Voetbalverslagen wedstrijden 14 en 15 december

16-12-2019

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met medewerking van diverse verslaggevers.

Berkhout – Always Forward  2–0
De laatste wedstrijd van 2019 heeft Always Forward niet de gehoopte periodetitel opgeleverd. Een overwinning in de uitwedstrijd tegen Berkhout was daarvoor noodzakelijk, maar de thuisclub trok met 2–0 aan het langste eind.
In vergelijking met het team dat vorige week bij de wedstrijd tegen RKEDO aan de aftrap stond, ontbraken er drie spelers: Cemil Zaal zat wegens de vorige week opgelopen twee gele (en daardoor rode) kaarten een schorsing van één wedstrijd uit; Mike Apostol was een week naar Moldavië en Tom de Weerd kreeg in de loop van de week te kampen met griep. Diverse andere spelers, onder wie Patrick Bruijns, Barry Rageh, Quinten Gorissen en nog altijd Diovaris Balentina, waren niet beschikbaar wegens blessures en Remco Bruijns om een veel leukere reden: hij werd in de afgelopen week vader van een dochter.
De opengevallen plekken in het team werden ingenomen door Colin de Jager, die plaatsnam in het centrum van de verdediging. Ferris Inyamah schoof naar het middenveld, waar ook Tibbe de Bruin en Anthony Sabajo begonnen, en Clyde Limbach verving Tom de Weerd in de aanvalslinie. In de dug-out ontbrak de in het buitenland verblijvende trainer Yotti Papamelodias; André Husmann nam voor hem de honneurs waar.
Het wedstrijdscenario was er een uit de doos “de ene ploeg valt aan en de andere verdedigt massaal, hopend dat die-ene-kans-die-altijd-een-keer-komt tot winst zal leiden”. De variant van dit scenario die in deze wedstrijd opgeld deed, was die waarbij de straffe wind en het hobbelige veld vooral de aanvallende ploeg bij de uitvoering van zijn spel in de kleine ruimten flink parten speelden, waardoor er nauwelijks kansen en mogelijkheden ontstonden.
De uitbraken waarop de thuisploeg gokte deden zich in de eerste helft tweemaal voor in de beginfase van de wedstrijd en eindigden resp. met een schot dat afstuitte tegen Delaney van Schagen en een dat gepareerd werd door Luuk Weel. Halverwege de eerste helft kreeg Berkhout een vrije trap waaruit de bal, gecontroleerd door Luuk Weel, op het dak van het doel belandde en in de slotfase pakte de Forward-doelman een kopbal uit een corner en zag hij even daarvoor een rollertje op zich afkomen dat het sluitstuk van de voorlaatste Berkhout-uitbraak was.
Van de niet al te talrijke mogelijkheden voor Always Forward gingen enkele verloren, omdat de bal in de combinatie of bij het geven van een voorzet door een hobbel in het veld van richting werd veranderd en daardoor verkeerd geraakt werd. Verder vloog de bal in de vijfde minuut uit een corner van Clyde Limbach voorlangs het doel en schoot Lucas Vaerewijck tien minuten later, na een actie in het centrum, over. Even daarna eindigde een schot vanaf de 16-meter lijn van Tibbe de Bruin in de handen van de keeper van Berkhout, evenals bij een vrije trap van rechts van Clyde Limbach.
De grootste kans was voor Goos Barentsen, die in de rebound uit een door de doelman van de thuisploeg gepareerd schot van Lucas Vaerewijck de bal royaal over het doel joeg. Clyde Limbach kopte naast uit een vrije trap van Anthony Sabajo en Anfernee Blanker kreeg de bal bij een verre pass van Ferris Inyamah net niet goed mee en even later kon de vleugelverdediger van Forward de bal niet vol raken bij een voorzet van collega Mauro Robles Bello, die na een knappe verdedigende actie een aanval over rechts opzette en met een voorzet Anfernee Blanker bereikte.
In de tweede helft, waarin Tom de Weerd in het veld kwam voor Colin de Jager en Ferris Inyamah terugkeerde naar de achterste linie, kwam de thuisploeg wat vaker over de middenlijn en in de openingsfase was er zelfs sprake van een kort offensief, dat een schot voorlangs Luuk Weels doel opleverde en even later kon de Forward-doelman de bal oppakken toen een Berkhout-spits de bal bij een uitbraak iets te ver voor zich uit speelde. Ook bij een langduriger aanval, kort daarna, van Berkhout eindigde de bal in de handen van Luuk Weel, evenals bij een vrije trap, toegekend na een geel opleverende overtreding van Delaney van Schagen.
Bij een aanval van Always Forward, een combinatie tussen Tom de Weerd en Lucas Vaerewijck, bereikte de laatste pass Tom de Weerd net niet goed genoeg en bij een steekbal van Tom de Weerd op Goos Barentsen stuitte deze in dubbel opzicht op de Berkhout-doelman die een oplapbeurt behoefde en daarna weer fit genoeg was om bij een afstandsschot van Tom de Weerd een redding te verrichten. Ferris Inyamah bereikte na een fraaie rush met een verre pass Lucas Vaerewijck die zijn voorzet onderschept zag worden door de verdediging van de thuisploeg. Een schot van de vrijstaande Mauro Robles Bello van even buiten het strafschopgebied was niet giftig genoeg om de Berkhout-doelman in grote problemen te brengen. Die had de doelman wel kunnen krijgen toen hij de bal tegen de rug van Lucas Vaerewijck schoot, maar de richting die de bal daardoor kreeg, was de voor de keeper meest gunstige.
Een uitbraak over links in de 70e minuut leverde Berkhout de 1–0 op. De Berkhout-doelman was attent bij een diepe bal op Goos Barentsen en kon zich even later enigszins fortuinlijk ontfermen over een inzet van de voor Lucas Vaerewijck in het veld gekomen Dave Haverbusch, die de bal uit een voorzet van Clyde Limbach, die over Tom de Weerd was heengegaan, niet vol genoeg raakte.
Bij een uitbraak van de thuisploeg bleef de voorzet buiten bereik van de spits, maar in de 87e minuut was het bij de volgende uitbraak wel prijs (2–0). In de blessuretijd kreeg Delaney van Schagen nog twee behoorlijk goede kansen, maar in beide gevallen bracht de Berkhout-keeper redding.
De andere inhaalwedstrijd die voor zondag op het programma stond, HSV Sport – Strandvogels, werd voor de tweede achtereenvolgende maal afgelast en mede daardoor behield Forward de koppositie op de ranglijst. Om Forward voorbij te streven moet Strandvogels het duel tegen onze stadgenoten nog wel zien te winnen. Als HSV Sport die wedstrijd wint, sluit de ploeg weer aan bij de kopgroep van dan drie teams.
De winterstop die nu is ingegaan, eindigt in de vierde klasse C op 19 januari. Voor die datum zijn de laatste nog niet gespeelde wedstrijden van de eerste competitiehelft geprogrammeerd: HSV Sport – Strandvogels en Berkhout – Woudia. Voor hekkensluiter Berkhout biedt de wedstrijd tegen Woudia de kans om de kloof met de ploeg uit Westwoud en RKEDO te dichten. Op 25 januari komt Always Forward weer in actie. De tegenstander in het Wilhelminapark is dan… Berkhout.
===========================================================================
Be Quick Hollandia 0-1
 “Net niet”. Deze uitspraak was zeker van toepassing voor de gemiste ballen achter elkaar van de voorhoedespelers van Hollandia. Gelukkig stond daartegenover een gesloten verdediging van de ploeg uit Hoorn.
Be Quick 1887 (gemiddelde leeftijd 20 jaar) had veel meer uitgespeelde kansen dan de ploeg uit Hoorn. En een heel jonge ploeg die het Daan Buurman en doelman Joey Wiese vreselijk moeilijk maakte. Be Quickspeler Wilco van der Kooi was diverse malen dicht bij een doelpunt. Het werd zelfs bijna 1-0 door Martijn van Maastrigt, maar gelukkig voor doelman Wiese werd hij geholpen o.a. door zijn verdediger Daan Buurman. Zij haalden de bal voor de doellijn weg.
Tot veel schoten van Hollandia op het doel van Be Quick 1887 kwam het niet. Al had het schot van aanvoerder Bert Smit beter verdiend. De aanval van Hollandia liet het zondagmiddag volledig afweten. Daar tegenover stond de verdediging zoals gezegd als een huis. Jammer dat Nick Kuin tegen zijn 5e gele kaart aanliep en zodoende een langere winterstop heeft. Hij zal de topper tegen Hoogeveen op 19 januari 2020 moeten missen. Ruststand 0-0.
“Wat werd er door beide ploegen slecht gespeeld”, zei oud-burgemeester Jan Leeghwater van Obdam in de bestuurskamer. “Ik vind het trouwens skoftig mooi weer eens West-Friezen te spreken”, voegde hij toe. Hij was samen met zijn vrouw uit Scheemda gekomen om Hollandia te zien spelen.
Na rust een Be Quick dat gelijk fanatiek de aanval koos, maar ook nu weer was de verdediging van Hollandia te sterk. Het was zowaar opnieuw bijna raak. Tim Deelen beproefde de capaciteiten van Joey Wiese. De doelman had twee keer nodig om de bal klemvast te pakken. Opnieuw probeerden de voorwaartsen van Hollandia de ballen te plaatsen, maar het was elke keer “Net niet”. Waardoor de eindstand 0-0 leek te worden. De goed leidende scheidrechter Jan-Willem Bouw uit Peizen keek al op zijn horloge toen Joost Ruttenberg de bal even buiten de 16 meter controleerde en met een hard schot vanaf zijn linkervoet doelman Robert Smit verschalkte: 0-1. “Ik weet echt niet of ik nu links of rechts ben”. Tijdens het feestje van de Hollandia spelers floot Bouw af. Het was vaak “Net niet” voor Hollandia, omdat ook eerdere tegenstanders vaak wonnen of gelijk maakten in de laatste minuut. Nu was het dus “Net wel”. Wel enigszins geflatteerd, maar een kniesoor die daar op let. De drie punten zaten in de zak.
=========================================================================
Zwaluwen’30 toont enorme veerkracht.
Onder zeer slechte weersomstandigheden, een stormachtige wind en veel regen, hebben de spelers van Zwaluwen’30 in de uitwedstrijd tegen AFC in Amsterdam aan haar supporters laten zien tot welke prestaties zij kunnen komen. Na 20 minuten stond Zwaluwen’30 met 2-0 achter tegen de thuisclub die met snelle aanvallen het de verdediging van de Hoornse vereniging zeer lastig maakte. In de eerste minuut kreeg Zwaluwen’30 een grote kans op een voorsprong, maar daarna kreeg AFC de wedstrijd onder controle en in de tiende minuut kreeg de thuisclub een strafschop te nemen, na een ongelukkige overtreding van Jouke Huitema. Deze kans werd door de thuisclub benut 1-0. Hierna bleef de thuisclub het initiatief houden en in de 20e minuut kwam AFC op een 2-0 voorsprong, keeper Bakker redde eerst de inzet, maar in de rebound werd er toch gescoord. Zwaluwen’30 bleef het lastig houden, maar na 30 minuten spelen kreeg Zwaluwen’30 toch meer grip op de wedstrijd en werd het ook enkele keren gevaarlijk voor het doel van AFC. Al bleef AFC wel de gevaarlijkste ploeg, waarbij Keeper Bakker enkele malen zeer goed zijn doel verdedigde. Ruststand 2-0.
Bij aanvang van de tweede helft was bij Zwaluwen’30 Yannick Kuijpers in het veld gekomen voor Wietse van Diepen. Maar in eerste instantie bleef het spelbeeld hetzelfde, AFC bleef de bovenliggende partij. Bij het begin van de 2e helft moest keeper Bakker weer handelend optreden, hetgeen hem wederom goed afging, anders was de achterstand nog groter geworden. In de eerste 10 minuten na de rust kon Zwaluwen’30 wederom niet goed voor de goal komen van AFC. Echter in de 52e minuut zette Zwaluwen’30 een goede aanval op, een scherpe pass voor het doel kwam aan bij Jay van Ooijen die beheerst deze aanval afrondde, stand 2-1. Dat bood toch weer mogelijkheden op een beter resultaat. Echter 2 minuten later, in de 54e minuut, kreeg Zwaluwen’30 weer een strafschop tegen. De behendige en snelle speler van AFC die de hele wedstrijd al een plaag was voor de Hoornse club, Syrano Morrison werd onderuit gehaald en de strafschop werd benut, stand 3-1. Dat was een domper voor Zwaluwen’30.
Trainer Mo el Bouziani wisselde in de 55e minuut, Joep Rive werd gewisseld en vervangen door Thomas Schaap. Zwaluwen’30 probeerde de achterstand te verkleinen, kreeg meer grip op de wedstrijd en in de 70e minuut, weer een snelle aanval van Zwaluwen’30 die fraai werd afgerond door Mircle Elstak 3-2. Vlak daarna kwam AFC weer goed voor de goal van Zwaluwen’30, maar keeper Bakker redde bekwaam. In de 72e minuut kwam Zwaluwen’30 er weer sterk uit en deze aanval werd op fraaie wijze afgerond door Pieter Koopman. Stand derhalve 3-3 wat gezien het scoreverloop tot dan toe een goed resultaat was. In de 78e minuut de laatste wissel bij Zwaluwen’30. Perry Vlasman kwam in het veld en verving Gani Meholli, maar ondanks deze verdedigende wissel bleef Zwaluwen’30 er in geloven dat er nog een beter resultaat mogelijk was. Beide ploegen probeerden de winnende goal te maken en in 88e minuut wederom een goed lopende aanval van Zwaluwen’30 die door Thomas Schaap na uitstekend doorzetten werd afgerond tot de stand van 3-4. De laatste minuten en de bijbehorende blessuretijd van 4 minuten waren spannend, maar bij het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter, de heer Nurettin Eren was de eindstand 3-4. Een fantastisch resultaat behaald door de spelers van Zwaluwen’30, die erin bleven geloven dat er een goed resultaat te behalen viel. En gezien de andere uitslagen in de competitie was dit resultaat ook nodig. Zwaluwen’30 gaat zodoende met een goed gevoel de winterstop in met een trainingskamp begin januari in de Algarve in Portugal.

Be Quick 1887 - Hollandia 0-1
Berkhout - Always Forward 2-0
DWOW - Westfriezen 3-2
De Blokkers - Hugo Boys 4-1
Winkel - Hauwert ‘65 3-1
Spartanen - Kleine Sluis 1-0