Wooncompagnie gaat het in 2020 ‘anders’ doen

Het belang van de huurders blijft het uitgangspunt

HOORNGIDS | Wooncompagnie gaat het in 2020 ‘anders’ doen. Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van de corporatie: ”We gaan meer en sneller investeren en nog meer onderhoud plegen aan onze woningen. We zoeken hiermee de grenzen van onze mogelijkheden op en dat doen we heel bewust: de opgave waarvoor we staan is namelijk buitengewoon groot.”
”In de door ons verzonden nieuwsbrief deel ik de highlights uit ons Jaarplan voor 2020 en kijk ik graag naar de uitdagingen waar wij als woningcorporatie voor staan. Uitdagingen die stuk voor stuk mooie kansen bieden voor onze huurders, ons werkgebied en niet in de laatste plaats voor onze samenwerking, die wij keihard nodig hebben om onze doelen te bereiken.”

Recordaantal nieuwe woningen
Ook in 2020 blijft de woningmarkt gespannen en neemt het tekort aan goede en betaalbare sociale huurwoningen toe. Het antwoord van Wooncompagnie daarop is: snel meer bouwen. Stefan van Schaik: ”We leveren in het nieuwe jaar een recordaantal nieuwe woningen op, om precies te zijn 267. Dit niveau zal, als het aan ons ligt, ook de jaren daarna hoog blijven. Maar ons bouwtempo wordt bijna volledig bepaald door de beschikbaarheid van bouwlocaties. Precies daar wringt de schoen: er is bouwgrond nodig die betaalbaar (een acceptabele prijs) en beschikbaar (alle planprocedures doorlopen) is.”

Samen verantwoordelijk voor nieuwbouw
Als het gaat om de bouw van sociale huurwoningen is bovendien een vasthoudende rol van de gemeenten nodig. Nieuwbouw van sociale huurwoningen heeft alleen kans van slagen als de gemeenten consequent vasthouden aan het afdwingen van een minimum aandeel sociaal. Wooncompagnie is graag bereid om gemeenten en collegacorporaties in de regio te ondersteunen bij het opvoeren van de nieuwbouwproductie.

Gevarieerde huursector
Stefan van Schaik: ”Tegelijkertijd willen wij ervoor waken dat het woningtekort leidt tot een huursector die alleen een vangnet is voor wie verder niets te kiezen heeft. Wij blijven geïnspireerd door het beeld van een gevarieerde sociale huursector waar mensen met verschillende achtergronden een woning naar wens kunnen vinden. Een huursector dus, die een volwaardig onderdeel is van de woningmarkt.”

Meer verhuisbewegingen
Verder wil Wooncompagnie zorgen voor meer verhuisbewegingen. Niet alleen door nieuwbouw te realiseren, maar ook door te blijven inzetten op maatregelen die de doorstroom bevorderen. Ook woningruil wordt gestimuleerd. In 2020 zal in het gehele werkgebied een woningruilportaal beschikbaar zijn.

Meer onderhoud, meer renovatie
Stefan van Schaik: ”Wij vinden het belangrijk dat de kwaliteit van onze woningen optimaal aansluit bij de vraag van vandaag én morgen. Komend jaar steken we onze handen daarom flink uit de mouwen. Het budget voor planmatig onderhoud gaat fors omhoog en we gaan aan de slag met verschillende omvangrijke renovatieprojecten. Gezien de leeftijd van een groot deel van ons woningbezit blijft renovatie ook komende jaren speerpunt.”

Verduurzaming in volle gang
Als het gaat om de verduurzaming van het woningbezit heeft Wooncompagnie in 2019 het tussendoel behaald: de woningen hebben gemiddeld energielabel B. Hoewel de corporatie daar zeker tevreden over mag zijn, wordt in 2020 onverminderd doorgegaan met het optimaal isoleren van het woningbezit.

Betaalbaarheid voorop
Stefan van Schaik: ”Ook ons betaalbaarheidsbeleid zet zicht voort. Op dit moment vinden gesprekken plaats met onze huurdersverenigingen om afspraken te maken over de kaders waarbinnen we ons huurbeleid in de komende jaren zullen vormgeven. Hiermee willen we huurders meer zekerheid geven over de woonlasten de komende jaren. Als het gaat om betaalbaarheid is en blijft onze insteek: we vragen niet meer huur dan nodig is voor een verantwoorde exploitatie. Kortom, we blijven er alles aan doen om de woonlasten voor onze bewoners zo laag mogelijk te houden.”

Veel aandacht voor klantbeleving
Wooncompagnie heeft komend jaar extra oog voor klantbeleving. Stefan van Schaik: ”We krijgen op dat gebied mooie rapportcijfers van het landelijke kwaliteitscentrum KWH en volgens de Aedes Benchmark 2019 mogen we ons - met een A-score op drie van de vijf onderdelen - één van de beste corporaties van het land noemen, maar daarmee zijn we er nog niet. Als het gaat om klanttevredenheid willen we vooral dat bewoners zich gesteund voelen, ervaren dat ze serieus worden genomen en merken dat ze invloed hebben op hun woonsituatie. We willen dat onder meer bereiken door onze bewoners en woningzoekenden nog beter te leren kennen. Zodat we zo goed mogelijk op hun verwachtingen kunnen inspelen.”

Samen voor leefbare wijken
In 2020 herziet Wooncompagnie de koers. Stefan van Schaik: ”We nemen meer dan ooit onze verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in buurten en wijken en voor de sociaal-maatschappelijke problematiek bij (een deel) van onze bewoners. Daarnaast starten we met een project dat in kaart brengt welke gevolgen de veranderende bewonerssamenstelling heeft voor het woonklimaat en wat wij zouden kunnen doen om dit te beïnvloeden. Verder willen we, samen met onze buurtteams, zorgen voor maatwerk. Zo zien we erop toe dat onze buurten schoon, heel, veilig, toegankelijk en gevarieerd blijven.”
Het jaar 2020 staat wat Wooncompagnie betreft in het teken van bouwen, betaalbaarheid en (samen) bewegen.

Wooncompagnie team Wooncompagnie team
Wooncompagnie Geldelozeweg Hoorn 2 Wooncompagnie Geldelozeweg Hoorn 2

Reacties
Reactie: (edwin)
13-12-2019, 10:12
dit is nu al gelul van woning corperatie reden ik ben met husje klachten gekomen en wat kreeg ik te horen ik had nog geen papieren ingevuld kwa reperatie die ze extra voor vragen dus extra geld moet neer tellen plaats contrakt hebt met wat ze moeten doen en dus doen ze niet en erbij vergeten zij dus mensen die ziek zijn afhankelijk zijn van hun schande kan meer noemen aantal ramen enkel glas niks geisoleerd buuren hoor je stekker in stopcontackt doen hoort de wind door huiskamer gaan en ga zo maar door laat ze eerst ,maar is doen wat ze moeten doen en ja had deze week gebeld dus kunnen ze daar nu niks op zeggen edwin