€ 5 miljoen voor Rijksmonumenten in Noord-Holland

Grote Kerk, Oosterkerk en dorpskerken Zwaag en Blokker krijgen subsidie

HOORNGIDS | De provincie Noord-Holland heeft € 5 miljoen subsidie verdeeld voor de restauratie van 38 rijksmonumenten. In 2019 hebben onder andere de Oosterkerk in Hoorn, de Oude Dorpskerk in Zwaag, de oude Dorpskerk in Westerblokker en de Grote Kerk in Hoorn subsidie gekregen. De indrukwekkende Werenfriduskerk in Wervershoof krijgt ook een aanzienlijk bedrag, te weten € 181.823,00.
Alle monumenten zijn bijzondere projecten die het Rijkserfgoed helpen te behouden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis in Haarlem overhandigde gedeputeerde Zita Pels van Cultuur de 38 subsidiebeschikkingen persoonlijk aan de eigenaren van de rijksmonumenten.

53 aanvragen
Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft ontvangen. In 2019 zijn er 53 aanvragen ingediend, waarvan er 38 zijn gehonoreerd. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Deze categorie beslaat ongeveer 30% van de 14.000 rijksmonumenten in Noordholland. Het merendeel van de 38 projecten die subsidie ontvangen is religieus erfgoed (21 gehonoreerde projecten), de rest is verspreid over diverse categorieën rijksmonumenten.

Rijksmonumenten van betekenis
De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen hieraan bij. Het behoud ervan is ook belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie voert de regie bij de verdeling van de subsidiegelden, waarvan de helft van het Rijk afkomstig zijn.

Subsidiebedragen
De Oosterkerk in Hoorn krijgt een subsidie van € 17.570 voor de restauratie van haar orgel. De Oude Dorpskerk in Zwaag ontvangt een subsidie van € 53.543. De oude Dorpskerk in Westerblokker krijgt een subsidie van € 32.683. De Grote Kerk in Hoorn ontvangt een subsidie van € 158.673. 
 

Grote Kerk Kerkplein Hoorn Grote Kerk Kerkplein Hoorn
Oosterkerk Hoorn van afstand Grote Oost Oosterkerk Hoorn van afstand Grote Oost