Programma Herberg van Ontmoetingen

Veertien dagen lang onverwachte evenementen

HOORNGIDS | Stichting Herberg Hoorn opent op dinsdag 10 december in het pand van Expoost op de Roode Steen veertien dagen lang De Herberg van Ontmoeting. Met elke dag bijzondere ontmoetingen met Hoornse mensen die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt of spreekt. Zoals een avond met nieuwkomers, of daklozen, transgenders maar ook inspirerende ondernemers die je kan bevragen over hun succes en falen. In De Herberg van Ontmoeting, Roode Steen 15 in Hoorn, staan koffie, thee, chocomel en glühwein te pruttelen. De toegang is vrij, aanmelden kan via de website www.vooreenmooiestad.nl (http://www.vooreenmooiestad.nl) Kijk voor het complete programma ook op www.ikhouvanhouhoorn.nl (http://www.ikhouvanhouhoorn.nl)

Evenement ontmoet het gebouw Roode Steen 15, dinsdag 10 december - aanvang 19.30 uur 
Ontmoet het gebouw Roode Steen 15, verhalen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van dit markante gebouw. Francisca van Putten, ervaren gids van Oud Hoorn, vertelt over de geschiedenis van het gebouw, hoe de Foreesten het in bezit hadden, hoe het een burgemeesterswoning werd, een bibliotheek en meer. Rozenkruiser Jet Dijkstra vertelt over de jaren dat het pand dienst deed als gebedsruimte en meer voor de Rozenkruisers. Jet woonde lange tijd op de prachtige zolder van het gebouw. Ad Geerdink, directeur Westfries Museum, vertelt over de spannende plannen in ontwikkeling. Mogelijk gaat Roode Steen 15 in de toekomst deel uit maken van het Westfries Museum, op zeer eigentijdse wijze. 
 
Evenement ontmoet een lesbienne, een transgender, een homo, een biseksueel en meer, woensdag 11 december - aanvang 19.30 uur 
Ontmoet LHTBI Westfriesland. Iedere letter van het woord LTHBI krijgt een gezicht, een naam en een kort verhaal. In de verhalen vertelt eenieder over de manier waarop ze kerstvieren, maar dat niet alleen. De vraag die we stelden is wat ontmoet je als je ‘anders’ bent. De avond staat onder leiding van Dounia Jari, zij is medeoprichter van stichting Maruf, die zich inzet voor Nederlandse queer moslims. Kom luisteren naar bijzondere verhalen. 

Evenement ontmoet daklozen uit Hoorn en de straatpastoor, donderdag 12 december – aanvang 19.30 uur 
Ontmoet een aantal daklozen uit Hoorn. Gea van der Helm raakte zomaar op een dag in gesprek met een dakloze. Het verhaal van de man fascineerde haar. Het was het verhaal van iemand die op een dag veel kwijt was. Zij gaat in gesprek met een aantal daklozen en met Esther Jeunink, straatpastoor in Hoorn. Bijzondere verhalen van de straat. 

Evenement ontmoet de onbekende Horinees, vrijdag 13 december – aanvang 19.30 uur 
Ontmoet de onbekende Horinees. Een spraakmakend praatprogramma door columnist/schrijver Ko Boos. Hij is zelf een van de geportretteerden in het boek Typisch Hoorn. Daarin staan honderd markante Horinezen. Ko gaat de uitdaging aan met een van de andere 72.904 markante niet geportretteerde inwoners. De Herberg van Ontmoeting zoekt een onbekende Horinees en zet Ko voor het blok. Hij weet niet welke onbekende Horinees aan tafel komt zitten. Wat voor ontregelend gesprek gaat dat worden? Wordt vrijdag de 13e een catastrofale dag voor Ko Boos of..? 

Evenement ontmoet de Gouden Heren XVII, zondag 15 december – aanvang 13.00, 14.00 en 15.00 uur 
Ontmoet de Gouden Heren XVII. De Gouden Heren XVII van Op Roet nemen je mee in een kleine muziektheatervoorstelling. Waar staan de Heeren XVII nu? Wat zijn kenmerkende overeenkomsten en verschillen in politiek bedrijven, polderen, managen, graaien en verdienen? Hebben we recht op economisch gewin? En hoe zit het met de belastingen? Het publiek wordt meegenomen in een enerverende aandeelhoudersvergadering. 

Evenement ontmoet de Hoornse ondernemers Rob van Loon, Marie Claire Wever en Jos de Smit, maandag 16 december - aanvang 19.30 uur 
Ontmoet Hoornse ondernemers, een college tour met Rob van Loon van Events Hoorn, Marie Claire Wever van Grand café Turf en Jos de Smit van de Eekhoorn Dutch Furniture. De avond begint met een korte schets van ieder bedrijf, hoe zijn ze gestart, hoe zijn ze gegroeid en wat zijn de dromen voor de toekomst. Hannie van Lent van Startwijzer begeleidt de introductie. Daarna gaat het publiek in drie groepen uiteen. Je kunt als nieuwsgierige burger, jonge of oude ondernemer, zzp’er je vragen stellen aan deze ondernemers. Ze gaan graag in dialoog en geven tips en tricks gratis en voor niets. 

Evenement Ontmoet de nieuwkomers en Friends to be…, dinsdag 17 december – aanvang 19.30 uur 
Ontmoet de nieuwkomers. Een kleurrijke smeltkroes waarbij grenzen verdwijnen en taalbarrières niet bestaan. Benieuwd hoe iemand die inburgert zijn dag doorbrengt? Of hoe het komt dat je ondanks de oorlog in Syrië toch naar Aleppo verlangt? En waar de beste Eritrese muziek wordt gemaakt? Tijdens ’Ontmoet de nieuwkomer’ kan het zo maar gebeuren dat je er achter komt dat je veel gemeenschappelijks deelt: werk, wonen, familie en dromen. Als opmaat tot ontmoetingen met 30 nieuwkomers kijk je naar de voorstelling Friends to be.. waarin de Syrische Nour Mardini en de Nederlandse Gerard Venverloo op zoek gaan naar de vraag of ze vrienden kunnen worden. 

Evenement ontmoet de Roode Steen, woensdag 18 december - aanvang 19.30 uur 
Ontmoet de Roode Steen. ’Roode Steen: plein met een gouden randje’ is een documentaire van Jet de Vries-Dijkstra, (ex) bewoner van het plein. Filosoof Coen Simon, gespecialiseerd in de Agora/het stadsplein als hart van de samenleving, introduceert de documentaire. Na afloop is er een filmgesprek. De documentaire is een initiatief van Jetset voor filmonderwijs en is mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn: Stad van de Gouden Eeuw. En met dank aan leefbaarheidssubsidie. 

Evenement ontmoet de Smart City, donderdag 19 december – aanvang 19.30 uur 
Ontmoet  de Smart City, masterstudenten Titus Venverloo en Jens Slagter nemen je mee in de wereld van nieuwe technologieën. Ze schetsen virtuele beelden en kijken naar de metropolis van de toekomst, hoe ziet ons leven er in 2040 eruit. Met big data, autonome boten, adaptieve gebouwen en meer. 

Evenement ontmoet Tjilskillz, vrijdag 20 december – aanvang 19.30 uur 
Ontmoet Tjillskillz: vrijdagavond 20 december is de vloer bij museum EXPOOST voor jong talent om te spelen, delen, flowen en grooven. Samen met jong talent van Hoornse bodem van TjillSkillz, Minh-zone Entertainment, Talententheater, e.a. organiseert en begeleidt Stichting TjillSkillz deze avond tot een creatief feestje waarin acts worden gedeeld en er samen wordt gespeeld. 

Evenement ontmoet Het Talententheater Hoorn, zaterdag 21 december – aanvang 13.30 en 14.30 uur 
Ontmoet Het Talententheater Hoorn, ofwel personages uit de Gouden Eeuw, door de ogen van jongeren onder leiding van Lore Koelemeijer. Deze zomer maakte Lore met jongeren in een heus zomerkamp de voorstelling ’Hoezee!’ Jongeren kropen in de huid van personages uit de Gouden Eeuw. Nu in deze donkere dagen voor kerst doen de jongeren dat opnieuw. Kom en ontmoet: een feest van herkenning.

Evenement ontmoet Albanië, Kazachstan en Polen, zondag 22 december – aanvang 12.00 uur 
Ontmoet Albanië, Kazachstan, Polen tijdens een bijzondere lunch. Vera Truijens ‘sprokkelde’ drie vrouwen, uit verschillende delen van Europa, bij elkaar. Ze komen op een dag zo maar terecht in Hoorn. Soms vanwege de liefde, soms om iets anders. De in Hoorn woonachtige Nataliia, Sonila en Monica vertellen over hun geboorteland, laten proeven aan lokale gerechten en nemen je mee in muziek en beeld. 

Evenement Kerstlunch, woensdag 25 december – aanvang 12.30 uur. 
Ontmoet aan tafel; een ongedwongen kerstlunch voor wie zin heeft in gezelschap op deze eerste kerstdag. 

De toegang voor alle evenementen is vrij, aanmelden kan via de website www.vooreenmooiestad.nl (http://www.vooreenmooiestad.nl). Kijk voor het complete programma ook op www.ikhouvanhouhoorn.nl (http://www.ikhouvanhouhoorn.nl)

Expoost Expoost