Bedenkingen bij bouw woontoren Nieuwe Steen

06-12-2019

HOORNGIDS | Naar aanleiding van de gepresenteerde bouwplannen op de locatie Nieuwe Steen 6 stellen de fracties PvdA, DRP en Fractie Tonnaer vragen aan het college van B&W. Onder meer wordt gevraagd of de voorgenomen bouwplannen, met woontoren, wel passen binnen het bestemmingsplan. Daarnaast hebben de fracties twijfels over de berekeningen die zijn gemaakt over het aantal aan te leggen parkeerplaatsen. De fracties vinden het een nalatigheid dat voor de informatieavond op 2 december buurtbewoners niet zijn uitgenodigd, temeer daar zij in de toekomst uitzicht zullen krijgen op een 40 meter hoge woontoren.

Hierbij de door Thomas de Groot (PvdA), Menno Jas (DRP) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) ondertekende brief aan het college van B&W. 

Geacht College,
Maandagavond 2 december jl. werd door A-Zeven projectontwikkeling en de gemeente Hoorn een woningbouwplan gepresenteerd voor de locatie Nieuwe Steen 6. Volgens het bouwplan worden op deze locatie 97 appartementen gebouwd, waaronder een woontoren van 40 meter hoog met twaalf verdiepingen. Op maaiveldniveau komen 148 parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen. Naar aanleiding van de presentatie van de woningbouwplannen stellen wij volgens art. 36 RvO de volgende vragen:
1. De indruk bestaat dat de omwonenden van de Nieuwe Steen 6 , onder wie de bewoners van de Streektuinen, Kaap Hoorn en Zandsteen niet zijn uitgenodigd voor de informatieavond op 2 december. Hoe wilt u deze omissie herstellen en bent u bereid voortaan ook de bewoners van Kaap Hoorn, Streektuinen en Zandsteen uit te nodigen ?
2. Waarom heeft de gemeente projectontwikkelaar A-Zeven projectontwikkeling op het idee gebracht om een woningbouwplan te maken dat afwijkt van het bestemmingsplan ‘Risdam en Nieuwe Steen-West’ ?
3. In welke mate en op welke onderdelen wijkt het voorgestelde woningbouwplan af van het geldende bestemmingsplan ? Hoe hoog mag volgens het bestemmingsplan in dit gebied gebouwd worden ? Is het juist dat de te bouwen woontoren 30 meter hoger is dan de maximale bouwhoogte van 10 meter ?
4. Heeft het college, (met mandaat) het Hoornse Initiatieven Platform of projectontwikkelaar A-Zeven, buroURSEM uit Avenhorn opdracht gegeven voor het maken van een schetsplan ? Hoe hoog zijn de kosten en wie betaalt deze ? Is de opdrachtgever voor het schetsontwerp tevens de ‘eigenaar’ van het schetsplan en zo ja in welk opzicht ?
5. Welke afspraken zijn met Octant Mondzorg gemaakt en hoe bent u tot het optimistische aantal van 148 parkeerplaatsen gekomen ?
6. Bent u het met ons eens dat nu al sprake is van een toenemende verkeers- en parkeerdrukte en dat deze door de bouw van appartementen sterker zal toenemen ? Hoe wilt u de huidige en toekomstige parkeer- en verkeersproblemen in de Nieuwe Steen verkleinen ? Wanneer ontvangen wij voorstellen daarvoor ?
De beantwoording van deze vragen moet volgens het RvO binnen 30 dagen plaatsvinden. Wij verwachten dat de gestelde vragen beantwoord worden vóór de eerste behandeling van de plannen in de raadscommissie.
Vriendelijke groet,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid, namens Fractie Tonnaer
Menno Jas, gemeenteraadslid, namens DRP
Thomas Groot, gemeenteraadslid, namens PvdA

Nieuwe Steen 6 impressie 2 Nieuwe Steen 6 impressie 2
Nieuwe Steen 6 impressie vanaf provincialeweg richting A7 Nieuwe Steen 6 impressie vanaf provincialeweg richting A7
Nieuwe Steen 6 impressie vanaf provincialeweg Nieuwe Steen 6 impressie vanaf provincialeweg
Nieuwe Steen 6 impressie Nieuwe Steen 6 impressie