Hoorn krijgt meer grootstedelijke woontorens

Nieuwe woontoren staat gepland aan Nieuwe Steen

HOORNGIDS | De provincialeweg die dwars door Hoorn loopt zal meer en meer dienst gaan doen als huisvestingslocatie. De Toren nabij het Keern is inmiddels bijna aan het hoogste punt dat  zal reiken tot 55 meter. In de nieuwe stadswijk Holenkwartier komen de torens tot 45 meter met daartussen bebouwing die 20 meter hoog zal worden. Aan het Keern lag een plan om hoogbouw te realiseren op de voormalige Egel-locatie, maar het ziet ernaar uit dat de geplande hoogte aldaar niet gerealiseerd kan worden. Een meer reële optie lijkt de geplande toren van 40 meter hoog op de plek van het reeds 10 jaar leegstaande gebouw aan de Nieuwe Steen, waar ooit BDO Accountants in was gevestigd. 

A-Zeven Projectontwikkeling uit Wognum is sinds 2016 eigenaar van dit direct naast het belastingkantoor gelegen gebouw en heeft onlangs plannen gepresenteerd om tot de bouw te komen van 97 woningen. Deze zullen verspreid zijn over verschillende bouwlagen en onderverdeeld in sociale huur (24), middenhuur (12), middendure koopwoningen (22) en duurdere koopwoningen (39). Een groot deel ervan staat gepland in de te bouwen toren aan de kant van de provincialeweg, waar 36 appartementen zullen komen verspreid over twaalf verdiepingen. In het lagere gedeelte met vier tot vijf bouwlagen zal naast de 58 woningen ook ruimte worden vrijgemaakt voor de realisatie van een onderneming met een maatschappelijke functie, zoals bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk.

Parkeren
Er is in voorzien dat er 148 parkeerplaatsen zullen zijn, met inbegrip van de bestaande parkeerplaatsen van mondzorgpraktijk Octant, waar in de avonduren vrijwel geen auto’s staan van klanten en/of medewerkers. Een woordvoerder van de Initiatiefgroep Bewoners Woonwijk Nieuwe Steen zei te vrezen voor een verhoogde parkeerdruk in de wijk. Volgens aannemer Wit uit Wognum die de bouw moet realiseren staat er ’s avonds helemaal niemand op die parkeerplaatsen. 

Bestemmingsplan 
De projectontwikkelaar gaat op basis van input van de zijde van de gemeente en belanghebbenden mogelijk nog aanpassingen doorvoeren alvorens tot een definitieve uitwerking te komen. Aansluitend dient het bestemmingsplan te worden gewijzigd van kantoor- naar woonbestemming.

Toren Hoorn Toren Hoorn
Gebouw BDO artist impression Gebouw BDO artist impression
Gebouw BDO kant provincialeweg  3 Gebouw BDO kant provincialeweg 3
Gebouw BDO voorzijde 4 Gebouw BDO voorzijde 4

Reacties
Reactie: (Ton Wilhelm)
7-12-2019, 10:07
Voor de woningbouw langs de Provinciale weg zijn de normen voor geluid en fijnstof al verhoogd. Bij een zuid/westen wind verwaait het geluid en de fijnstof als nu aan de noordkant van de weg hoogbouw komt houdt dit de verwaai-ing tegen en neemt de overlast van geluid en fijnstof toe, er ontstaat een lawaai goot en zeker op het kruispunt met de Liornestraat.