Zorgfraude keihard aanpakken

08-01-2020

HOORNGIDS | Frauderen in de zorg is simpel. En het probleem wordt alleen maar groter. Er zijn veel meer fraudeurs dan het Openbaar Ministerie (OM) aan kan, en het wordt nieuwe fraudeurs te makkelijk gemaakt, zegt officier van justitie Laurien van Haeringen in het programma Nieuwsuur dat onlangs werd uitgezonden.
Naar aanleiding van verontrustende berichten aangaande zorgfraude hebben de partijen PvdA, DRP en Fractie Danny Verdonk artikel 36-vragen gesteld. Hierbij.

Geacht college,
Het Openbaar Ministerie stelt de zorgfraude niet meer aan te kunnen (Nu.nl 02-01-2020).  Ook in Nieuwsuur is er aandacht besteed aan dit fenomeen. Volgens het OM zijn er veel meer fraudeurs en wordt het nieuwe fraudeurs te makkelijk gemaakt. Het OM stelt dat malafide zorgbureaus honderden miljoenen euro’s opstrijken voor niet geleverd werk. Ook wordt er op grote schaal gefraudeerd met pgb’s. Daarnaast worden neppatiënten ingezet. Om deze vorm van fraude tegen te gaan is het plan ‘Rechtmatige Zorg – aanpak van fouten en fraude 2018-2021’ gelanceerd. Dit plan heeft nog geen vruchten afgeworpen, aldus het OM. 

Naar aanleiding van deze geluiden hebben wij de volgende vragen:
1) Fraude is bij wet verboden. Wij zijn van mening dat er hard moet worden opgetreden tegen fraudeurs. Het college heeft de bevoegdheid om als dagelijks bestuur dit soort fraudezaken actief op te sporen en in te perken. Hoe is deze taak/plicht door u de laatste tijd ingevuld? Welke actieve & preventieve (extra) acties heeft het college naar aanleiding van de verontrustende landelijke berichten ondernomen?  
2) Welke maatregelen zijn er in Hoorn genomen om te voorkomen dat er in zee gegaan wordt met malafide zorgverleners/zorgbureaus?
3) Het college controleert via de gemeentelijke accountant of zorgleveranciers doen wat zij zeggen te doen. Wat heeft het college (extra) gedaan om de rechtmatigheid van aanbieders te controleren?
4) Bent u het met ons eens dat het zeer belangrijk is om de inwoners van Hoorn te beschermen tegen dergelijke fraude en dat het daarnaast zeer belangrijk is te voorkomen dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan niet geleverde zorg?

Graag horen we hoe het op dit moment in Hoorn gaat.
Met vriendelijke groet,
Arnica Gortzak PvdA Hoorn
Menno Jas DRP
Danny Verdonk

Euro's Euro's