Vragen over renovatievoorstel stadhuis door Scholtens Bouw

Kostencalculatie lager dan aan de raad gepresenteerde scenario's

HOORNGIDS | Bij een werkbezoek van Fractie Tonnaer aan Scholtens Bouw in Wognum bleek dat het bouwbedrijf een plan heeft gemaakt voor renovatie en verduurzaming van het stadhuis in combinatie met de bouw van appartementen. Dit plan zou al ruim een jaar bij de gemeente bekend zijn. De fracties Tonnaer, CDA, PvdA, DRP, Koekkoek, Danny Verdonk, vragen in een brief aan het college (zie hieronder) hoe het mogelijk is dat de gemeenteraad en stadhuis begeleidingsgroep daarover niet zijn geinformeerd en dit verzuim te herstellen.

 

Hoorn, 20 december 2019

Geacht College,

Fractie Tonnaer bracht enkele weken geleden een werkbezoek aan Scholtens Bouw Wognum. Tijdens het bezoek werd het gezelschap verrast door het plan voor de renovatie van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Het renovatievoorstel van Scholtens Bouw Wognum omvat globaal:

- deel A en B van het stadhuis wordt gerenoveerd en verduurzaamd;

- deel C van het stadhuis wordt als tegenprestatie beschikbaar gesteld aan het renoverende bouwbedrijf dat daarin goedkope appartementen realiseert. De bestaande bouwhoogte van deel C van het stadhuis verandert niet en de buitenkant blijft vrijwel ongewijzigd;

- de brug over het water tussen de twee delen van het stadhuis wordt verwijderd;

- de kosten van renovatie en verduurzaming, inclusief het beschikbaar stellen van gebouw C, zijn lager dan het gecalculeerde bedrag (24-30 miljoen euro) voor de beide door het college aan de raad gepresenteerde scenario’s.

Verder is gebleken dat de bouwvoorstellen voor de renovatie-appartementen ruim een jaar bekend zijn in het stadhuis, terwijl de begeleidingsgroep en de gemeenteraad direct noch indirect op de hoogte zijn gebracht van de Scholtens-plannen tot renovatie deel A-B en bouw van appartementen in deel C.

Overeenkomstig art. 36 RvO stellen wij de volgende vragen:

1. Waarom heeft het college B&W de begeleidingsgroep en de gemeenteraad niet direct of indirect geïnformeerd over de renovatieplannen en appartementenbouw van Scholtens Bouw, terwijl deze plannen al een jaar in het stadhuis bekend zijn? Wilt u alsnog dit verzuim herstellen en hoe denkt u dit te doen?

2. Kunt u alsnog de renovatievoorstellen en appartementenbouw van Scholtens Bouw betrekken bij het raadsvoorstel ‘keuze scenario stadhuis’ (zaaknummer 1607537, 9 juli 2019) en het geamendeerde raadsbesluit ( 9 juli 2019) om de scenario’s voor renovatie en nieuwbouw van het stadhuis uit te werken?

Vriendelijke groet,

Roger Tonnaer, (namens Fractie Tonnaer), Dick Bennis (namens fractie CDA), Arnold Wegner (namens fractie PvdA), Menno Jas (namens fractie DRP), Linda Koekkoek (namens fractie Koekkoek) en Danny Verdonk (namens fractie Danny Verdonk)

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn