Angst schadeclaims populieren Westerdijk onterecht

09-12-2019

HOORNGIDS | ”In de afgelopen jaren zijn slechts twee schadeclaims ingediend over de populieren aan de Westerdijk, die geen van beide hebben geleid tot uitkering.” Aldus een woordvoerder van het burgerinitiatief Voor een groene Westerdijk. ”De angst van de gemeente voor schadeclaims is dus onterecht”, concludeert hij.

Mensen van het burgerinitiatief Voor een groene Westerdijk hebben een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om alle correspondentie boven tafel te krijgen over schadeclaims. De twee claims die zij aantroffen, waren beide ingediend door mensen die zeiden schade te hebben geleden door een tak op een geparkeerde auto. De gemeente hoefde hen geen schade te vergoeden omdat ze kon aantonen dat ze aan haar ’zorgplicht’ had voldaan door onderhoud aan de bomen. Als een gemeente bomen onderhoudt kan de gemeente niet aansprakelijk worden gesteld voor stormschade. 

Verzet
De gemeente wil de populieren aan de Westerdijk eerst kandelaberen (alle takken eraf) en daarna kappen. Het burgerinitiatief verzet zich daartegen omdat de bomen, ook volgens de gemeente, nog minimaal vijftien jaar mee kunnen en het Hoogheemraadschap volgens het burgerinitiatief geen herplant toestaat. ”Wij hebben de gemeente gevraagd het advies over te nemen van boomtechnisch adviseur Wim Kruijk”, zegt de woordvoerder. ”Kruijk ontraadt kandelaberen en adviseert fors snoeien omdat zo én de bomen behouden kunnen blijven én het risico op takbreuk wordt geminimaliseerd.”

Hoorzittingen
Dinsdag 3 december werden op het stadhuis twee hoorzittingen gehouden over de bomen: de ene hoorzitting ging over de meer dan zestig bezwaarschriften die waren ingediend tegen de kapplannen van de gemeente; de andere hoorzitting ging over klachten van burgers die zich misleid voelden door de gemeente, onder meer omdat de gemeente op een informatieavond had verteld dat er een toezegging lag van het Hoogheemraadschap dat er herplant mocht worden op de dijk. Het duurt maximaal zes weken voordat de twee commissies een advies uitbrengen of tot een oordeel komen. Wethouder Simon Broersma verklaarde tijdens de zitting van de klachtencommissie dat de gemeente niet zou kandelaberen voordat hij meer duidelijkheid had gekregen van het Hoogheemraadschap over de mogelijkheid om naast de dijk te herplanten. De ambtenaar die verantwoordelijk was voor de onjuiste mededeling dat de gemeente toestemming had voor herplant maakte zijn excuses.

Westerdijk Hoorn vanaf water Westerdijk Hoorn vanaf water