Situatie speel-o-theek De Marionet onder de loep

Reactie op krantenartikel NHD 26-11-2019 over situatie speel-o-theek De Marionet

HOORNGIDS | Jessica van der Bilt-Wulder, directeur-bestuurder van Stichting Netwerk betreurt in ernstige mate dat het beeld is ontstaan dat Stichting Netwerk de speel-o-theek ”een stille dood laat sterven”. Naar aanleiding van een krantenartikel heeft zij de fractievoorzitters en de wethouder een brief (zie onder) ter toelichting gestuurd. 

Beste fractievoorzitters en wethouder Al Mobayed,

Naar aanleiding van het artikel in het NHD van 26-11-2019 jl. willen wij u graag informeren over de gang van zaken. Allereerst is het goed te lezen dat er betrokken leden zijn die de speel-o-theek een warm hart toedragen.
Echter betreuren wij dat het artikel impliceert dat Stichting Netwerk “de speel-o-theek een stille dood laat sterven”. Hier herkennen wij ons niet in. Regelmatig inventariseren wij onze activiteiten en wegen wij af waar de prioriteit naar uit gaat. Dit doen wij zoveel mogelijk volgens het principe ‘nieuw voor oud’. We hebben geconstateerd dat de opkomst in de speel-o-theek laag was en het ledenaantal daalde. Ook zijn er vandaag de dag meerdere alternatieven voor het hergebruiken  en doorgeven van speelgoed (kinderkledingbank heeft speelgoed, marktplaats etc.). 
Kort nadat wij de vrijwilligers kenbaar maakten dat Netwerk er voor kiest om te stoppen met de speel-o-theek in verband met bovenstaande argumenten, gaven de bevlogen vrijwilligers kenbaar op zoek te gaan naar doorstartmogelijkheden. Wij vonden het fijn dit te horen en gaven aan graag onze medewerking hieraan te verlenen.
Tot op heden hebben wij goede gesprekken gevoerd met twee vrijwilligers die hoogstwaarschijnlijk onder de vlag van speel-o-theek ‘De Zusjes’ uit Heerhugowaard, een doorstart gaan maken. Daarin dragen wij het speelgoed van speel-o-theek De Marionet voor een symbolisch bedrag over, zodat zij direct een doorstart kunnen maken in 2020. Wij herkennen ons daarom ook niet in de woorden “Hakken in het zand zetten” wat vandaag in het artikel in het NHD genoemd werd. De heer Heilmann, lid van De Marionet, is tot op heden niet onze gesprekspartner geweest.
Wij hebben vandaag een reactie ontvangen van de genoemde vrijwilligers dat zij zich distantiëren van het krantenartikel. 
Wij geloven nog steeds in een goede afwikkeling en verwelkomen graag de doorstart binnen onze stad. Zo kan Stichting Netwerk zich op nieuwe activiteiten richten en heeft de stad Hoorn nog steeds een speel-o-theek. Wij hopen u door middel van deze mail voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er nog vragen zijn dan horen wij deze graag.

Met vriendelijke groet,
Jessica van der Bilt-Wulder, directeur-bestuurder Stichting Netwerk

Speelotheek De Marionet Speelotheek De Marionet