Prestatieafspraken Intermaris, huurdersvereniging De Boog en gemeente Hoorn

Algemene raadscommissievergadering van 19 novermber

HOORNGIDS | Intermaris, verenigde Huurdersorganisatie De Boog en de gemeente hebben hernieuwde prestatieafspraken toegevoegd aan die van 2016-2021. Kernpunten zijn het uitbreiden van het aantal sociale huurwoningen met minimaal 435 tot 2029, het verder verduurzamen van 540 woningen, het realiseren van de energietransitie en het verbeteren van de leefbaarheid op kwetsbare plekken.

Dhr. Blouw houdt namens de woonwagenbewoners een pleidooi om ook hen te betrekken in de prestatieafspraken, ondanks het moeizame overleg dat in de afgelopen tijd plaatsvond.

Wethouder Marjon van der Ven waarschuwt voor te hoge verwachtingen wat betreft het kunnen waarmaken van de plannen binnen korte tijd. Dat hangt ook af van de bestedingsruimte die een woningbouwvereniging heeft om te kunnen bouwen. De gemeente mag niet investeren in woningbouw. De te verkopen woningen van Intermaris aan de huidige huurders zullen voldoen aan de duurzaamheidseisen die nu gelden. 

Binnen het verband van gemeenten in Noord-Holland Noord ligt er een afspraak op langere termijn te komen tot 40.000 nieuwe woningen, waarvan er 16.000 in Westfriesland zullen worden gebouwd. De fracties zijn overwegend positief over het voorstel, maar voor de raadsvergadering zijn wel raadsinstrumenten aangekondigd.  

Commissievergadering 19 november 2019 over hernieuwde prestatieafspraken met Intermaris Commissievergadering 19 november 2019 over hernieuwde prestatieafspraken met Intermaris