Vragen over effecten komst statushouders op sociale woningmarkt

08-01-2020

HOORNGIDS | De Hoornse Onafhankelijk Partij heeft een brief geschreven aan het college van B&W. De fractie wil graag weten wat het effect is van de komst van statushouders op de vraag naar sociale huurwoningen. 

HOP ziet In geen enkele prognose de komst van nieuwkomers verdisconteerd in beleid om aan de extra vraag te voldoen. Ook omdat de arbeidsmigranten extra druk zetten op de woningmarkt voor starters, vindt de fractie het belangrijk de feiten te weten. Met die kennis hoopt de partij te voorkomen dat de wachtlijsten voor woningzoekenden verder oplopen. Daarom verzoekt HOP - met onderstaande brief met vragen - het college bij de - onder grote druk van de raad - toegezegde voortgangsrapportage over statushouders -  de feiten met de raad te delen en daarna het gesprek aan te gaan over hoe in de extra behoefte aan woningen kan worden voorzien. Hieronder de brief: 

 

Hoorn, 8 januari 2020

Geacht college,

De Hoornse Onafhankelijke Partij waardeert zeer dat uw college werkt aan een actualisering van de voortgangsrapportage van de opvang van statushouders. Wij hechten eraan dat het debat gevoerd wordt op basis van feiten en dat op basis van de feiten beleid kan worden gemaakt.

Wij vragen ons af wat de komst van ongeveer 500 statushouders  betekent voor de behoefte aan woningen in de komende 10 jaar en of de eerder prognoses (onder meer RIGO-onderzoek) nog wel voldoen. En tevens wat de komst concreet betekent voor de wachtlijsten. Ook op deze laatste punten zijn wij benieuwd naar uw visie en blijven daar graag over met u in gesprek.

Daarom verzoeken wij u de nieuwe rapportage ook te voorzien:

- van een overzicht van het (cumulatieve) aantal sociale woningen dat in de afgelopen zes jaar aan statushouders is toegewezen met of zonder urgentie.

- zo mogelijk inzicht in de gezinssamenstelling;

- inzicht in de nieuwe vraag naar woningen van de nieuwkomers, gezinsleden (kinderen) zullen op enig moment ook behoefte hebben aan een eigen woning.

Hartelijk dank alvast. 

Fractie HOP

Robert Vinkenborg

Siriusstraat bouw Siriusstraat bouw
HOP HOP