Voetbalverslagen wedstrijden 9 en 10 november

11-11-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met medewerking van diverse verslaggevers.

Hollandia aan kop na klinkende overwinning op directe concurrent SJC

Hollandia, de nummer een van de ranglijst, SJC, de nummer twee en het arbitrale trio hebben zondag voor een heerlijke wedstrijd gezorgd in het Julianapark. Hollandia won deze topper met 4-2 van de ploeg uit Noordwijk nadat het tweemaal achter kwam. Met een ruststand van 2-2 werd het uiteindelijk 4-2 voor de mannen van Anand Jagdewsing en Joep Groen.
Dat Hollandia een titelkandidaat is liet het zondag zien tegen de naaste concurrent uit Noordwijk. Hollandia moest reeds na vier minuten een doelpunt incasseren, maar dat leek  de ploeg niet te deren. Met volwassen spel en vooral door de rust te bewaren kwam het al snel weer op gelijke hoogte. Sven Deen kopte in de elfde minuut een uitgemeten voorzet van Mukthar Suleiman tegen de touwen. De supporters moesten twintig minuten later toch weer even slikken toen doelman Joey Wiese, te ver voor zijn doel staand, van zo’n 25 meter door Wesley Haasnoot werd verschalkt, 1-2. Dat de wil om te winnen dit seizoen aanwezig is bij Hollandia bewees de ploeg in de 33e minuut. Bart Spil die de bal door Luke Abelskamp kreeg doorgekopt gaf SJC-doelman Bjorn Haggerty geen kans, 2-2. Dat was tevens de ruststand. Een eerste helft die volgens vele supporters voorbij gevlogen was.

Tweede helft
De tweede helft was 14 minuten oud toen Hollandia het mooiste doelpunt van dit seizoen maakte. Mukthar Suleiman stuurde Sven Deen op links weg de ruimte in. Sven Deen stuurde een prima pass naar Jorg Ooievaar die geheel vrij deze unieke kans zich niet liet ontnemen en de 3-2 op scorebord bracht. SJC voerde de druk op met hoge ballen voor het doel van Joey Wiese, die met enkele fabelachtige reddingen zijn doel schoon hield. Alle spelers van Hollandia verdedigden mee, inclusief Sven Deen die een bal van de lijn haalde. Door de druk van SJC kregen de snelle invaller Joost Ruttenberg en de na een lange blessureperiode teruggekeerde Sonny Pronk veel ruimte. In de blessuretijd beloonde Sonny Pronk zichzelf en de ploeg met een doelpunt, waarna de scheidrechter het einde van deze fantastische wedstrijd floot.
Zaterdag gaat Hollandia naar Emmen om de laatste wedstrijd van de eerste periode in te halen tegen MSC. Misschien kan er na afloop een klein feestje worden gebouwd, daar de eerste periode voor het grijpen ligt. Deze wedstrijd begint om 18.00 uur op het sportpark Ezinge aan de Ezingerweg 58A in Meppel.
===========================================================================
KFC - Spartanen 2-1
KOOG A/D ZAAN - Het was een zware deceptie voor  de Spartanen uit tegen KFC in Koog a/d Zaan. In het begin van de wedstrijd waren er nog wel kansen voor Dave Severins en Job Zuiker, maar de doelpogingen hadden niet het gewenste resultaat. Trainer Jitze Bosma van Spartanen miste ook de geblesseerde spelers Nick en Jordi Velzeboer. Ook Dillen Zuiker ontbrak bij de selectie en zat dan ook niet op de bank. Twingo Toby Schut van KFC wist in de 15e minuut  Sam van der Stadt te bereiken en hij had geen genade voor keeper Jorn Ebbelaar, 1-0. KFC, fysiek veel sterker, wist elke keer weer goed aan te vallen. Spartanen wist daar weinig tegenover te stellen.
Na rust was er iets meer snelheid op rechts bij Spartanen door de inbreng van Timo Bedorf voor Dave Severins. Het echte gevaar in de wedstrijd kwam van KFC, dat duidelijk voor de winst ging. Echter, Jorn Ebbelaar verdedigde accuraat op schoten van Van der Stadt en Tringo Toby Schut van KFC. Gelud Afhakame van Spartanen was dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet was te zwak en te makkelijk voor doelman Martijn Teeuw van KFC. Aan de andere kant volgde een overtreding binnen de 16 meter. De toegekende strafschop werd in de uiterste linkerhoek geschoten door Joeij Schoolmeester. Doelman Ebbelaar dook de bal er weliswaar uit, maar terwijl zijn medespelers het druk hadden hem te complimenteren, schoot Tringo Toby Schut over 25 meter de bal buiten bereik van Ebbelaar tegen het net, 2-0. Opeens ontwaakten de spelers van Spartanen, maar met nog enkele minuten te spelen was dit te laat. Timo Bedorf ging goed door over de rechterflank en wist de andere invaller Davey Stam te bereiken, 2-1. ”En nu doorgaan”, riep Jitze Bosma zijn spelers toe. Het was echter te laat. KFC stijgt nu op de ranglijst. Over 14 dagen de derby Spartanen thuis tegen Spirit’30.
Sint George - Always Forward 0-1

Ook in de zesde competitiewedstrijd, op papier de wellicht lastigste tot nu toe, heeft Always Forward zijn 100% score gehandhaafd. Tegen St George werd het in Spierdijk 0–1, een stand die al bij de rust, om precies te zijn heel vlak daarvoor, was bereikt. Dit was voor Forward de eerste zege in Spierdijk sinds St George in 2015 uit de vijfde klasse promoveerde. Ook was het de eerste maal sinds de bizarre 0–5 overwinning bij het toen op de eerste plaats staande De Valken, in april 2018, dat Forward in een uitwedstrijd de nul achter wist te houden.

Always Forward begon met dezelfde formatie als die welke vorige week tegen Oosthuizen aan de aftrap stond. De wedstrijd speelde zich af in fraaie najaarsweersomstandigheden. Door de overvloedige regen van de afgelopen week had de dichtbegroeide grasmat echter een zachte onderlaag, die bij de spelers nogal eens balansproblemen veroorzaakte.

In de openingsfase van de wedstrijd nam de thuisploeg het initiatief. Al in de tweede minuut ontstond er gevaar voor Luuk Weels doel toen de bal uit een corner over gekopt werd. Als het half kon, waagden de spelers van St. George schotpogingen, maar die ketsten af tegen lichamen in het Forward-strafschopgebied of misten nauwkeurigheid. Vooral uit een corner, voortgekomen uit een ingreep van Luuk Weel bij een vrije trap, was er sprake van een heuse schiettent. Aan deze scrimmage kwam een einde met het wegwerken van de bal door de Forward-defensie. Cemil Zaal bleek tijdens deze acties behoorlijk te zijn aangeslagen en behoefde een oplapbeurt. Ook de volgende St. George-aanval, over links, leidde tot enkele schotpogingen en leverde uiteindelijk een corner op, die eveneens met succes door de Forward-defensie werd verwerkt.
Toen de Spierdijker storm geluwd was, werd de eerste aanvallende actie van betekenis van Forward in de tiende minuut uitgevoerd door een verdediger, in casu Anfernee Blanker, die op snelheid doorbrak, maar gestuit werd door de keeper van de thuisploeg. Even later overkwam dat Lucas Vaerewijck bij een actie bij de doellijn, zij het dat in dit geval de laatst overgebleven St George-verdediger voor de reddende ingreep zorgde. Een mooie aanval van Forward, waarbij Quinten Gorissen, Anthony Sabajo en Lucas Vaerewijck betrokken waren, leverde een voorzet op, die half werd afgeslagen. De aanval ging door en werd gestuit met het vasthouden van Quinten Gorissen. Voor de vrije trap op ruim 20 meter van het St George-doel had Tom de Weerd een variant bedacht. Hij schoof de bal diagonaal naar Quinten Gorissen die een hard schot afvuurde, waarop de St George-doelman in twee instanties een knappe redding verrichte. Dat deed dezelfde doelman enkele minuten later weer bij een inzet van Tom de Weerd uit een Forward-corner.
Luuk Weel moest vervolgens tweemaal ingrijpen bij een vrije trap voor de thuisploeg en bij een diepe pass. Een tegenaanval van Forward over rechts werd besloten met en voorzet die voor het doel langs ging. Lucas Vaerewijck probeerde het met een actie door het centrum, maar stuitte (weer) op de laatste St George-verdediger. Uit de rebound schoot Quinten Gorissen de bal royaal over het beoogde doel.
Patrick Bruijns zag zijn vrije trap van links over alles en iedereen heen gaan en probeerde even later met een schot van even over de middenlijn de vrij ver voor zijn doel staande keeper van de thuisploeg te verrassen, maar die was op tijd op de plek waar hij, mede dankzij zijn lengte, de bal kon opvangen.
Een mooie Forward-aanval liep op niets uit toen Tom de Weerd de bal, na een lichte vorm van obstructie door een St George-verdediger, verspeelde, maar de scheidsrechter zag daar begrijpelijk geen strafschop in. Even later kwam de scheidsrechter nadrukkelijker in beeld toen hij een treffer van St George afkeurde, omdat de bal, toen die bij een aanval over rechts werd voorgezet, al over de achterlijn was geweest. Even later deed zich opnieuw een gevaarlijke situatie bij het Forward-doel voor bij een 1-tegen-1-stuatie met een aanvaller van de thuisclub en Delaney van Schagen. Het onder druk afgevuurde schot ging vrij hoog over Luuk Weels doel.
Een Forward-aanval over links, opgezet door Quinten Gorissen en Anfernee Blanker, resulteerde in een tweetal corners. Tom de Weerds inzet uit de laatste daarvan ging langs de verkeerde kant van de paal. Na een combinatie met Lucas Vaerewijck over rechts kwam Tom de Weerd in schietpositie. De laatste verdediger van de thuisclub wist het schot echter te kraken.
In de 42e minuut werd een gevaarlijke aanval van de thuisclub over rechts met een overtreding onderbroken door Anfernee Blanker (geel). De vrije trap werd van richting veranderd via een lichaam, waarna een nieuwe voorzet van links volgde. De kopbal daaruit ging naast. Hetzelfde resultaat had even later een volgende vrije trap voor de thuisploeg.
In de blessuretijd van de eerste helft kwam Forward op voorsprong. Een aanval over vele schijven bracht de bal uiteindelijk op rechts bij de geheel vrijstaande Anthony Sabajo, die hem op originele wijze met een punter naar de korte bovenhoek joeg (0–1).
In de tweede helft kwam Mauro Robles Bello in het veld voor Anfernee Blanker. Nadat Luuk Weel de bal bij een vrije trap voor de thuisploeg had weggeslagen, kon Mauro Robles Bello de hoofdrol spelen in een Forward-counter. Hij stuitte echter op de doelman van de thuisploeg. Dat overkwam even later ook Lucas Vaerewijck, toen hij na een pass van Tom de Weerd voorbij de laatste St George-verdediger wist te komen.
St George dacht in de 56e minuut de gelijkmaker te hebben gescoord met een kopbal uit een vrije trap, maar deze treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Anthony Sabajo voorkwam enkele minuten later een doorbraak. Uit de inworp voor St George, die zijn ingreep opleverde, werd de bal naast het Forward-doel geschoten. Een schot van Barry Rageh, na een actie van Lucas Vaerewijck, trof aan de andere kant het doel evenmin. De doelman van St George redde even later, toen een van zijn verdedigers de bal uit een voorzet van Tom de Weerd volledig verkeerd raakte. Barry Rageh bereikte met een fraaie pass Quinten Gorissen, wiens voorzet door de St George-verdediging kon worden weggewerkt.
Delaney van Schagen raakte – vermoedelijk niet al te ernstig – geblesseerd aan een hamstring en moest uitvallen. Remco Bruijns, die – als het aankomt op wegens een blessure uitvallen – aan het St George-veld een zwarte herinnering heeft, kwam voor hem in het veld. Enkele minuten later maakte Quinten Gorissen plaats voor Mike Apostol.
St George kreeg op rechts in de buurt van de achterlijn kort achter elkaar vier mogelijkheden voor een verre inworp. Uit de laatste daarvan werd de bal langs het Forward-doel gekopt. In het slotoffensief van de thuisclub sloeg Luuk Week de bal bij een vrije trap weg, waarna de Forward-verdediging voor verdere opruiming zorgde en ving dezelfde Luuk Weel een kopbal die voortkwam uit een corner van links. Na enig heen-en-weer-getrap voor het Forward-doel schoot een St George-aanvaller hoog over en Tom de Weerd deed aan de andere kant van het veld hetzelfde na een mooie actie. De stand bleef ongewijzigd 0-1.
De nummers 1 t/m 3 van de ranglijst, Strandvogels, Always Forward en HSV Sport, wonnen zondag hun wedstrijd. Strandvogels deed dat uit tegen Woudia, in een wedstrijd waarin de ploeg uit Onderdijk voor de eerste maal in het lopende seizoen meer dan één tegentreffer incasseerde, met 3–4 en HSV Sport met 2–4 in de uitwedstrijd tegen DWB. Van de nummers 4 t/m 10 van de ranglijst won alleen De Valken (weer eens met grote cijfers, 0–5 uit tegen RKEDO) en de ploeg uit Hem/Venhuizen steeg daardoor naar de vierde plaats. In de komende wedstrijden zou De Valken wel eens heel wat punten kunnen behalen, nu de ploeg een relatief zwaar programma, met daarin ontmoetingen tegen de drie koplopers en een uitwedstrijd tegen St George, achter de rug heeft. De kloof tussen de drie koplopers en de brede middenmoot is daardoor weer iets gegroeid.
In de onderste regionen van de ranglijst behaalde Berkhout zijn eerste punt door uit met 0–0 gelijk te spelen tegen Sporting Andijk. Ook voor de (nog steeds) hekkensluiter is de nul tegen opmerkelijk, want tot nu toe scoorde in iedere wedstrijd de tegenstander van Berkhout minstens drie doelpunten.
Always Forward heeft na afgelopen zondag voor de eerste periode nog twee wedstrijden te gaan. Thuis tegen Sporting Andijk en uit tegen Berkhout. Bij winst in beide wedstrijden is de periodetitel binnen. Strandvogels heeft een beter doelsaldo dan Forward (+17 tegen +13) en alleen nog een thuiswedstrijd tegen RKEDO voor de boeg. Als Forward in een van de twee resterende wedstrijden van de eerste periode twee punten verspeelt, zal de ploeg in de andere wedstrijd een grote zege moeten behalen om dat verschil in doelsaldo te overbruggen.