Bomen Westerdijk, herplant na kandelaberen  

11-11-2019

HOORNGIDS | Naar aanleiding van het voornemen van de gemeente Hoorn om over te gaan tot het kappen van de Canadese populieren in de stad, is een brede maatschappelijke discussie ontstaan en zijn burgers een burgerinitiatief gestart om de kap van de bomen op de Westerdijk te voorkomen. Op maandag 9 september is hierover een bijeenkomst georganiseerd, waarbij bewoners zijn ingelicht en bijgepraat over de noodzaak van het kappen en de ontwikkelingen rondom herplanting.

Die avond kregen de inwoners te horen dat de gemeente inmiddels antwoord heeft gekregen op de vraag of het Hoogheemraadschap toestemming zou geven om op de Westerdijk opnieuw bomen te planten. Volgens de aanwezigen namens de gemeente heeft het Hoogheemraadschap toegezegd dat er opnieuw mocht worden geplant. Een 100% garantie gaf de wethouder aan de inwoners: na kap zou er zo snel mogelijk, zo veel mogelijk bomen geplant worden.
Op woensdag 11 september was het volgende te lezen in het Westfries Weekblad: ‘”We hebben met verbazing kennis genomen van het artikel in de krant,” zo zegt Alex Zwart, adviseur objectbeheer waterveiligheid van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Alliantie Markermeerdijken. ”Wij hebben geen vergunning afgegeven voor herplant. Wij hebben zelfs nog niet eens een aanvraag ontvangen van de gemeente.” 
De PvdA heeft samen met de Fractie Verdonk en de DRP vragen gesteld. Hierbij de beantwoording. 

Geachte mevrouw Gortzak, heer Verdonk en heer Jas,
U heeft ons op 12 september 2019 een brief gestuurd met vragen over de bomen op de Westerdijk en omgeving. In deze brief geven wij u antwoord op uw vragen.
1. Hoe is het mogelijk dat er op maandag 9 september een 100% garantie gegeven wordt vanuit de gemeente dat herplanting, na goedkeuring van het Hoogheemraadschap, mogelijk is en dat op 11 september deze informatie weerlegd wordt?
De heer Zwart van het Hoogheemraadschap geeft in het Westfries Weekblad aan dat er geen vergunning is aangevraagd noch afgegeven. Dat klopt, wij hebben slechts geïnformeerd of en onder welke voorwaarden wij de bomen konden herplanten op de dijk. Nadat wij het besluit namen dat de bomen gekapt moesten worden, hebben wij het Hoogheemraadschap hiervoor benaderd. Volgens de Keur van het Hoogheemraadschap is het niet toegestaan dat er dijkvreemde elementen in de waterkering staan om de stabiliteit van de dijk te waarborgen. Dat is ons bekend, maar wij willen toch graag bomen terug planten op de Westerdijk. Daarom hebben we het Hoogheemraadschap benaderd om ons aan te geven onder welke voorwaarden we toch bomen kunnen herplanten. Het Hoogheemraadschap heeft ons aangegeven dat de dijk ter plaatse breed genoeg is om er bomen te kunnen herplanten. Alleen moeten de nieuwe bomen dan verder van de waterkant komen dan de huidige bomen, zodat de dijk niet gevaarlijk wordt beschadigd mocht een boom omwaaien. Wij hebben dit antwoord opgevat als een toestemming.
Uiteindelijk bepaalt de Alliantie Markermeerdijken in het kader van de dijkveiligheid of en hoe er bomen terug geplant kunnen worden op de Westerdijk (*). Daarmee zijn we nu in overleg. 
2. Graag ontvangen wij alle correspondentie waar tijdens de bijeenkomst over is gesproken en waaruit de gemeente heeft geconcludeerd dat het Hoogheemraadschap toestemming zou hebben verleend voor herplanting. 
De voorwaarden waarop herplant mogelijk is, zijn ons mondeling meegedeeld. De mail waarin dat is bevestigd, hebben wij bij deze brief gevoegd.
3. Er is een toezegging gedaan dat de bomen op de Westerdijk niet gekapt gaan worden als het Hoogheemraadschap geen toestemming geeft voor herplanting. Klopt het dat de bomen op de Westerdijk nu niet gekapt zullen worden?
Ons voornemen om de bomen op de Westerdijk te kappen blijft staan. De toezegging bestond uit het uitstellen van de kap totdat de herinrichting van de Westerdijk wordt uitgevoerd, wanneer het Hoogheemraadschap geen toestemming zou geven voor herplant. In dat geval zouden we de bomen eerst kandelaberen. Omdat we nog geen volledige duidelijkheid hebben, gaan we dus eerst de bomen kandelaberen.
Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoorn 

(*) Hiermee wordt de eigenlijke dijk bedoeld. Niet de Westerdijk als geheel.

Westerdijk Hoorn vanaf water Westerdijk Hoorn vanaf water