Sinterklaas wilde Hoorn mijden

16-11-2019

HOORNGIDS | In het immens grote boek van Sinterklaas stond de datum zaterdag 16 november roodomrand: ”Aankomst met de boot in Hoorn”. Maar volgens een in traditionele zwartepietentenue gestoken infiltrantenpiet heeft de goeddoener overwogen om Hoorn maar eens over te slaan.

De geïnfiltreerde pieterman was getuige van een historische gebeurtenis: de sint trad in overleg met zijn staf, die hij toesprak met de woorden: ”Wat een gedoe nou weer in Hoorn. Mensen die het niet eens zijn met het uiterlijk van mijn zo trouwe pieten, die geen enkele kwaad in de zin hebben, integendeel zelfs, willen daartegen protesteren. En weer een andere groep, trouw aan de traditie, wil gaan protesteren om het protesteren van de andere groep in de kiem te smoren. Ik overweeg om Hoorn maar eens over te slaan. Het is me te veel gedoe.”

Meeluisterende pietermannen die maanden hadden uitgezien naar de dag dat ze weer hun kunsten konden vertonen en alle kindertjes blij maken met geschenken, pepernoten, gezang en andere vormen van jolijt hebben massaal op hem ingepraat. Daarbij alle schroom van zich afgooiend. ”Maar de kinderen komen massaal naar de stad, Nico. En de burgemeester staat ook te klappertanden op de kade. De stad is er helemaal op ingesteld om ons te ontvangen. Dan kun je toch niet als een ouwe zeurpiet zomaar roepen dat je er geen zin meer in hebt. En die groepen hebben allang al afgezegd. Die komen niet, Klaas.”  

Met deze heftig uitgesproken woorden kwam de sint weer bij zinnen en riep ”Volle kracht vooruit”. We zijn ontsnapt. Het feest kan beginnen. De sint is binnen. Het zou zomaar eens verkeerd hebben kunnen uitpakken.

Sinterklaas met paard Sinterklaas met paard