Belastingaanslagen komend weekend de deur uit

ingevoerd op 21-2-2006

Komend weekend gaan de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen aan de inwoners, eigenaren en bedrijfsvoerders in Hoorn de deur uit. De belastingplichtigen ontvangen één aanslag voor alle belastingen waarvoor ze in aanmerking komen. Het gaat om de onroerendezaakbelasting, het rioolrecht, de afvalstoffenheffing en - voor wie één of meer honden heeft - de hondenbelasting. De aanslag is gedagtekend op 28 februari 2006. Wie huurder is van een woning, krijgt dit jaar geen aanslag onroerendezaakbelasting meer, omdat de regering het gebruikersdeel woningen heeft afgeschaft.
 
Eigenaren van woningen of bedrijfspanden en huurders van woonruimte in bedrijfspanden ontvangen wel een aanslag onroerendezaakbelasting. Op de aanslag is de WOZ-waarde van hun woning of bedrijfspand vermeld, met als waardepeildatum 1 januari 2003. Ze krijgen geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer. De waarde geldt voor 2 jaar.

De WOZ-waarde is voor het tijdvak 2005-2006 voor de eerste keer in 2005 vastgesteld. Als de waarde in 2005 geen wijziging heeft ondergaan als gevolg van verbouw of bezwaar, zal de waarde voor 2006 niet afwijken van die voor 2005. Vrijwel alle bezwaarschriften gericht tegen de WOZ-waarde zijn afgehandeld. De belastingplichtigen waarvan het bezwaar nog niet is afgerond, krijgen binnenkort uitsluitsel.

Zoals gezegd, is het gebruikersdeel woningen voor 2006 voor de onroerendezaakbelasting afgeschaft. Gebruikers van woningen ontvangen ook geen WOZ-beschikking meer. Voor een bedrijfspand dat gedeeltelijk als woning in gebruik is, geldt deze maatregel ook. Op dit moment is het echter niet mogelijk dit in de aanslag 2006 te verwerken. De gebruikers van woningen in bedrijfspanden krijgen hier afzonderlijk bericht over.

Bij het aanslagbiljet zijn de volgende formulieren gevoegd:
• toelichting op de aanslag en heffingssoorten
• toelichting op de WOZ
• reactieformulier invordering
Alle informatie over tarieven, gespreide betaling, kwijtschelding en bezwaar maken is te vinden in de toelichting bij de aanslag, op de belastingformulieren en op de gemeentelijke website www.hoorn.nl
Reacties bij voorkeur schriftelijk aan de afdeling Financiën en Belastingen.

Bereken uw woonlasten of kwijtschelding
Inwoners kunnen op de website een berekening maken van hun woonlasten in 2006 (www.hoorn.nl/woonlasten). Bovendien kunnen zij berekenen of ze geheel of gedeeltelijk voor kwijtschelding in aanmerking komen (www.hoorn.nl/kwijtschelding). Kwijtschelding voor de aanslag hondenbelasting is sinds 2005 niet meer mogelijk.

Belastingtarieven in 2006
 2005 2006
Ozb berekening waarde  per 2.268 per 2.500 *
Woningen 
eigenaar 2,08 2,31
gebruik 1,67 vervallen
Niet-woningen 
eigenaar 2,84 3,16
gebruik 2,28 2,53
 
Rioolrechten 
eigenaar 85,45 86,60
gebruik 33,60 34,56
 
Hondenbelasting  
eerste hond 57,00 57,60
tweede hond 86,60 87,60
derde e.v. per hond 113,70 115,20
kennel 345,60 349,00
 
Afvalstoffenheffing 
alleenstaand 189,00 199,00
gezin 277,00 281,00

* De tariefstelling wordt vanaf 01-01-2006 voortaan per volle € 2.500 waarde vastgesteld (was voorheen € 2.268). Deze wijziging is zodanig in de tarieven 2006 verwerkt, dat er slechts sprake is van een stijging van ozb-lasten van 1% t.o.v. 2005 (inflatiecorrectie).
Belangrijke wijzigingen 2006 in het kort
• De WOZ-beschikking staat voortaan op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen.
• Het gebruikersdeel onroerendezaakbelasting voor woningen is vanaf 1 januari 2006 afgeschaft.
• Gebruikers van woningen ontvangen vanaf 1januari 2006 geen WOZ-beschikking meer.
• De rekeneenheid (waarde per tarief voor de onroerendezaakbelasting) is veranderd van
€ 2.268 in € 2.500.
• De WOZ-waarde geldt voor een periode van 2 jaar (2005-2006). Vanaf 2007 wordt jaarlijks een WOZ-waarde vastgesteld.
• Rioolbelasting, ozb en hondenbelasting gaan met 1% omhoog.
• De tarieven van de afvalstoffenheffing zijn afhankelijk van de kosten van ophalen en verwerken van het huishoudelijk afval. De gemeente krijgt daarvoor een hoger bedrag in rekening gesteld, waardoor het tarief voor een eenpersoonshuishouden toeneemt met 5,3% en voor een meerpersoonshuishouden met 1,44%.

DigiD, ieders eigen inlogcode voor de hele overheid
DigiD is een gemeenschappelijk verificatiesysteem voor overheidsinstellingen. DigiD bestaat uit een unieke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Met deze combinatie kan de desbetreffende instantie, in dit geval de gemeente Hoorn, nagaan of de gebruiker van de elektronische dienst ook echt is wie hij beweert te zijn.
Gebruikers moeten eerst een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen bij DigiD. Dit werkt heel eenvoudig. Via de site van de desbetreffende instantie, in dit geval de gemeente Hoorn, komt men op de site van DigiD terecht. Hier moeten sofi-nummer, geboortedatum, postcode en huisnummer worden ingevuld. Vervolgens kiest de gebruiker zelf een naam en wachtwoord. DigiD stuurt dan via de post een activeringscode naar het adres wat volgens het GBA bij de gegevens hoort. Door op de site van DigiD (via www.hoorn.nl) sofi-nummer en activeringscode in te vullen, activeert de gebruiker zijn of haar unieke gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie. Hiermee kan hij of zij voortaan gebruikmaken van elektronische diensten van overheidsinstellingen.

Digitaal belastingloket
De gemeente Hoorn heeft een digitaal belastingloket op www.hoorn.nl. Daarmee kunt u snel en inzichtelijk de informatie krijgen over uw eigen aanslag gemeentelijke belastingen. Bent u eigenaar van een woning, dan kunt u naar verwachting vanaf 1 maart 2006 het taxatieverslag opvragen op www.hoorn.nl. Voordat u hier echter gebruik van kunt maken, moet u een inlogcode aanvragen bij DigiD. Hoe u dit moet aanvragen is onder het kopje DigiD aangegeven.
Via het digitale belastingloket kunt u bijvoorbeeld:
• het taxatieverslag inclusief de toegekende waarde opvragen van uw woning
• uw eigen belastingaanslag raadplegen
Op www.hoorn.nl vindt u algemene informatie over:
• de meest gestelde vragen over de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ)
• het aanmelden bij DigiD
• het downloaden van een reactieformulier voor reacties en bezwaren op gemeentelijke belastingen en kwijtschelding
• het zelf berekenen van uw woonlasten in 2006 (www.hoorn.nl/woonlasten)
• de meest gestelde vragen en antwoorden over kwijtschelding
• de berekening of u in aanmerking komt voor kwijtschelding (www.hoorn.nl/kwijtschelding)
• het aanmelden of afmelden van uw hond voor de hondenbelasting