Kerkplein in Hoorn ondergaat totale metamorfose

08-11-2019

HOORNGIDS | Binnenkort gaan de werkzaamheden beginnen aan het Kerkplein. Zowel het plein zal een geheel nieuwe aanblik krijgen, alsook de kerk zelf. Het plein zal worden voorzien van een geheel nieuwe hardstenen bestrating, wat binnen afzienbare tijd inzichtelijk zal worden gemaakt door proefvakken aan te leggen. De kerk zal een prettiger en toegankelijker aanblik krijgen door het aanbrengen van grote ramen en de realisatie van een hotel en restaurant. 

De Grote Kerk zal twee lagen hotelkamers krijgen, met in totaal circa 40 kamers. Eerder was sprake van drie lagen, maar daar is uiteindelijk toch van afgeweken. Door het aanbrengen van grote glazen puien, alsmede de aanleg van een groot overdekt terras zal de kerk een metamorfose ondergaan die de levendigheid op het Kerkplein zeer zal vergroten. Ook al doordat de bestrating prettiger zal ogen. 

Architect
De gehele metamorfose van de kerk zal worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van het architectenbureau Hylkema Erfgoed, gespecialiseerd in transformatie, restauratie en instandhouding van historisch vastgoed. Eerdere uiterst succesvolle projecten van dit bureau zijn o.a. Paleis Soestdijk, De Grote Kerk (Nicolaaskerk) in Brouwershaven, de Augustinuskerk in Utrecht en vele andere historische gebouwen. 

Fundering kerktoren
De werkzaamheden aan de fundering van de Grote Kerk waar scheurvorming is geconstateerd zullen op nog kortere termijn, mogelijk zelfs al deze maand, van start gaan. Dit om te voorkomen dat Nederland haar eigen toren van Pisa gaat krijgen. Ook al heeft dat op toeristisch vlak wel z’n voordelen.

Grote Kerk met terras veraf Grote Kerk met terras veraf
Grote Kerk met ramen bg Grote Kerk met ramen bg