Leuke kerstvakantie-activiteit in Museum van de 20e eeuw

20-12-2019

HOORNGIDS | Op enkele middagen tijdens de kerstvakantie kun je meisjes versieren. Of jongens…Vroeger versierden jongens poppen van speculaas en gaven die aan het meisje die ze op het oog hadden. In het Museum van de 20e Eeuw kun je gratis speculaas poppen versieren en uiteraard mee naar huis nemen. Kijk op www.MuseumHoorn.nl (http://www.MuseumHoorn.nl) voor de data en tijden.

 

In de ouderwetse bakkerij en bakkerswinkel in het museum zie je talloze speculaasplanken én een speculaasmachine. Na je bezoek aan het nostalgische museum en de twee exposities kunnen kinderen een gratis speculaaspop versieren. Alle materialen en hulp is aanwezig, dus laat je fantasie maar los op die pop. Thuis mag je hem uiteraard oppeuzelen.

 

Speculaaspop met mooie traditie

De speculaaspop is een bekende lekkernij. We bakken de poppen al eeuwen en maken daarvoor gebruik van houten vormen en een koekplank. De geschiedenis leert ons dat de vorm van een pop teruggaat tot in de 17e eeuw. Toen werd zo’n plank een ‘vrijer’ genoemd. Die term komt overigens van de naam van de Germaanse god Freyer. Hij was de god van de liefde.

 

Meisje versieren met speculaas

Het was de bedoeling dat een jongeman een pop liet bakken om die vervolgens mooi te versieren. Over het algemeen vroeg een jongeman de bakker om een speculaaspop te bakken, zodat hij die zelf met amandelen kon versieren. De jongeman kon de speculaaspop dan aanbieden aan het meisje dat hij op het oog had. Hij kon de speculaaspop gebruiken om haar te versieren. Als het meisje de koek aannam ging ze er tevens mee akkoord de volgende avond bij haar thuis te eten. Tijdens dit etentje gaf ze de speculaaspop terug aan de jongen. Had zij het hoofd opgegeten? Dan zat de jongeman goed. Had ze de benen eraf gegeten? Dan was het voor de jongeman ook beter om de benen te nemen.

 

Populair museum

Het Museum van de 20e Eeuw is al 25 jaar een populair museum waar jong en ouder graag op bezoek komt. Eind 2019 werd zelfs de miljoenste bezoeker ontvangen. 

De huidige wisselexposities:  “De tastbare DDR” over de Val van de Muur en leven in Oost-Duitsland en “Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collctie” over het beroemde kinderprogramma van toen.

speculaaspop versieren in museum speculaaspop versieren in museum