Maatschappelijke begeleiding nieuwkomers

Commissievergadering 26 november

HOORNGIDS | Het Hoornse college vraagt de raad in te stemmen met de Beleidsvisie Nieuwkomers en de voorbereidingen op de nieuwe wet inburgering. Op gebieden als wonen, welzijn, onderwijs, werk en inkomen zal bij het bestaande beleid moeten worden bekeken in hoeverre dat moet worden aangepast.

Voor 2020 kunnen al afspraken worden gemaakt; voor de jaren daarna nog niet, omdat de wetgeving nu nog in ontwikkeling is. Het college wil de maatschappelijke begeleiding laten uitvoeren door twee professionals. De kosten hiervoor, €157.100,-, kunnen worden betaald uit het bestaande budget en uit het door het Rijk ter beschikking gestelde geld.

Voorgesteld wordt om van de nieuwkomers te verlangen dat zij mee-, rond- en vooruitkomen. Ook dat zij hun eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht voorop stellen. Er zal maatwerk zijn bij de begeleiding bij het leren van de Nederlandse taal, het participeren in de samenleving en het zoeken naar werk. Extra aandacht moet er zijn voor jongvolwassenen, hoger opgeleiden, laagleerbaren en vrouwelijke nieuwkomers.

Fracties vroegen om duidelijkheid over de huidige situatie. Ook wordt benadrukt dat het leren van de taal verder gaat dan het behalen van een diploma. Het geld moet wel besteed worden aan zaken die het beloofde effect opleveren. De ambitie is er, maar het zal aankomen op de resultaten.

Het college vraagt ook de opdracht te laten geven om een implementatieplan voor de komende jaren uit te werken. Wethouder Kholoud Al Mobayed weet dat de taal leren heel belangrijk, maar ook moeilijk is. Maatwerk zal nodig zijn, omdat het geen gemakkelijke doelgroep is. Ze laat nog weten hoe met WerkSaam daar vorm aan gegeven gaat worden. Zij vindt het belangrijk dat ook vrijwilligers worden ingezet bij de begeleiding van de nieuwkomers. Zij wil de voortgang van de maatschappelijke begeleiding blijven monitoren en delen met de raad. Hoewel een aantal fracties vindt nog niet voldoende te zijn geinformeerd over de voortgang op dit moment, heeft een meerderheid instemmend gereageerd op de beleidsvisie.

Wethouder Kholoud Al Mobayed  tijdens de raadscommissie van 26 november 2019 Wethouder Kholoud Al Mobayed tijdens de raadscommissie van 26 november 2019