Grote stijging van meldingen vuurwerkoverlast

08-01-2020

HOORNGIDS | Rond de laatste jaarwisseling zijn in totaal 325 klachten over vuurwerkoverlast binnengekomen bij de gemeente Hoorn en politie. Vorig jaar waren dat 190 meldingen. Er is sprake van een stijging van 135 meldingen. Er zijn drie boetes uitgeschreven en er zijn 12 verwijzingen naar HALT gedaan voor een taakstraf.

De grote stijging van vuurwerkklachten wordt toegeschreven aan de nieuwe aanpak van opening van een meldpunt vuurwerkoverlast via Facebook. 

De gemeente gaat er niet vanuit dat er deze jaarwisseling meer overlast is geweest, maar dat het publiek beter wist dan vorige jaren waar de klacht moest worden ingediend.

Handhaving Hoorn schrijft op Facebook: ”We hebben veel geleerd van de inzet en nemen dit mee in de evaluatie. Uiteraard stopt ons werk niet en pakken we ook in 2020 nieuwe meldingen op van afval tot parkeeroverlast. Bedankt voor uw meldingsbereidheid en de voornamelijk positieve reacties die we hebben ontvangen op de inzet in december.”

Het vuurwerkmeldpunt via Facebook wordt als een groot succes beschouwd.

Vuurwerkoverlast Vuurwerkoverlast

Reacties
Reactie: (frits bruin)
18-1-2020, 12:07
Uw melding aan de gemeente met zaaknummer 012345678 is afgehandeld. Geachte heer/mevrouw Blokdijk, Op 13-01-2020 heeft u gereageerd op kritiek We zijn aan de slag gegaan met uw melding en hebben deze nu afgehandeld. Bedankt! Uw melding helpt bij het schoon, veilig en netjes houden van de gemeente. Hartelijk dank hiervoor! Wij hopen dat de melding naar tevredenheid is afgehandeld. Met vriendelijke groet, Gemeente Hoorn

Reactie: (Gerrie Blokdijk)
13-1-2020, 08:38
Heer Bruin ik moet u teleurstellen, de afdeling Handhaving wordt alleen maar uitgebreid. Dit komt omdat de politie zwaar onder bezet is en dit wordt alleen maar erger omdat momenteel een groot aantal dienders de dienst verlaten in verband met de pensioen gerechtigde leeftijd. De instroom op dit moment is minimaal, door gering aantal aanmeldingen en lange opleidingsduur. Politie sluit steeds meer bureau's en stoot ook werkzaamheden af. Ik weet niet of u al een geprobeerd heeft om aangifte te doen? Over twee weken ben je de eerste. Handhaving is daarom een goed alternatief voor de gemeente. De afdeling handhaving valt rechtstreeks onder de gemeente en wordt aangestuurd door de gemeente dus de gemeente heeft weer een behoorlijke vinger in de pap op het gebied van de openbare orde. Aangezien handhavers (veel) goedkoper zijn dan dienders begrijpt u wel waarom waarom deze afdeling wordt uitgebreid. Eigenlijk gaan wij terug in de tijd, ik ben bang dat wij in de toekomst weer terug gaan naar de gemeentepolitie (handhaving) en rijkspolitie.

Reactie: (Frits Bruin)
10-1-2020, 14:29
@ en heel veel ouderen en ikzelf hebben geen facebook;... Vanaf begin Oktober al klonken er dagelijks Nitraten/Cobra’s in Hoorn; Er werken ‘handhavers’ met oorkappen op bij de gemeente; ik denk dat ‘handhaving’ van gemeente Hoorn op de schop moet...

Reactie: (Frits Bruin)
10-1-2020, 14:10
“ De gemeente gaat er niet vanuit dat er deze jaarwisseling meer overlast is geweest, maar dat het publiek beter wist dan vorige jaren waar de klacht moest worden ingediend.” Wat een ‘natte vinger conclusie’ van gemeente Hoorn; Als ik de (overbezette) politie-lijn belde i.v.m. Nitraten en Cobra’s, duurde het veel te lang voor je iemand aan de lijn kreeg (lange meld tekst vooraf) waardoor je t de volgende keer maar laat zitten...(tijdens meldtekst-wacht hoor je: bij verdachte situatie nu; bel 112; bel je 112 omdat je de afsteker van een Nitraat in beeld hebt; nee dit is niet voor 112, ik verbreek de verbinding. Volgende overlast dus maar laten zitten...