Inwoners van Hoorn positief over de Buitenlijn

ingevoerd op 22-2-2006

Bijna 6.000 mensen wisten vorig jaar de Buitenlijn, bedoeld voor alle meldingen, vragen en klachten over de openbare ruimte in Hoorn, te vinden. Dit blijkt uit de cijfers over de acht maanden waarin de Buitenlijn in 2005 operationeel is geweest. Bovendien wees een enquête met antwoordkaartjes onder de gebruikers van de Buitenlijn uit dat circa 90% zeer te spreken is over de bereikbaarheid van de Buitenlijn en tegen de 80% over de correcte en voortvarende afhandeling van de meldingen. Wethouder Cilia van Weel: ‘Dat de Buitenlijn zo goed draait, komt doordat de mensen merken dat er snel wat met hun melding gebeurt. En we streven voortdurend naar verbetering. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de cijfers aan het eind van 2006 nog gunstiger zullen uitpakken.’
 
De inwoners van Hoorn kunnen rechtstreeks met de Buitenlijn bellen of hun klachten, meldingen, defectmeldingen en suggesties opgeven via een meldingsformulier op de gemeentelijke website www.hoorn.nl. Dat veel mensen daar gebruik van maken, blijkt uit het feit dat de Buitenlijn in 2005 in totaal 5.845 meldingen te verwerken kreeg. Omgerekend gaat het om een gemiddelde van 730 meldingen per maand. Zelfs in de vakantiemaand augustus waren er nog 620 mensen die contact opnamen met de Buitenlijn. De Buitenlijn ging op 9 mei 2005 van start.

De aard van de meldingen, vragen en klachten blijkt zeer divers. Het overgrote deel heeft betrekking op onderwerpen als openbare verlichting (22%), groenvoorzieningen (18%) verhardingen (17%), straatreiniging (14%), riolering (7%) en straatmeubilair (6%). Andere belangrijke maar net iets lager scorende onderpen zijn: het gebruik van de openbare weg, gladheidsbestrijding, wijkzaken, speelplaatsen, kadavers, watergangen, parkeerexcessen, kunstwerken, vergunningen, milieubeheer, sportvelden, kermis en markten.

Centrale registratie en behandeling
Alle meldingen worden gedocumenteerd, zodat bij het centrale meldpunt een goed overzicht ontstaat van welke situaties zich waar in Hoorn voordoen. Bij volgende meldingen kunnen de medewerkers van De Buitenlijn daar hun voordeel mee doen. Voor inwoners die een melding doen, is het vooral handig dat zij maar één telefoonnummer (25 25 55) hoeven bellen of één digitaal formulier hoeven invullen. Het telefoonnummer van de Buitenlijn heeft de nummers van de rayons, de afdeling Bijzondere Taken en het bureau Wijkzaken vervangen. Een ander bijkomend voordeel is dat de bellers en mailers over de afhandeling van hun melding geïnformeerd worden in de vorm van een brief of mailtje. Uit de enquête met de antwoordkaartjes blijkt dat 80,7% hier tevreden over is.

89,5% van de mensen die een antwoordkaartje inzonden, vindt de bereikbaarheid van de Buitenlijn goed. Uit de onderzoeken die de gemeente Hoorn laat uitvoeren naar de telefonische bereikbaarheid blijkt dat de Buitenlijn in 2005 een score behaalde van circa 97%.

Aan het gebruik van de website om meldingen te doen, moeten de inwoners misschien nog wat wennen, want ruim 65% van de inzenders van het antwoordkaartje heeft geen mening over de vraag ‘Is de website naar uw oordeel handig in het gebruik?’. 20% beantwoordt deze vraag met ‘ja’ en 14% met ‘nee’. 77% van de inzenders vindt dat hun melding snel en correct door de Buitenlijn is afgehandeld.

Reacties
Reactie: (leugens)
25-2-2006, 10:39
Ow wat toevallig zo vlak voor de verkiezingen cilia, en niet te controleren deze fantastische cijfers die nu net naar buiten komen, verkiezingsretoriek mensen trap er niet in laat deze olifant in de porceleinkast alsjeblieft wat anders gaan doen.