Start viering 500 jaar Oosterkerk in Hoorn

09-11-2019

HOORNGIDS | De start van de viering 500 jaar Oosterkerk geschiedde vrijdag 8 november in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning, de heer Arthur van Dijk, waarbij een foto werd onthuld van het schilderij van de Oosterkerk in Hoorn van de 19e-eeuwse schilder Cornelis Springer.

Eddy Boom, voorzitter van de Stichting Oosterkerk nam deze in ontvangst. De stichting heeft het schilderij aangekocht en geschonken aan de gemeente Hoorn. 

Genodigden
De feestelijke viering van het vijfhonderdjarig bestaan van de stenen Oosterkerk werd bijgewoond door vele genodigden, waarbij ook aandacht werd geschonken aan het precies vier eeuwen oude Bossuraam, dat in glas-in-lood de ‘Slag op de Zuiderzee’ toont. De in 1973 opgerichte stichting beheert niet alleen de monumentale Oosterkerk, maar ook het naastgelegen Claes Joesthuys en het Spuithuis B.

Vereerd
De organisatoren van het eeuwfeest in de Oosterkerk waren zeer vereerd met de komst van de commissaris van de Koning in Noord-Holland. Ook burgemeester Jan Nieuwenburg van de gemeente Hoorn en Kees van Louvezijn, voorzitter van de St. Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, leverden een bijdrage. De aanwezigen genoten zeer van een geweldig optreden van het jong talent Nederlands Blazers Ensemble.
Het Bätzorgel werd bespeeld en er was een muzikale verrassing. In de vitrinekast in de entree van de Oosterkerk was een kleine presentatie van (ook eeuwenoude) boeken en afbeeldingen, waarin de Oosterkerk wordt genoemd en getoond. Tot de hoogtepunten van deze bijeenkomst behoorden de overhandiging van een cadeau aan de gemeenschap van Hoorn onder het motto ‘de jarige trakteert’ en de onthulling van een nieuw gebrandschilderd raam.

Foto: Rechts Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, en links Eddy Boom

Viering 500 jaar Oosterkerk in Hoorn Viering 500 jaar Oosterkerk in Hoorn