Hoornse belasting wordt trendmatig verhoogd

Commissievergadering 26 november

HOORNGIDS | Ook dit jaar worden in Hoorn de belastingverordeningen vastgesteld. Uitgangspunten van het college van B&W zijn dat burgers en bedrijven niet zwaarder belast gaan worden dat voor de gemeentelijke financiële huishouding noodzakelijk is. De tarieven worden wel trendmatig verhoogd met 1,4% en de tarieven van leges en retributies dienen kostendekkend te zijn.

Over het algemeen kunnen de fracties met het voorstel instemmen. Er is voor een paar fracties wel reden om moties te gaan indienen. De hondenbelasting, de havenleges en de trendmatige verhoging behoeven aanpassing. Is er overleg en afstemming geweest met andere gemeenten?

Wethouder Marion van der Ven legt uit, dat de OZB-belasting in balans is gebracht met de waardestijging van de huizen, zodat de burgers niet meer gaan betalen. Leges worden kostendekkender. Hiervoor wordt een nieuw programma aangeschaft waardoor de kostendekkendheid beter kan worden berekend. Het zal echter niet voor 100% kunnen zijn. De wethouder geeft aan dat ”het ingewikkelder is dan het lijkt.”

Tarieven voor toeristenbelasting zullen definitief kunnen worden na de evaluatie ervan. Parkeervergunningen worden duurder, maar zullen in vergelijking met tarieven van andere gemeenten heel redelijk zijn. Over het tarief voor afvalverwerking door HVC is nu nog niets te zeggen; het overleg daarover loopt nog. Er komt nog wel een antwoord op de vraag over het tarief van afvalverwerking van de scheepvaart in Hoorn. De vrees bestaat namelijk, dat wanneer Hoorn goedkoper is dan andere havengemeenten, de schepen voornamelijk in Hoorn hun afval komen dumpen.

Raadscommissie 26 november 2019 Raadscommissie 26 november 2019

Reacties
Reactie: (Marco)
27-11-2019, 00:17
Ik heb een minimale inkomen en kan nu al niet rondkomen dus ben niet blij met al die prijs verhogingen. Mijn ziekenkostenverzekering is ook al 9 euro duurder dus hoop dat die vieze VVD's snel worden aangepakt en we een meer eerlijke Nederland krijgen waarbij niet de burgers worden uitgeknepen maar de grote bedrijven ook.