Stotteronderzoek voor kinderen

12-12-2019

HOORNGIDS | Stotteren – waar komt het vandaan? En wat valt er tegen te doen? Onderzoekers uit Rotterdam en Nijmegen zijn een grootschalig onderzoek begonnen naar de genetica van stotteren. Voor dat onderzoek kunnen kinderen van 7 jaar en ouder zich aanmelden. 

Onderzoekers van het MPI en het Erasmus MC zoeken deelnemers voor de Studie naar de Genetica van Stotteren. Je kan deelnemen als je 7 jaar of ouder bent en stottert of in het verleden hebt gestotterd. Meedoen aan het onderzoek kan volledig vanuit thuis. Inschrijven voor deelname aan dit onderzoek kan via de website van het Max Planck Instituut (MPI).

Over de studie
Stotteren is een aandoening die spreken bemoeilijkt, met name het ritme en de vloeiendheid. Mensen die stotteren hebben moeite met het uitspreken van woorden. Zij maken herhalingen, rekken klanken uit, of hebben spraakblokkades. De ernst ervan varieert van heel licht tot zeer ernstig. Ook al is de precieze oorzaak van stotteren nog onbekend, bekend is wel dat genetica een rol speelt bij stotteren. Een aantal genen zijn al geïdentificeerd. Het doel van de Studie naar de Genetica van Stotteren is om meer genen te ontdekken die iemands aanleg voor stotteren kunnen verhogen. Hierdoor kunnen de onderzoekers meer leren over de oorzaken van stotteren. Met deze kennis kunnen ze een grote bijdrage leveren aan toekomstig onderzoek naar de oorzaken, behandeling en preventie van deze aandoening.
Zie voor meer informatie https://www.mpi.nl/genetica-van-stotteren (https://www.mpi.nl/genetica-van-stotteren)

Stotteren Stotteren