Stadsstrand Hoorn mogelijk onuitvoerbaar

08-11-2019

HOORNGIDS | Het opspuiten van het zand ten behoeve van het stadsstrand in het Hoornse Hop is in volle gang, maar er bestaat een redelijk groot risico dat het zand weer zal moeten worden teruggespoten. Of het zover zal komen is afhankelijk van de rechter, die pas begin volgend jaar uitspraak zal doen. Dit naar aanleiding van protesten van zowel omwonenden als organisaties die zich inzetten voor de betekenis die de Markermeerdijken met zich mee brengt. 

De Raad van State heeft het gehele project en de bezwaren onderzocht en komt daarbij tot de vernietigende uitspraak dat de dijkversterking onnodig groots wordt aangepakt. Een eerder uitgebracht veiligheidsonderzoek vormt de aanleiding tot dit alles. Een der bezwaarmakers heeft zelfs een oplossing bedacht die er simpelweg op neer komt dat het waterpeil naar beneden wordt gebracht, zodat de druk op de huidige dijk verminderd zal worden.  

Berekeningen
De door de Alliantie Markermeerdijken gemaakte berekeningen op basis waarvan gewerkt wordt aan dit hele project is ook al aan kritiek onderhevig. Immers, een net aangelegde loswal stortte vlak na realisatie in, hetgeen volgens de Alliantie te wijten was aan een menselijke fout, maar door de protesterende groeperingen gezien moet worden als een van de vele foute berekeningen. 

Stikstof
Naast deze problemen is ook het stikstofprobleem nu zeer opportuun. De werkzaamheden vinden plaats in een natuurgebied en hoewel de aanvoer van materialen grotendeels over water geschiedt is er wel degelijk sprake van een toename van stikstof, ook al heeft dat een tijdelijk karakter. Ook dit aspect zal aan de orde komen tijdens de zitting die op z’n vroegst in het voorjaar van 2020 zal plaatsvinden. 
 

Stadsstrand werkboot voor Parkschouwburg (4) Stadsstrand werkboot voor Parkschouwburg (4)