdag was het moment van ‘The return of Arthur’. Wij allen keken toe hoe hij soepel de gelofte deed die bij raadsleden en wethouders past. Wij zagen zijn geroutineerde gang naar de microfoon, waar hij nu al een deel van het lopende beleid stond uit te leggen, alsof hij nooit weggeweest was. Ben Tapkan met een gerust hart zijn aandacht gaan wijden aan andere zaken, wellicht weer in de horeca-wereld.

Wij halen opgelucht adem. Arthur Helling is terug. Wat kan er nu nog mis gaan? Met zijn terugkeer dienen we voortaan alle kritische opmerkingen van de oppositie af te doen als geneuzel. Misschien dat het college hier en daar terug zal keren op besluiten. Arthur is van de voortgeschreden inzichten. Voortschrijden en onderscheiden zijn beide nu ook weer teruggekeerd. Het zal goed komen met Hoorn! Tekorten worden overschotten; wat bedoel je met: probleemjeugd? Elan schrijf je wat Hoorn betreft voortaan met hoofdletters; we krijgen een flexcollege dat voldoet aan alle flexwensen; in Enschede verzucht iemand dat hij nooit had moeten weggaan.

King Arthur has returned en nu alleen nog hopen op de terugkeer van het volksvertrouwen in het Hoornse bestuur. Maar ik vermoed, dat de burgerij bij het aflopen van deze bestuurstermijn - zonder flauwe grappen over Heintje Davids - hoopt, dat hij zal zeggen: ‘I’ll be back!’

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column