Rechter rijdt Hoorn voorbij

14-12-2019

HOORNGIDS | Het tv-programma De Rijdende Rechter wilde aandacht besteden aan de op handen zijnde kap van de populieren aan de Westerdijk. Maar wethouder Simon Broersma wil niet meewerken.

”Onluisterend”, zo noemt een woordvoerder van het burgerinitiatief ’Voor een groene Westerdijk’ de weigering van de gemeente om mee te werken aan het programma De Rijdende Rechter. ”Het laat zien hoe zwak de gemeente staat, dat ze bang is voor schut te gaan als een rechter kijkt naar de bomenkwestie.” Wethouder Broersma ziet dat anders. ”Er is geen sprake van een conflict waar een derde partij een uitspraak over hoeft te doen”, laat hij weten. ”Veiligheid van inwoners is leidend en we hebben het recht om dit besluit te nemen, om de bomen te vervangen.”

Onwenselijk
Gemeenteraadslid René Assendelft van Hoorn Lokaal riep afgelopen dinsdag wethouder Broersma op de bomen te snoeien in plaats van te kandelaberen. ”Kandelaberen is voor Hoorn Lokaal onwenselijk”, zei hij. ”Wij willen op de Westerdijk niet jarenlang aankijken tegen kale boomstammen. Dat vinden wij geen gezicht. Is de wethouder bereid de bomen te snoeien? Met een goed snoeibeleid kunnen de bomen tijdelijk worden behouden en wordt het beeld langs de dijk niet verstoord.” 
Broersma antwoordde dat ook hij niet jarenlang tegen gekandelaberde bomen wilde aankijken, maar toch zou kandelaberen als dat nodig was. ”Wat moet dat moet”, zo zei hij. ”Al ga ik er dan wel van uit dat het voor even zou zijn. Ik heb op 4 december een goed gesprek gehad met de heer Rob Veenman van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hij heeft liever niet dat er wordt herplant op de dijk. Langs de dijk kan wel. Hij weet pas in februari volgend jaar of en waar er langs de dijk bomen teruggeplant kunnen worden. Tot die tijd doe ik in elk geval niks met de bomen.”

Veergunning
De fracties PvdA, Danny Verdonk en De Realistische Partij hebben eerder Artikel 36 vragen gesteld aan wethouder Broersma over zijn eerdere verklaring dat de gemeente een toezegging had gekregen van het hoogheemraadschap dat kon worden herplant op de dijk. Dit naar aanleiding van een artikel in het Westfries Weekblad, waaruit bleek dat er geen sprake was van zo’n toezegging en de gemeente zelfs nog niet eens een vergunning had aangevraagd voor herplant. De gemeente antwoordde de drie partijen dat het haar bekend was dat het hoogheemraadschap geen ”dijkvreemde elementen in de waterkering” toestaat, maar dat het hoogheemraadschap wel had aangegeven dat nieuwe bomen verder van de waterkant moesten komen dan de huidige bomen.”Wij hebben dit antwoord opgevat als een toestemming.”

Groen Links
De woordvoerder van het burgerinitiatief zegt veel vragen te hebben gekregen over de opstelling van raadsfractie van GroenLinks in de discussie over de bomen. ”Mensen vragen ons waarom GroenLinks zich afzijdig houdt. Dat weten we niet. We hebben meermaals een gesprek aangevraagd met GroenLinks en ze alle informatie toegestuurd die we ook hebben gedeeld met de andere fracties. Maar GroenLinks laat niks van zich horen.”

De Rijdende Rechter 2 De Rijdende Rechter 2

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
19-1-2020, 10:49
Doet mij denken aan de uitzending van de VPRO "Gouden Koets" waar Gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) weigerde mee te werken aan het programma wat ging over de West-Frisiaweg.. 2010.

Reactie: (Hans Schipper)
15-12-2019, 15:47
Heeft deze woordvoerder een naam?

Reactie: (edwin)
14-12-2019, 17:56
ja en waarom rijd ie voorbij omdat hoorn niet aandurft ze denken gelijk te hebben en hebben ze niet doen dus niet mee rijdende rechter zo is hoorn \

Reactie: (John)
14-12-2019, 15:22
Iedereen weet toch dat er op dijken geen bomen worden geplant. Straks dus de westerdijk afsluiten voor verkeer zodat er weer bomen kunnen worden geplant?

Reactie: (C.Nanninga- Hemmer.)
14-12-2019, 13:34
Wat is dat een laffe houding van deze Gemeenteraad. ! Bang voor een afgang ??