Veel amendementen en moties bij behandeling begroting 2020

Gemeenteraadvergadering Hoorn van 5 november 2019

HOORNGIDS | Voordat de Programmabegroting 2020 van gemeente Hoorn kon worden vastgesteld, werd eerst een flink aantal amendementen en moties verder besproken. In de raadsvergadering van vorige week waren ze bijna allemaal ingediend en voorbesproken. Voor een paar fractievoorzitters was de beschikbare tijd van vier minuten om het definitieve standpunt toe te lichten te kort.

Het amendement over het subsidiëren van grote sportevenementen leverde veel discussie op, vanwege de vraag of de € 50.000,- die in 2019 is overgebleven. Wel of niet meenemen naar 2020 was de vraag. Het amendement over het inrichten van een bewaakte fietsenstalling in de binnenstad liet ook verschillen in opvattingen zien.

De moties over de hondenbelasting, protesten tijdens de intocht van Sinterklaas, het stoppen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten, de handhaving bij overlast veroorzakende illegale bewoning en het besteden van gelden Coleur Locale aan een leerwerkbedrijf in oprichting, werden het meest intensief besproken. De krapte van het budget maakt dat de kosten van plannen extra tegen het licht worden gehouden. Er zijn nog steeds plannen en voorstellen (de zogenaamde PM-posten) die de coalitiepartijen niet in de begroting hebben opgenomen, omdat er nu nog geen dekking voor gevonden kan worden.

Een paar moties werden ingetrokken, omdat ze door de toezegging van het college overbodig werden. Dat betrof de moties over het Westfriese Woud, het zand van de beachvolleybal op het Rode Steen. en de hondenbelasting en het amendement over het voorbereidingsonderzoek uitbreiding van het Westfries Museum.

Wethouder Kholoud Al Mobayed werd het niet makkelijk gemaakt, omdat bij een aantal fracties het beeld is ontstaan, dat zij te ver voor de muziek is uitgelopen. Het geld voor de sportevenementen zou niet voor zaken zijn uitgegeven waarvoor het bedoeld is. De wethouder legde uit dat zij handelde binnen de afspraken die erover zijn gemaakt. Ook het geld dat binnen de regeling Couleur Locale wordt besteed ziet zij passend binnen de afspraken die met de raad zijn gemaakt.

Burgemeester Jan Nieuwenburg maakt duidelijk dat hij volgens de grondwet niet de mogelijkheid heeft om bij voorbaat demonstraties tijdens de intocht van sinterklaas te verbieden. Pas wanneer duidelijk gaat worden dat het uit de hand gaat lopen kan hij maatregelen nemen. Hij geeft ook aan met aanvullende aanpak om handhaving bij overlast gevende situaties te komen. De fractievoorzitter van DRP meldde daarop dat hij de motie, met aangescherpte argumenten, in een latere vergadering terug laat komen.

De geamendeerde begroting krijgt unanieme instemming. Er tekende zich ook een meerderheid af voor de moties over het naar Hoorn halen van The Passion, dubbel parkeren voor vergunninghouders, wegnemen belemmeringen bij kringloopwinkels, organisatiestrategie (minder externe medewerkers), oprichting Duurzaam Westfries Energiebedrijf en handhavingsmogelijkheden overlast verhuur.  

Gemeenteraadsvergadering 5 november 2019 Gemeenteraadsvergadering 5 november 2019