Vragen over identiteitsfraude aan college B&W

19-11-2019

HOORNGIDS | De VVD Hoorn vindt het belangrijk dat er streng en consequent gecontroleerd wordt om identiteitsfraude te voorkomen. De aanleiding om dit punt weer onder de aandacht te brengen vormde het nieuwsbericht van de NOS: ”Honderden Chinezen herstelden valse identiteit bij gemeenten”.

Onderstaande vragen zullen vanavond tijdens de commissievergadering ten stadhuize mondeling gesteld worden aan het college van burgemeester en wethouders. De kern van de vragen is dat het mogelijk te makkelijk is om de eigen identiteit te veranderen, waardoor identiteitsfraude op de loer ligt.

Mondelinge vragen commissie: Aanpassen van valse identiteit

Geacht college,
Uit een nieuwsbericht van de NOS blijkt dat mensen met een Aziatische achtergrond die in het verleden een valse identiteit hebben opgegeven bij veel gemeenten hun identiteit eenvoudig kunnen aanpassen. Dit lijkt een onwenselijke situatie, waarbij identiteitsfraude in algemene zin op de loer ligt. Aan de hand hiervan stellen wij de volgende vragen. 
Is het college bekend met het artikel ’honderden Chinezen ‘herstelden’ valse identiteit bij gemeenten’ van 17 november? Zo ja, wat vindt u hiervan?
In welke mate hebben inwoners van Hoorn op dergelijke wijze hun identiteit proberen aan te passen?
Deelt het college de mening dat het op onjuiste gronden kunnen aanpassen van de identiteit in algemene zin identiteitsfraude en adresfraude in de hand kan werken? 
 In welke mate kan het college garanderen dat dergelijke situaties zich in Hoorn niet (meer) zullen voordoen? 
Op welke wijze wordt voorkomen dat onjuiste identiteitsaanpassing kan plaatsvinden?
In afwachting van uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Rob Droste
Gemeenteraadslid VVD Hoorn

Paspoort en id-kaart Paspoort en id-kaart