Voetbalverslagen wedstrijden 16 en 17 november

18-11-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met medewerking van diverse verslaggevers.

Always Forward – Sporting Andijk  4–2
Na de zevende wedstrijd van de lopende competitie heeft Always Forward op de ranglijst in de kolommen voor gelijke spelen en nederlagen nog steeds een ’0’ staan. De overwinning tegen Sporting Andijk kwam, net als enkele van zijn voorgangers, pas na een zware strijd moeizaam tot stand, maar dat droeg slechts bij aan de vreugde om de zege.
In de beginopstelling van Forward ontbrak in vergelijking met de formatie die vorige week tegen St George van start ging centrale verdediger Delaney van Schagen, die wegens een blessure aan de kant moest blijven. Remco Bruijns was zijn vervanger. Op de linkerkant van de verdediging begon Mauro Robles Bello in plaats van Anfernee Blanker. Ook Mike Apostol maakte zijn opwachting, waardoor Lucas Vaerewijck in de dug-out begon.
Sporting Andijk hanteerde op enkele korte perioden na een op de verdediging gerichte spelstrategie. De wedstrijd speelde zich mede daardoor grotendeels af op de speelhelft van de bezoekers, maar veel noemenswaardige gevaarlijke momenten vielen, zeker in de eerste helft, niet te noteren.
De eerste gevaarlijke Forward-aanval deed zich voor in de achtste minuut. Patrick Bruijns lanceerde met een lange pass op rechts Anthony Sabajo, die in een scherpe hoek voor het Andijker doel kwam en zijn schot tegen de buitenkant van de eerste paal zag belanden.
Bij een uitval over links trof een speler van Sporting na een klein kwartier eveneens het doelkader, toen zijn als voorzet ogende inzet over Luuk Weel heen ging en tegen de verste staander stuitte. Uit een vrije trap voor de bezoekers werd de bal even later om het Forward-doel heen gekruld. Voor Mike Apostol ging een door Patrick Bruijns getrapte corner van rechts een paar centimeter te hoog om krachtig te kunnen inkoppen; de bal scheerde zijn kruin en ging voorlangs het Sporting-doel.
Bij een uitbraak van Sporting in de 21e minuut kwam Ferris Inyamah in een sprintduel binnen het Forward-strafschopgebied ten val en landde met zijn arm op de bal. De toegekende penalty vloog, ondanks Luuk Weels goede reactie, tegen het net (0–1).
In de jacht op de gelijkmaker ontstonden slechts incidenteel enkele mogelijkheden en kansen. Tom de Weerd verzond na een actie op links een krullend schot dat net iets te laat indraaide en om het doel heen ging. Patrick Bruijns had pech bij een schot na een half afgeslagen aanval: de bal stuitte af op het lichaam van een teamgenoot. In de 33e minuut veroverden Mike Apostol en Quinten Gorissen de bal diep op de helft van Sporting. Met een passje breed werd Tom de Weerd in scoringspositie gebracht en de Forward-schutter deed wat van hem verwacht werd, maar helaas werd de treffer wegens buitenspel afgekeurd. Bij twee volgende doelpogingen van Tom de Weerd kopte hij achtereenvolgens de bal naast het Andijker doel en in de handen van de Sporting-doelman. Op slag van rust kwam de gelijkmaker tot stand. Uit een corner van links kopte Mike Apostol van voorbij de tweede paal in. De bal werd weggewerkt maar kwam nu voor de voeten van Mike Apostol, die met een harde schuiver het net vond (1–1).

In de tweede helft was de eerste mogelijkheid er een voor de bezoekers bij een vrije trap bij de punt van het Forward-strafschopgebied. Echt gevaarlijk werd de situatie niet omdat Anthony Sabajo de voorgezette bal kon wegkoppen. Aan de andere kant leidde een vrije trap voor de thuisclub wel tot een treffer. Uit de voorzet van Patrick Bruijns werkte Quinten Gorissen de bal tegen de touwen. Ook dit doelpunt werd echter wegens buitenspel afgekeurd.
Bij Always Forward kwamen Lucas Vaerewijck en Anfernee Blanker in het veld voor Mike Apostol en Barry Rageh. Patrick Bruijns trof uit een vrije trap, al of niet via de Andijker doelman, de lat, waarna de scheidsrechter een achterbal toekende.
Bij twee vrije trappen voor de bezoekers zorgden eerst Cemil Zaal en vervolgens Ferris Inyamah voor opruiming met het hoofd en een uit een corner voor de bezoekers ingekopte bal kon eveneens door de Forward-verdediging worden weggewerkt. Remco Bruijns haalde de angel uit een dreigende 1-tegen-1-situatie op links.
Het gros van het venijn van de wedstrijd zat, zoals wel vaker in de lopende competitie, in de staart. In de 81e minuut kreeg Forward op ongeveer 30 meter van het Andijker doel een vrije trap. Cemil Zaal bereikte Tom de Weerd, die de bal van voorbij de tweede paal voor het doel terugkopte waar weer Quinten Gorissen uiteindelijk voor de afwerking zorgde (2–1). Even later kwamen de bezoekers goed weg bij een fraaie Forward-aanval over de schijven Tom de Weerd - Lucas Vaerewijck - Anthony Sabajo, die eindigde met een schot van laatstgenoemde, waaruit de bal tegen de binnenkant van de verste paal stuitte en vervolgens in de handen van de Andijker doelman belandde. In de 88e minuut kwam het derde doelpunt van Forward alsnog. Mauro Robles Bello ging op rechts met grote snelheid om een Andijker verdediger en trok de bal vanaf de achterlijn voor het doel waar Quinten Gorissen klaarstond om zijn tweede geldige treffer binnen te koppen. Always Forward mocht, nadat Tom de Weerd was gevloerd, vanaf een kansrijke plek een vrije trap nemen, die door een misverstand tussen de betrokken spelers helaas de mist in ging.
Leek Quinten Gorissens treffer in eerste instantie slechts van belang voor de statistiek; in de slotminuut van de reguliere speeltijd bleek het tegendeel. Uit een corner voor de bezoekers rolde de bal ver voorbij het Forward-doel langs de doellijn en Luuk Weel wilde zich over hem ontfermen. Bij zijn duik ging iets fout en het resultaat was een voorzet waaruit de Andijker spits Werkhoven eenvoudig kon scoren (3–2). Echt spannend werd de wedstrijd niet meer omdat Lucas Vaerewijck, na een met hooggeheven been gegeven pass van Patrick Bruijns op Tom de Weerd, die genade vond in de ogen van de scheidsrechter, de bal breedgelegd kreeg en doeltreffend  inschoot (4–2).

Dat alle tot nu toe gespeelde wedstrijden Always Forward, zij het vaak moeizaam, drie punten opleverden, is een opvallende verbetering ten opzichte van de voorgaande confrontaties met dezelfde tegenstanders in het vorige seizoen of het seizoen 2017/18, waarin de ploeg wèl puntverlies opliep:
- thuis tegen Kwiek ’78: dit seizoen 3 – 1 winst; vorig seizoen een 3 – 3 gelijkspel;
- uit tegen Oosthuizen: dit seizoen 1 – 6 winst; in seizoen 2017/18 een 2 – 0 nederlaag
- uit tegen St George: dit seizoen 0 – 1 winst; vorig seizoen een 2 – 1 nederlaag;
- thuis tegen Sporting Andijk: dit seizoen 4 – 2 winst; in seizoen 2017/18 een 2 – 4 nederlaag.
De zege van Always Forward bij Woudia viel in dit seizoen hoger uit dan in het vorige seizoen (2–5 tegen 1–2). De laatste (en enige) thuiswedstrijd tegen DWB eindigde in het seizoen 2016/17, net als in dit seizoen, in 3–2. Alleen De Valken wist een kleinere nederlaag te boeken in Hoorn: vorig seizoen 5–2, dit seizoen 3–2.
In de achtste competitieronde van de vierde klasse C, waarmee de eerste periode werd afgesloten, deden zich geen verrassende resultaten voor. De drie hoogst geplaatste ploegen van de ranglijst wonnen alle hun (thuis)wedstrijd. HSV Sport deed dat het meest overtuigend, met 5–1 tegen Woudia. Strandvogels deed het met 1–0 iets bescheidener tegen RKEDO. Ook De Valken won thuis royaal, met 5–2 van Kwiek ’78, dat daardoor de vierde plaats op de ranglijst kwijtraakte aan St George, dat met 1–4 in de uitwedstrijd tegen Oosthuizen aan het langste eind trok.
Strandvogels bezet aan het einde van de eerste periode nog steeds de eerste plaats van de ranglijst, maar Always Forward heeft nog een uitstekend uitzicht op de periodetitel. Een overwinning in de inhaalwedstrijd uit tegen Berkhout is daarvoor voldoende. Deze wedstrijd staat voor 15 december op het programma.
===========================================================================
Hollandia pakt de eerste periodetitel in Meppel
Hollandia speelde vrijdagavond de inhaalwedstrijd tegen MSC/Amslod. Na een slordige eerste helft herpakte Hollandia zich en werd de gevaarlijkste ploeg. De vele mogelijkheden om te scoren werden echter niet benut, zo bleef het bij waar de wedstrijd  mee was begonnen. Deze uitslag was genoeg om de eerste periodetitel binnen te halen. MSC/Amslod was content met het behaalde punt gezien de stand op de ranglijst.
Dinsdag speelt Hollandia zijn tweede wedstrijd in de knock-out fase van de districksbeker tegen de huidige koploper in de 3e klasse A. JVC. Deze wedstrijd begint om 20.00 uur in het Julianapark.
De volgende competitiewedstrijd brengt Hollandia zondag 24 november naar Sportpark de Kuil in Bussum waar SDO e tegenstander is. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.
=========================================================
Bekeravontuur Zwaluwen’30 voorbij. Opnieuw 0-1 tegen DHSC
Vorig seizoen – op zaterdag 02 maart van dit jaar – verloor Zwaluwen’30 thuis de tweede periode van DHSC uit Utrecht met 0-1. De geschiedenis herhaalde zich; bij de wedstrijd om de Districtsbeker West 1- tweede ronde - werd het opnieuw 0-1 in Hoorn voor DHSC. Aan het eind van het afgelopen seizoen werd DHSC (team van de gebroeders Schneijder) kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse. Daarin staan ze nu op een verdienstelijke tweede plaats. Zwaluwen’30 en DHSC maakten er een leuke en spannende wedstrijd van, waarbij Zwaluwen’30 niet onderdeed voor DHSC. Voor de rust waren de beste kansen zelfs voor Zwaluwen’30 en met een beetje scherpte voor het doel van DHSC had Zwaluwen’30 zelfs met een voorsprong kunnen gaan rusten. Het spel van Zwaluwen’30 heeft de laatste weken een duidelijke verbetering ondergaan en vooral in de achterhoede en op het middenveld is de onderlinge afstemming nu beter voor elkaar met als resultaat overwinningen op De Zuidvogels en de FC Breukelen.
De eerste kans in de wedstrijd was voor Jay van Ooijen; de bal uit zijn strakke (bekende) schot vloog over. Jouke Huitema mocht aanleggen van net buiten het zestienmetergebied; zijn schot ging naast. In de 25e minuut volgde de eerste grote kans voor DHSC. De bal werd ingeleverd op de rand 16 en de DHSC-aanvaller mocht vrij uithalen. De bal ging gelukkig voor Zwaluwen’30 langs de goede kant van de paal. In de 27e minuut een goede mogelijkheid voor Mircle Elstak om Zwaluwen’30 op voorsprong te zetten; op snelheid was hij de achterhoede van DHSC voorbij. De doelman van DHSC bleef lang staan en goed kijken en plukte vallend de bal op het laatste moment van de schoen van Mircle Elstak. Thomas Hand kreeg in de 32e minuut de volgende mogelijkheid, maar schoot in de handen van de doelman. Opnieuw een grote kans voor Mircle Elstak in de 37e minuut wanneer hij een goede steekpass op waarde wist te schatten. Hij was slachtoffer van zijn eigen, hoge snelheid want hij kwam niet goed uit met zijn passen en half struikelend moest hij deze kans laten passeren. In de 39e minuut een strak schot op doel door DHSC, welke net over ging. In de 43e minuut werd een schot geblokt door de Zwaluwen’30-verdediging; de roep om een penalty door DHSC werd genegeerd door scheidsrechter Martijn Kool.

In de tweede helft nam de druk op de verdediging van Zwaluwen’30 toe en moest het team achteruit. Het kon Zwaluwen’30 niet direct verontrusten want ze hadden er achterin goed het oog in en echte kansen werden er niet gecreëerd door DHSC. Voorin werden de Zwaluwen’30-kansen ook minder en de wedstrijd was aardig in balans met wel een goed combinerend Zwaluwen’30-middenveld. De grootste kans voor Zwaluwen’30 was in de 59e minuut; een uitstekende voorzet van links door Jay van Ooijen werd door Joep Rive, direct uit de lucht, snoeihard naast geschoten. Een fraaie poging die een beter lot had verdiend.
Het enige en beslissende doelpunt viel in de 67e minuut ten gunste van DHSC. Een (verre) vrije trap van de Utrechters werd, in een vol strafschopgebied, met het hoofd verlengd door de robuuste verdediger Berry van ’t Land tot achter doelman Dani Peper van Zwaluwen’30. Stand 0-1. Zwaluwen’30 gooide nu alles op de aanval en ook verdediger Joep Rive werd naar het front gestuurd om te pogen de stand gelijk te trekken en tenminste een strafschoppenserie af te dwingen. Joep Rive kreeg ook de kans met een laatste poging; in de 86e minuut schoot hij uit een voorzet van invaller Tony Brown net naast. De gelukkigste was deze zaterdag de overwinnaar en Zwaluwen’30 had zeker meer verdiend dan een 0-1 nederlaag in deze aantrekkelijke wedstrijd. De (mede) overwinnaars waren de toeschouwers die een goed en spannend potje voetbal hebben gezien.
Komende zaterdag speelt Zwaluwen’30 voor de competitie uit tegen Roda’46 in Leusden. Op 30 november thuis tegen het Mijdrechtse Argon. Aanvang 14.30 uur.