Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar

01-12-2019

HOORNGIDS | Nieuwe documentaire van Hoornse producent Joost Schrickx op dinsdag 10 december 2019 in Cinema Oostereiland.

 

In mei 2017 trok filmmaker Joost Schrickx, een horinees die tegenwoordig in Monnickendam woont, de Noord-Hollandse aandacht met de vertoning van zijn de film ‘De oorlog van mijn vader’ in Cinema Oostereiland.

 

‘De oorlog van mijn vader’ gaat over een executie van onschuldige burgers door de Duitse bezetter die begin 1945 plaatsvond op het Hoornse Kerkplein. De vader van Joost Schrickx, Chris Schrickx, was een van de getuigen van dit drama. Vanwege de prominente rol van de vader van de maker in deze documentaire, was Joost Schrickx zijn film in de dramalijn toch vooral een film over een vader-zoon relatie.

 

Na ruim twee jaar draait er nu wederom een documentaire van Joost Schrickx in Cinema Oostereiland: “Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar”. Dit keer betreft het een film die Schrickx niet zelf regisseerde maar die hij wel próduceerde. En opvallend genoeg gaat het ook nu weer om een film die met name een vader-zoon relatie betreft. De interesselijn van deze film drijft namelijk op de relatie tussen beeldhouwer Hildo Krop en zijn door hem ondergewaardeerde zoon, de getalenteerde fotograaf Johan Krop.

 

Het opmerkelijke verhaal achter meer dan 600 Amsterdamse beelden Iedere Nederlandse stad kent wel beeldhouwwerken in de openbare ruimte waaraan de meeste inwoners en bezoekers schijnbaar achteloos voorbijgaan. Deze documentaire vertelt het verhaal achter een onvoorstelbaar groot aantal van deze beelden in Amsterdam, die allemaal door een en dezelfde kunstenaar gemaakt blijken te zijn: de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, de?nitief in Amsterdam. Hij bleef hier tot aan zijn dood in 1970 keihard werken aan zijn reusachtige beeldhouwoeuvre, op bruggen, pleinen en gebouwen. 

 

“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” gaat in op wie Hildo Krop was als kunstenaar maar ook als mens. Tegelijkertijd geeft de film een beeld van de tijd waarin Hildo Krop leefde, een periode met twee wereldoorlogen, met opkomend socialisme en later ook communisme. De film maakt hierbij gebruik van archiefmateriaal en interviews met kenners van de kunstenaar Krop, als Frans van Burkom, Loek van Vlerken en Geert Buelens, en kenners van de mens Krop, als zijn kleinzoon Hildo Krop jr. en voormalig assistent Henk Oddens.

 

“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” is een productie van Stichting Pelicula. De regie was in handen van Ricardo Alvarez, Peter Mariouw Smit was de cameraman en de montage werd verricht door Harro Henkemans. Horinees Joost Schrickx was zoals gezegd de uitvoerend producent.

 

De documentaire duurt 40 minuten.

Kunsthistoricus Jeroen Damen verzorgt een introductie waarbij hij samen met het publiek probeert zo onbevooroordeeld mogelijk naar aan aantal beelden van Hildo Krop te kijken.

 

De Hoornse producent Joost Schrickx voert na afloop van de filmvertoning met Jeroen Damen een discussie over de vraag in hoeverre kennis van het levensverhaal van een kunstenaar de waardering van zijn werk beïnvloedt. Kijkt het aanwezige filmpubliek nu voor altijd anders tegen het werk van Hildo Krop aan? Of zou dat niet mogen uitmaken?

 

Dinsdag 10 december 2019, 19.30, Cinema Oostereiland, Hoorn

Meer informatie: Stichting Pelicula info@pelicula.nl (mailto:info@pelicula.nl)

06 227 43 587

Hildo-Krop Hildo-Krop