Voetbalverslagen wedstrijden 2 en 3 november

04-11-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met mededwerking van diverse verslaggevers.

Hollandia toont veerkracht tegen VOC
VOC en Hollandia konden in de eerste helft geen potten breken. Tijdens de gestaag neerkomende regen werd er door beide ploegen in een enorm laag tempo gespeeld. VOC dat ondanks de lage positie op de ranglijst een voetballende ploeg heeft, durfde niet het initiatief te nemen en speelde de bal veelvuldig breed. Hollandia deed daar geduldig aan mee maar leed ook nog eens veelvuldig bal verlies.

De tweede helft kroop VOC wat meer uit zijn schulp en ging meer op de aanval spelen. De Hollandia-verdediging pakte wel de ballen af, maar zag zijn inpassing veelvuldig bij de VOC-spelers terecht komen. In de 63e minuut was het Yannick Koevermans van VOC die het maar eens probeerde. Zijn schot verdween door een woud van benen in het doel van Hollandia. Joost Ruttenberg was net ingevallen voor Mark Zwagerman en bracht wat meer gevaar door zijn snelheid. Ook Niek Reus werd voor een aanvaller opgeofferd. Luke Abelskamp die na zijn blindedarmoperatie weer wedstrijdfit was bracht nog meer aanvallend vermogen. In de 77e minuut was het Joost Ruttenberg die Hollandia op gelijke hoogte bracht. In de 85e minuut schoot Milan Vissie uit een vrije trap de bal hard op doel. Joost Ruttenberg beroerde de bal nog, zodat hij ook de tweede treffer op zijn naam schreef en VOC zijn achtste nederlaag moest slikken dit seizoen.
Door deze overwinning staat Hollandia aan kop met 19 punten uit 8 wedstrijden en is de verdediging met 8 tegendoelpunten de minst gepasseerde uit de hoofdklasse A. Volgende week ontvangt Hollandia SJC, de nummer drie van de ranglijst dat met 19 punten evenveel als Hollandia heeft maar daar een wedstrijd meer voor nodig had. Volgende week zondag om 14.00 uur een topper in het Julianapark.
====================================================================
Spirit’30 verliest topper in de 2e klasse A met 1-3
HOOGKARSPEL - Een hoopvol begin voor Spirit’30 in hun ontmoeting tegen VIOS W (Vooruit Is Ons Streven). Na zo’n 20 minuten spelen in een kluwen van spelers kwam de bal voor de voeten van Luc Waardenburg, die inschoot en het laatste tikje werd alsnog gegeven door Arjen Boekweit: 1-0. Lang hebben de roodwitten niet van deze voorsprong weten te genieten. Voor de wedstrijd was men al gewaarschuwd voor de beweeglijke en snelle Miles Vork (VIOS W) en dit buitte hij goed uit: 1-1. “Een fout van mij”, gaf Jimmy Bouwhuis ruiterlijk toe. Even later was het weer raak. Inzetten van Sven Dekker en Ted Ooijevaar werden nog gepareerd door de verdedigers van Spirit’30, maar de snelle Sam Bruin stond op de juiste plaats om de bal achter Mike Hoffer te deponeren: 1-2. Spirit’30 werkte hard en had voor rust 6 tegen slechts 2 hoekschoppen van VIOS (W). Dit buitten zij goed uit in hun kansen voor het doel van Mike Hoffer, die het er maar druk mee had. Want zij hanteerden duidelijk het Kick en Rush spelletje, zoals de Engelsen dit noemen.
Ivo Rohling, geen onbekende in Westfriesland, heeft ook nog een gouden hand van wisselen. Na rust maakte Nick Schipper, die door Rohling was ingebracht 1-3. Enkele minuten later kreeg Spirit’30 nog een mogelijkheid om aansluiting te krijgen met nog ruim een kwartier te spelen. Jordi Klompe miste de toegekende strafschop en zag deze gekeerd door de doelman van VIOS W Coen Filee. De rebound van Jimmy Bouwhuis keerde Filee ook. Met 10 tegen 5 hoekschoppen als eindstand, wist Spirit’30 het overwicht niet om te zetten in doelpunten en verloor deze 6 punten wedstrijd met 1-3.

Videoverslag:

Oosthuizen - Always Forward 1-6

Always Forward heeft na de tweede uitwedstrijd en de vijfde wedstrijd in totaal nog steeds een 100% score. Zondag won de ploeg de altijd riskante wedstrijd op het kunstgras van Oosthuizen royaal met 1–6, waardoor tevens het doelsaldo een nuttige bijstelling onderging.
In vergelijking met de ploeg die vorige week in de thuiswedstrijd tegen DWB aan de aftrap stond, was de startopstelling van Forward op enkele plaatsen gewijzigd. In de defensie speelde Anthony Sabajo op de rechterflank in plaats van Mauro Robles Bello en nam Ferris Inyamah vanaf de aftrap zijn positie in het centrum weer in, waardoor Remco Bruijns op de bank begon. Anfernee Blanker bezette de linkerflank en Cemil Zaal schoof naar het middenveld ten koste van Mike Apostol.
Always Forward nam na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter direct het initiatief. In de openingsfase gingen de aanvallen vooral over links, vanwaar Anfernee Blanker in de vierde minuut een voorzet kon afleveren die door de defensie van de thuisclub werd weggewerkt. Lucas Vaerewijck probeerde tweemaal met een breedtepassje vanaf die vleugel een teamgenoot in schietpositie te brengen, maar beide pogingen mislukten helaas. Een doelpoging van Lucas Vaerewijck, uit een fraaie pass van Delaney van Schagen, werd gepareerd door de Oosthuizer doelman, waarna Tom de Weerd de bal over het doel werkte.
Oosthuizen liet zich in de beginfase bepaald niet onbetuigd. In de zevende minuut bracht een der spitsen met een breedtepass een medespeler in stelling, maar diens schot verdween naast Luuk Weels doel. Even later kreeg een Oosthuizen-spits een rebound-schietkans nadat een vrije trap van de thuisploeg door de Forward-defensie was weggewerkt. Het schot uit de draai ging vrij hoog over.
Patrick Bruijns onderschepte een pass diep op de speelhelft van de thuisclub, waarna de kluts voor hem onfortuinlijk uitpakte en de bal een prooi voor de Oosthuizer doelman werd.
In de volgende minuut kwam de thuisploeg op voorsprong, toen een geheel vrijstaande spits in het centrum de bal kreeg aangespeeld en die in de uiterste hoek van het Forward-doel schoof (1 – 0).
De aanname van Lucas Vaerewijck bij een prachtige pass van Patrick Bruijns was net niet voldoende, waardoor de bal, door de Oosthuizen-keeper afgeschermd, over de doellijn rolde. Oosthuizen zorgde met een aanval over rechts opnieuw voor gevaar bij het Forward-doel. Luuk Weel sloeg de bal uit de voorzet in eerste instantie weg en kon vervolgens het schot uit de rebound stoppen.
Zijn collega aan de overkant deed dat even later bij een kopbal van Tom de Weerd uit een corner van rechts van Patrick Bruijns. Uit een inworp van Anthony Sabajo combineerden Tom de Weerd en Lucas Vaerewijck en het breedtepassje van laatstgenoemde bereikte deze keer wel een medespeler, Barry Rageh, die zijn schot over het Oosthuizer doel zag verdwijnen. Bij een tweede poging van Barry Rageh, als sluitstuk van een scrimmage die na een corner – het resultaat van een gekraakt schot van Tom de Weerd uit weer een fraaie pass van Delaney van Schagen –  voor het doel van Oosthuizen ontstond, ging de bal naast. Hetzelfde lot onderging een rebound van Cemil Zaal na een mooie aanval van de bezoekers, waarbij Tom de Weerd, Anfernee Blanker, Anthony Sabajo en Patrick Bruijns betrokken waren.
Wegens een geval van gevaarlijk spel kreeg Always Forward binnen het Oosthuizer strafschopgebied een indirecte vrije trap toegekend. Uit een tikje breed van Barry Rageh knalde Cemil Zaal de bal richting de vrijgelaten verre hoek (1 – 1).
Nadat de keeper van de thuisclub een voorzet van Quinten Gorissen knap had opgevangen en alweer een breedtepass van Lucas Vaerewijck nog net was onderschept, was het de beurt aan Oosthuizen om gevaar te stichten. Uit een aanval lukte dat met een voorzet in niemandsland nog niet goed, maar even later kreeg een van de spitsen bij een van rechts naar links verplaatste aanval een goede schietkans waaruit hij de bal naast Luuk Weels doel vuurde. Dat gebeurde enkele minuten later nogmaals aan het slot van een langdurige aanval van Oosthuizen met diverse schietkansen die ongebruikt bleven en een goede ingreep van Quinten Gorissen, waarmee die aanval even werd onderbroken. Even daarvoor had Barry Rageh, ook uit een rebound, de bal langs de verkeerde kant van de paal zien verdwijnen.
In de 35e minuut kon Lucas Vaerewijck uitbreken na een vrije trap van de thuisclub, maar de voorzet van de Forward-spits werd weggewerkt. Een mooie aanval van Forward over links, waarbij Anthony Sabajo tweemaal werd aangespeeld, besloot de vleugelverdediger met een schot dat iets te hoog gericht was.
In de slotminuten van de eerste helft kopte Tom de Weerd de bal voorlangs uit een vrije trap van Cemil Zaal en werd een schot-uit-de-draai van Lucas Vaerewijck de afsluiting van een langdurige Forward-aanval, waarvan Lucas Vaerewijck zelf aan de basis stond en een omhaal van Tom de Weerd het fraaiste element vormde. Ook Lucas Vaerewijcks schot miste het doel.
Vlak voor de pauze kwam Always Forward op voorsprong. Het doelpunt ontstond weer uit een vrije trap. Tom de Weerd mocht van ruim 20 meter aanleggen en zijn lage knal suisde dicht langs de linkerpaal tegen het net (1 – 2).

Het eerste opvallende moment in de tweede helft betrof een voorzet van rechts van Quinten Gorissen. Een verdediger van de thuisclub werkte de bal in de handen van zijn eigen doelman en de scheidsrechter toonde de nodige coulance door hier geen opzettelijke terugspeelbal in te zien.
In de 54e minuut kon Forward de voorsprong verdubbelen. Een corner van rechts veroorzaakte een scrimmage voor het Oosthuizer doel, dat ten koste van opnieuw een corner bij een inzet van Lucas Vaerewijck aan doorboring ontsnapte. Uit die tweede corner werd de bal weggewerkt, waarna de rebound van Patrick Bruijns in het doel belandde, hoewel de Oosthuizer keeper niet kansloos leek op het schot. Dat was hij even later, zonder schade, wel toen Patrick Bruijns, na een combinatie tussen Lucas Vaerewijck en Anfernee Blanker, die vast leek te lopen maar de bal niet al te best werd weggewerkt, met een daverende knal de lat teisterde.
Cemil Zal, met een schot uit de tweede lijn, en Quinten Gorissen, met een schot vanaf de middenlijn waarmee hij de vrij ver voor zijn doel staande keeper van de thuisclub probeerde te verrassen, zagen de bal bij hun doelpogingen nog naast het doel gaan, maar de schuiver van Tom de Weerd uit een voorzet van Lucas Vaerewijck ging er wel degelijk in (1 – 4).
Ferris Inyamah maakte plaats voor Remco Bruijns, die bij enkele aanvalspogingen van de thuisclub direct aan het werk kon. Een kopbal uit een verre voorzet van rechts werd een prooi voor Luuk Weel en de Forward-defensie zorgde in twee gevallen voor opruiming bij vrije trappen van Oosthuizen.
Tibbe de Bruin en Mike Apostol kwamen in het veld voor Anfernee Blanker en Lucas Vaerewijck, waar zij nog tweemaal konden juichen voor een Forward-treffer. In de 74e minuut kon Quinten Gorissen een voorzet van Cemil Zaal net niet bereiken, maar de enkele meters verder staande Tom de Weerd liep de bal tegen de touwen (1 – 5).
Luuk Weel moest vervolgens in actie komen bij een dieptepass en een vanaf de middenlijn direct op zijn doel afgevuurde vrije trap van de thuisploeg. Tom de Weerd kreeg daarna twee mogelijkheden bij een voorzet van Cemil Zaal en een trekbal van Quinten Gorissen, maar in geen van beide gevallen kon hij tot een afronding komen. Nadat hij met een fraaie actie op links, gevolgd door een steekbal, Barry Rageh (inzet naast) in kansrijke positie had gebracht, nam hij vijf minuten voor het einde van de wedstrijd de bijzonder fraaie slottreffer voor zijn rekening. Met een boogbal vanaf zo’n 30 meter van het Oosthuizer doel verraste hij de iets te ver voor zijn doel staande Oosthuizen-doelman volkomen en voltooide hij zijn aan alle definities voldane hattrick.
Daarvoor pareerde Luuk Weel knap een schot van links en bij de laatste actie van de wedstrijd ging een kopbal uit een corner van dezelfde kant langs zijn doel.

Strandvogels, momenteel en zoals verwacht, de grootste concurrent van Always Forward, op korte termijn vooral met betrekking tot de eerste periodetitel, won zondag overtuigend de uitwedstrijd tegen De Valken met 0–3 en blijft daardoor de ranglijst aanvoeren. Forward heeft echter twee verliespunten minder en heeft het lot m.b.t. het behalen van het eerste periodekampioenschap volledig in eigen hand. Mocht Forward in de drie wedstrijden waar het om gaat ergens twee punten laten liggen, dan moet de ploeg, aangenomen dat Strandvogels zijn laatste twee wedstrijden in deze periode wint, een nadelig verschil in doelsaldo van vier treffers zien te overbruggen.
HSV Sport lijkt zijn draai te hebben gevonden, want onze stadgenoten wonnen voor de derde achtereenvolgende maal, deze keer met 1–3 bij Berkhout, en nemen op de ranglijst de derde plaats in, maar hun rol in de strijd om de eerste periodetitel lijkt uitgespeeld.
De middenmoot beslaat de plaatsen 4 t/m 10 van de ranglijst. De ploegen die hierin staan ontlopen elkaar maximaal slechts twee punten. Van de vier ploegen die na de vorige week zeven punten hadden verzameld en de vierde plaats deelden, behaalde alleen Woudia een punt (uit bij DWB), waardoor de kloof in verliespunten tussen Forward en Strandvogels enerzijds en de nummers vier en lager anderzijds nog iets groter werd.