Voetbalverslagen wedstrijden 7/12 en 8/12

09-12-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met medewerking van diverse verslaggevers.

Leonidas - Hollandia 2-2
Hollandia laat drie punten door de vingers glippen
Uit een vrije trap van Milan Vissie kwam Hollandia in de 36e minuut op een 0-1 voorsprong. Na de thee was in de 57e minuut een rake kopbal van Marijn Ploem goed voor de 0-2. Na deze voorsprong werd Hollandia onrustig en verspeelde diverse kansen om de score uit te breiden. Het bracht daarmee Leonidas in de 62e minuut terug in de wedstrijd.
Bij balverlies in de voorhoede werd de bal snel in de omschakeling van Leonidas voor het doel van Joey Wiese geschoten, de doelman van Hollandia reageerde te laat en gaf de net ingevallen Jerome Agbo de kans om de bal in het Hollandia-doel te koppen. Hollandia kreeg nog diverse kansen om de 1-3 te produceren. Met drie aanvallers op een leeg doel af leek Hollandia het duel te beslissen. Maar ook deze kans werd slecht uitgespeeld en de aanval strandde toen een van de aanvallers in buitenspelpositie stond. Uit een corner komt Leonidas langszij om vervolgens in de 94e minuut de gelijkmaker te maken.
De laatste competitiewedstrijd wordt op zondag 15 december gespeelt in Haren, daar wacht Be Quick 1887. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.
Dinsdag 10 december is Hollandia te gast bij Westfriezen in Zwaag voor een oefenwedstrijd op sportpark het Krijt in Zwaag. De aanvang van deze wedstrijd is 19.30 uur.
Door: Peter van Lobberegt
===========================================================================
Always Forward – RKEDO  3–0
Always Forward heeft in de laatste thuiswedstrijd van 2019, na de nederlaag van vorige week bij HSV Sport, de draad van de overwinningen weer opgepakt. Tegen RKEDO hield de ploeg voor de eerste keer in het lopende seizoen in eigen huis het eigen doel schoon, terwijl de schutterij het net van de ploeg uit Avenhorn/De Goorn, weliswaar éénmaal met onbedoelde medewerking van hun defensie, driemaal wist te vinden. Dat was één keer minder dan het aantal malen dat paal en lat van het RKEDO-doel werd getroffen.
De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan mevrouw Schipp, de moeder van Eric, die eerder in de week was overleden.
De personele bezetting van Always Forward bij het begin van de wedstrijd kende ten opzichte van die van de wedstrijd van vorige week tegen HSV Sport één wijziging: de van een blessure herstelde Patrick Bruijns speelde in plaats van Quinten Gorissen.
In de eerste helft tegen de straffe wind in spelend had Forward weinig tijd nodig om voor het eerste gevaarlijke moment voor het doel van RKEDO te zorgen. Lucas Vaerewijck ging in de tweede minuut na een inworp op links aan de haal en uit zijn voorzet schoot Goos Barentsen de bal via de eerste paal voorlangs. Acht minuten later werd hij op rechts gelanceerd. Hij speelde terug op Mike Apostol, wiens voorzet half werd weggewerkt. Patrick Bruijns trof uit de rebound de paal van het doel van de bezoekers. In de volgende aanval was het wel prijs: Tom de Weerd passte in het centrum breed naar de op rechts vrijgelopen Lucas Vaerewijck, die vanuit een vrij scherpe hoek een schot losliet dat bij de tweede pal tegen het net belandde (1–0).
Na een kwartier spelen leidde Tom de Weerd vanaf de rechterkant een gevaarlijke aanval in. Mike Apostol liet Tom de Weerds voorzet aan zich voorbijgaan voor Anfernee Blanker, die echter werd gevloerd. Tom de Weerd krulde de bal uit de toegekende vrije trap om het RKEDO-doel heen. Even later bereikte Delaney van Schagen met een verre pass Anfernee Blanker, die kon doorbreken. Zijn voorzet kwam terecht bij Mike Apostol, die de bal helaas niet goed kon raken. Lucas Vaerewijck kopieerde na een counter van Forward de inzet die Tom de Weerd eerder bij de vrije trap uit zijn rechtervoet had getoverd.
Luuk Weel kreeg in de 25e minuut zijn eerste serieuze klus: hij plukte een hoge voorzet keurig uit de lucht. Zijn collega aan de overkant, die uitgroeide tot de uitblinker aan RKEDO-zijde, hield even later de doorgebroken Goos Barentsen van scoren en zag vervolgens een vrije trap van Patrick Bruijns, genomen op zo’n 25 meter recht voor zijn doel, over de lat verdwijnen. Bij een vrije trap voor de bezoekers kreeg de spits de bal te ver voorbij de tweede paal en te dicht bij de doellijn om met een kopbal gevaarlijk te kunnen worden.
Goos Barentsen kreeg na een halfuur spelen, enigszins fortuinlijk, een kans identiek aan die van vijf minuten eerder en deze keer slaagde hij er wel in om RKEDO-doelman Koning te passeren maar nu stond opnieuw het aluminium – deze keer de linkerpaal – een Forward-treffer in de weg.
Een met een gele kaart bestrafte overtreding van Cemil Zaal leverde de bezoekers een vrije trap op, waaruit de bal, na enig heen-en-weer-gekop in het strafschopgebied naast Luuk Weels doel verdween.
Een poging om een situatie voetballend op te lossen door middel van een reeks riskante passjes in en om het eigen strafschopgebied door de overigens sterk opererende Forward-verdedigers, vormde een aanslag op de gemoedsrust van de eigen aanhang en leverde de bezoekers uiteindelijk een corner op, die door een prima vangbal van Luuk Weel onschadelijk werd gemaakt. Het volgende gevaar bij het Forward-doel ontstond eveneens uit een corner, maar daarbij werd de bal naast Luuk Weels doel gekopt.
Anfernee Blanker stuitte enkele minuten voor de rust op de weer goed ingrijpende doelman Koning, waarna Ferris Inyamah de bal uit de corner net niet vol genoeg kon raken, waardoor het (kunst)leer voorlangs het doel ging.

In de openingsfase van de tweede helft zochten de bezoekers nadrukkelijk de aanval. Na een aanval over links bereikte de voorzet een EDO-spits, wiens schot door Cemil Zaal kon worden geblokt. Uit de corner werd de bal naast gekopt. Even later eindigde een inzet van een aanvaller van de bezoekers, vanaf de rand van het strafschopgebied geschoten, in de handen van Luuk Weel. Ook een vrije trap voor de bezoekers leverde gevaar voor het Forward-doel op, maar de defensie van de thuisclub overleefde deze situatie en ook de daaropvolgende corner zonder kleerscheuren.
In de tegenaanval kreeg  Forward een vrije trap toegekend. Patrick Bruijns bereikte fraai het hoofd van Ferris Inyamah, maar EDO-doelman Koning redde even fraai en uit de corner de deze redding opleverde kopte Tom de Weerd de bal voorlangs. In de 54e minuut volgde een Forward-aanval over links. Mike Apostol liet een voorzet los die door een RKEDO-verdediger zodanig werd onderschept dat hij de bal in zijn eigen doel werkte (2 – 0). Even later, toen Tibbe de Bruin in het veld was gekomen voor Anfernee Blanker, drong Lucas Vaerewijck diep door op de EDO-speelhelft. Zijn voorzet op Goos Barentsen werd echter knap onderschept door doelman Koning.
RKEDO creëerde vervolgens twee gevaarlijke momenten bij het Forward-doel. Een voorzet ging voor het doel langs zonder dat iemand de bal kon raken en bij een schotpoging werd de bal via een kluts van richting veranderd en bleef daarbij maar net buiten bereik van een spits van de bezoekers. Vervolgens onderging de formatie van Always Forward een tweetal personele wijzigingen waarvan de eerste wel – Anthony Sabajo kwam in het veld voor Lucas Vaerewijck – maar de tweede niet in het strijdplan was opgenomen. In zijn ijver beging Cemil Zaal een overtreding die hem zijn tweede gele kaart in de wedstrijd en daarmee de eerste rode in zijn hele voetballoopbaan opleverde en Forward de resterende 25 minuten met een numerieke minderheid moest zien door te komen.
Anthony Sabajo kon, via een mooie combinatie met Mike Apostol en Tom de Weerd, doorbreken, maar ook hij vond in doelman Koning een sta-in-de-weg en een volley van Tom de Weerd uit de resulterende corner ging net naast het EDO-doel. Daarna probeerden de bezoekers van de overtalsituatie te profiteren, maar nu was het de beurt aan Luuk Weel om enkele malen knap in te grijpen. Hij plukte een hoge voorzet boven het hoofd van een tegenstander uit de lucht en stopte even later een afstandsschot. In de 73e minuut werd de wedstrijd beslist: Tom de Weerd liet een actie op rechts in het RKEDO-strafschopgebied volgen door een passje op Tibbe de Bruin, die hard en hoog binnenschoot (3–0).
Ferris Inyamah trok mee naar voren en bediende achtereenvolgens Tom de Weerd, die na een actie zijn schot op een lichaam zag afketsen, en Mike Apostol wiens schot door doelman Koning tot corner werd verwerkt. De doelman deed dat enkele minuten later nogmaals bij een schot van Tom de Weerd. In de slotfase kwam Remco Bruijns in het veld voor Goos Barentsen. Tom de Weerd probeerde te scoren met een boogbal, die helaas over het doel ging en nadat Tibbe de Bruin de bal uit een corner aanmerkelijk hoger over dat doel had geschoten, probeerde Tom de Weerd het met een ziedend afstandsschot dat de lat scheerde. Ferris Inyamah onderschepte op fraaie wijze een dreigende doorbraak van de bezoekers en even later een pass, waarna hij een rush richting RKEDO-doel begon, die pas bij de laatste verdediger van de bezoekers zijn einde vond. In de slotminuut brak Anthony Sabajo voor de tweede maal door en stuitte eveneens voor de tweede maal op doelman Koning, die Anthony Sabajo’s mislukte stiftballetje kon opvangen.
Always Forward heeft dankzij de overwinning tegen RKEDO de koppositie van de ranglijst weer overgenomen van Strandvogels en ook het doelsaldo van Forward is nu iets beter (+19 tegen +17).
Strandvogels kwam niet in actie omdat de uitwedstrijd tegen HSV Sport, de topper van de dag in de vierde klasse C, werd afgelast. De wedstrijd tussen Berkhout en Woudia kon evenmin doorgang vinden. Bij de overige drie wedstrijden waren de nummers vier t/m negen van de ranglijst betrokken en omdat de hoogst geklasseerden daarvan, St George en De Valken, beide hun wedstrijd wonnen, werd de middenmoot wat meer uiteen getrokken.
Onnodig verlies van Zwaluwen’30 tegen BOL (2-3)
Zwaluwen’30 schonk de drie punten thuis tegen BOL wel erg gemakkelijk weg. Teveel ruimte in de achterhoede, een te langdurig combinerend middenveld en een besluiteloze voorhoede zorgden voor de eerste thuisnederlaag van het seizoen. Het begon allemaal nog wel zo goed. Joost Feld schoot in de 4e minuut in het zijnet en in de 7e minuut veranderde Pieter Koopman een ingeschoten bal net niet genoeg van richting om de keeper van BOL te verontrusten. De eerste kans voor BOL was in de 10e minuut. Keeper Bakker was attent. In de 19e minuut kwam Zwaluwen’30 op 1-0 na een uitstekende voorzet vanaf rechts door Thomas Hand werd Mircle Elstak bij de tweede paal gevonden en hij kopte snoeihard en onhoudbaar de 1-0 binnen. Een heel mooi doelpunt. De verwachting was gewettigd dat Zwaluwen’30 nu zou doordrukken maar het tegendeel was waar. BOL gooide er een schepje bovenop en Zwaluwen’30 schakelde een tandje terug. In de 33e minuut gaf de verdediging van Zwaluwen’30 teveel ruimte weg aan de aanval van BOL en van dichtbij had keeper Dirk Bakker geen kans tegen het strakke schot van de BOL-aanvaller voor de 1-1. In de 39e minuut riep de BOL-aanhang om een strafschop maar scheidsrechter Roelof Luinge wuifde deze gedecideerd weg. Het was op het bekende randje en had voor Zwaluwen’30 een aanwijzing moeten zijn om er een tandje bij te zetten.
Na de rust een onveranderd Zwaluwen’30. Nog steeds werd de weg naar voren te langzaam gezocht en werden de combinaties te slordig uitgevoerd. BOL hanteerde de lange bal en bleef met twee snelle voorwaartsen steeds gevaarlijk. In de 55e minuut ging een vrije trap van Jouke Huitema, net buiten de 16, via de lat over bij BOL. Een minuut later een grote kans voor de mee opgekomen Joep Rive, maar zijn schot stuiterde net over het doel. Jay van Ooijen kwam in de 57e minuut voor Thomas Hand en in de 61e minuut mocht Pieter Koopman plaats maken voor Gani Meholli. Wissels om de greep op het middenveld te versterken. In de 62e minuut gaf de verdediging van Zwaluwen’30 echter opnieuw te veel ruimte weg. Geheel vrijstaand op rechts mocht de spits van BOL de bal controleren en de hoek uitzoeken voor de 1-2.
Vijf minuten later, in de 67e minuut, kwam BOL zelfs op een grotere voorsprong. Keeper Dirk Bakker produceerde een half schot en direct profiteerde BOL met een schot vanaf de 16-meterlijn en bracht de stand op 1-3. De Zwaluwen’30-aanhang zag de bui al hangen. Gilles Duiveman McEwan werd als verdediger opgeofferd voor een extra middenvelder. Wietse van Diepen verving hem na de achterstand van 1-3. Zwaluwen’30 speelde de laatste 20 minuten alles of niets en hierdoor ontstonden enkele zeer goede mogelijkheden voor het Hoornse team. In de 72e minuut leverde Mircle Elstak een prima voorzet af op Gani Meholli. Hij schoot voorlangs. Een minuut later de grootste kans voor Zwaluwen’30. Joost Feld wist de bal vanaf de achterlijn voor te zetten en Dani Mes hoefde er alleen maar zijn voet tegenaan te zetten om tot scoren te komen. Hij liet deze mogelijkheid onbenut. In de 78e minuut een vrije trap van Jouke Huitema, net buiten de 16. De bal caramboleerde via de keeper en de paal tot corner. In de 82e minuut opnieuw een prima redding van de BOL-keeper. In de 86e minuut leverde Jouke Huitema een prima voorzet af op de mee opgekomen Joep Rive. Deze kopte de bal onhoudbaar in voor de 2-3. Zou een gelijkspel nog tot de mogelijkheden behoren? In de 88e minuut miste Joost Feld de bal op een haar en mocht BOL zich gelukkig prijzen. De laatste mogelijkheid was in de blessuretijd voor Joep Rive maar zijn kopbal ging naast.
Zo verloor Zwaluwen’30 thuis drie punten van een hardwerkend BOL en moet worden vastgesteld dat de resultaat-curve van Zwaluwen’30 van week tot week erg op en neer gaat. Deze nederlaag tegen BOL was onnodig op een zaterdag dat bijna alle teams boven Zwaluwen’30 punten verspeelden.
Always Forward - RKEDO 3-0
Westfriezen - Hauwert ‘65 0-1
Hollandia T - De Blokkers 2-1