Hoornse haven wil Blauwe Vlag terug

Haven momenteel niet aangemerkt als schoon en veilig

HOORNGIDS | De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. Nederland telt in 2019 181.   

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede schone  stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

Niet aan de normen
De gemeentelijke haven van Hoorn is de Blauwe Vlag sinds enige maanden kwijt. De haven voldoet niet langer aan de normen, hetgeen D66 Hoorn ertoe heeft gebracht daar vragen over te stellen aan het college van B&W. Inmiddels is de beantwoording binnen. Zie hieronder.

Beste meneer Rood,
U heeft vragen gesteld over het verlies van de blauwe vlag. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.
Natuurlijk vindt het college het erg vervelend dat de Blauwe Vlag certificering is getrokken.
1. Waarom heeft de gemeentelijke haven zijn blauwe vlag verloren?
Op 20 augustus 2019 heeft de keurmeester van de Blauwe Vlag organisatie de gemeentelijke haven van Hoorn bezocht en getoetst aan de geldende criteria. De keurmeester trof daarbij de volgende afwijkingen aan:
- uitstraling van de haven rommelig
- informatievoorziening over Blauwe Vlag en duurzaamheid niet voldoende.
- veiligheidsmiddelen ontbreken; noodplan, brandblussers, reddingboeien.
- Afvalverwerking en een milieuactieprogramma niet op orde.
De Blauwe Vlag certificering is teruggetrokken tot het moment dat de haven bovenstaande zaken naar criteria van Blauwe Vlag heeft opgepakt en verbeterd. 
2. Is de gemeentelijke haven nog wel schoon en veilig?
Het ontbreken van veiligheidsmiddelen is veroorzaakt doordat deze vernield of gestolen werden. Als gevolg daarvan werden ze opgeborgen. Er zijn inmiddels offertes ontvangen voor een camerasysteem dat een preventieve werking heeft op diefstal met als uitgangspunt dit in de toekomst te voorkomen. De punten m.b.t. de veiligheid in de haven zijn inmiddels hersteld. De veiligheidsmiddelen zijn teruggeplaatst en aangevuld met additionele redding stokken. Er is dus geen sprake, meer, van een onveilige haven. Het al dan niet schoon zijn van de haven stond niet ter discussie.
3. Gaat het college stappen ondernemen om de blauwe vlag terug te krijgen?
Alle nodige stappen ter voorbereiding van herstel en her-certificering zijn inmiddels door de havencoördinator genomen en uitvoerig gecommuniceerd met de Blauwe vlag organisatie.
4. Zo ja, wanneer verwacht het college dat de gemeentelijke haven weer aan de voorwaarden van de blauwe vlag voldoet?
De verwachting is dat certificering in maart/april van 2020 opnieuw wordt toegekend.
Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoorn

blauwevlag blauwevlag