Woningbouw bij “De Egel Banden locatie”

Algemene raadscommissievergadering van 19 november

HOORNGIDS | Op de locatie van het voormalige bedrijf “De Egel Banden“ aan het Keern kunnen woningen worden gebouwd. De vraag is echter op welke voorwaarden. Er zijn verschillende scenario’s. Tegen het voorstel om vier bouwlagen te hanteren is weerstand geuit. De huidige toegestane hoogte is acht meter. Er is ook een scenario waarin sprake is van een hoogte van omstreeks twaalf meter. De Hoornse raadscommissie zal een keuze maken om dat als advies mee te geven aan het college.

Mw. Ilona van Velze, bewoonster aan het Keern geeft namens een aantal bewoners enkele bezwaren en wensen door. Haar buurvrouw verwijst naar een overleg uit 2012 waar ook duidelijk was gemaakt dat niet hoger zal worden gebouwd dan acht meter. Dit is vastgesteld in een bestemmingsplan. De bewoners hebben aangegeven verhoging naar negen meter geen bezwaar te vinden.

De fracties maken diverse afwegingen. De variant waarin 34 woningen gerealiseerd worden heeft voor een aantal fracties de voorkeur, omdat er een grote behoefte is aan woningen voor sociale woningbehoefte en woningen voor het middensegment. Er is wel oor voor bezwaren van de omwonenden en dat betreft voornamelijk de hoogte van het gebouw. Dat leidt voor de meeste fracties tot de conclusie dat een variant waarin de maximale nokhoogte negen meter wordt het beste past.

Wethouder Arthur Helling kan met de geuite meningen vooruit. We willen dat Hoorn meer stad wordt en dat dit ook betekent dat er meer in de hoogte zal moeten worden gebouwd. Vandaar dat er ook een denkrichting was voor hogere bouw op deze locatie. Ook speelt het aspect mee, dat wanneer er minder dan 30 woningen op een locatie worden gebouwd, er minder sturing vanuit de gemeente mogelijk is op de hoeveelheid sociale woningbouw.

Het college zal zich over het advies beraden en na overleg met de projectontwikkelaar zal die verder uitwerking geven aan de bouwvoorstellen.

Mw. Ilona van Velze, bewoonster aan het Keern geeft namens een aantal bewoners enkele bezwaren en wensen door Mw. Ilona van Velze, bewoonster aan het Keern geeft namens een aantal bewoners enkele bezwaren en wensen door