Gierzwaluw onder de pannen in Weeshuis

ingevoerd op 21-2-2006

Wethouder milieuzaken mr. F.H. Hansen heeft afgelopen maandag 20 februari een bijzondere dakpan op het Weeshuis aan de Korte Achterstraat geplaatst. Het gaat om een dakpan die nestgelegenheid biedt voor gierzwaluwen. Met zulke dakpannen hoopt men de gierzwaluw in het stadsbeeld terug te brengen.
 
In Hoorn zijn heel veel gebouwen gerestaureerd en van isolatie voorzien, waardoor ze er piekfijn uitzien. Er is geen onvolkomenheid aan te ontdekken. Dat is mooi, maar vogels als de gierzwaluw zien er letterlijk geen gat meer in. Zij zijn juist op zoek naar gaten, spleten en kieren om er hun nest achter te bouwen. Daarom heeft Gierzwaluwbescherming Nederland een dakpan ontwikkeld waarachter gierzwaluwen graag nestelen.

Brochure
De gierzwaluw leeft voornamelijk in de lucht en kan snelheden bereiken van 120 kilometer per uur. Het vogeltje nestelt maar enkele maanden per jaar in Hoorn. De gemeente Hoorn vindt het belangrijk de gierzwaluw voor de stad te behouden. Daarom is een brochure over de gierzwaluw verschenen, waarvan het eerste exemplaar door wethouder Hansen werd overhandigd aan directeur M. Hoiting van Intermaris Hoeksteen.

De brochure ‘Gierzwaluwen onder (uw?) dak’ gaat in op de mogelijkheden die er zijn om gierzwaluwen aan broedgelegenheid te helpen en hoe belangrijk het is om nesten in de broedtijd niet te verstoren. De brochure is gratis verkrijgbaar bij bureau Monumentenzorg, bij de balie Voorlichting in het stadhuis en het serviceloket Bangert en Oosterpolder. Kijk ook op www.gierzwaluw.com