Hoogtevrees?

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Een college van B&W dat steeds bereid is de handen uit de mouwen te steken, een afkeer heeft van langdradige procedures wanneer nood dient te worden opgelost en ellenlange discussies over elk te nemen stapje als schrikbeeld ziet, dat wil je toch niet hebben? Dat beeld drong zich bij mij op bij het lezen van een brief met verontruste vragen aan het college, dat in gezamenlijkheid werd ingediend door de fracties PvdA, Fractie Tonnaer en De Realistische Partij. Zij komen met vragen over het bouwplan op Nieuwe Steen 6. Vragen over de hoogte van de woontoren en andere wooncomplexen, vragen over parkeergelegenheid, klopt het allemaal wel met het bestemmingsplan en of de bewoners uit wijde omtrek wel zijn uitgenodigd de plannen te bekijken?

Bij het indienen van deze vragen moet het volgens mij zonneklaar zijn, dat deze fracties aanhikken tegen de bouwplannen. Het is in deze dagen electoraal niet wijs om de wereld duidelijk te maken, dat je juist tegen bouwplannen bent. De ingediende vragen gaan voornamelijk over de gevolgde procedure. Daar zou van alles aan mankeren. Wie echter de getoonde bouwplannen enthousiast ontvangt, zal hooguit het advies geven zo spoedig mogelijk de dingetjes die nog niet helemaal comme il faut zijn afgetikt aan te pakken, opdat men zo snel mogelijk met de uitvoering ervan kan starten. De fracties van PvdA, DRP en FT lijken daar niet zo enthousiast in te zitten. Waar liggen hun werkelijke problemen met het plan?

Ik kreeg de indruk dat deze fracties in een zeer kort verleden er ook op gebrand waren zo snel mogelijk aan te vangen met het bouwen van de woningen, waar we nu eenmaal om zitten te schreeuwen. Zouden ze dat alleen verbaal ondersteunen? Zijn er in het bouwplan voor Nieuwe Steen 6 aanwijzingen, dat al die woningen slechts bedoeld zijn voor de welgestelde woningzoekers? Hebben de dames en heren van deze fracties last van hoogtevrees? Is het wèl oké, wanneer de woontoren enige tientallen meters minder hoog wordt? Vreest Thomas de Groot (PvdA) dat er hierbij weer geen betaalbare woonkansen voor hem zijn? Wil Roger Tonnaer (FT) bewijzen dat hij nu eindelijk het dualistische handelen in de raad door heeft? Kent Menno Jas (DRP) niemand in zijn kennissenkring die geïnteresseerd zou kunnen zijn in één van de te bouwen appartementen? Hebben ze de pest in, omdat zij niet zelf met dit bouwplan zijn gekomen? Zijn het kommafetisjisten  en mierenneukers, azijnzeikers die zelfs heilzame plannen willen tegenhouden, omdat er nu eenmaal nog regeltjes zijn die dit plan niet toestaan? Zijn ze bang dat op redelijk korte termijn veel woonproblemen zijn opgelost? Is fractie Tonnaer bevreesd dat er via deze weg toch nog mensen met een migratieachtergrond zich gaan vestigen in hun nette wijk?

Een hoop vragen, waar ik uiteraard niet het antwoord op weet. Ik vrees wel, dat de in de vragenlijst genoemde zaken niet de werkelijke achtergrond van hun zorgen behelzen. Wie weet hebben de elf andere fracties wèl het gevoel dat hier iets groots verricht wordt. Misschien dat ooit de lokale politici van hun vrees om nu eens echt de hoogte in te gaan met woon- of kantoortorens af raken. Nog even en dan zitten we in het jaar 2020. Ik ben zelf van de eerste helft van de vorige eeuw, maar ik kan evengoed echt genieten van fraai vormgegeven hoogbouw, zonder de vrees te hebben dat een provinciestadje als Hoorn daarmee verandert in Manhattan aan het Hop. Ach ja, deze vergelijking komt niet van mij, maar van de fractievoorzitter van Hoorn Sociaal. Ook een collegepartij. Zou dat betekenen dat er zich een grotere groep tegenstanders zal gaan aftekenen in de Hoornse raad?

Ik denk dat ik de plaatjes van de ontwerpen en het filmpje dat erbij hoort maar opsla, zodat ik over een paar jaar met enige spijt nog kan zeggen: zo had het ook gekund.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column