Verplichte tegenprestatie Hoornse bijstandsgerechtigden

22-11-2019

HOORNGIDS | De VVD Hoorn is opgetogen met het plan van de Tweede Kamer om bijstandsgerechtigden in elke gemeente te verplichten om een zogenoemde tegenprestatie te gaan leveren. Deze tegenprestatie kan onder meer in de vorm van werk of studie geleverd worden. 

Raadslid Rob Droste van de VVD Hoorn geeft aan dat het ongewenst is dat veel bijstandsgerechtigden geen participatieverplichting hebben: ”Wij willen dat ook in Hoorn gekeken moet worden over hoe de verplichting van een tegenprestatie vormgegeven kan worden. Daarnaast is het wat betreft de VVD heel belangrijk dat mensen weer zo snel mogelijk actief betrokken worden bij de samenleving. Wij kijken namelijk naar de kansen en niet naar de beperkingen.” 

Verplichting
Het kan volgens Rob Droste neerkomen op bijvoorbeeld een baan, een stage, vrijwilligerswerk of een studie. De gevraagde tegenprestatie moet passen bij de betreffende persoon. Benadrukt wordt dat het belangrijk blijft dat met hulp van een professional wordt bepaald wat goed is voor de bijstandsgerechtigde. Maar als personen dit niet willen, dan moet het aanbod volgens Rob Droste ook verplichtend opgedragen kunnen worden. 

Commissievergadering
Bij de commissievergadering op 26 november zal de VVD Hoorn hier dan ook de volgende vragen over stellen:
- Wat is op dit moment het beleid als het gaat om wederkerigheid bij bijstandsgerechtigden? 
- Op welke wijze gaat het college invulling geven aan voorstel van de Tweede Kamer omtrent het invoeren van een verplichte tegenprestatie bij bijstandsgerechtigden, en hoe gaat u de raad hierbij betrekken?

Inpakwerk Inpakwerk