Herontwikkeling oude hockeyvelden roept vragen op

09-01-2020

HOORNGIDS | De herontwikkeling van het gebied op en rond de oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen in Hoorn mag wat een drietal raadsfracties betreft kritischer onder de loep worden genomen dan tot nu toe het geval is geweest. Met name de parkeerproblematiek in de wijk en geplande bouwactiviteiten is voor de politieke partijen aanleiding om te vragen of er een integrale parkeer- en verkeersvisie kan worden gemaakt. 
Voor de nieuwbouw van IKEC (Integraal Kind en Expertise Centrum) willen de fracties dat ook andere locaties bekeken worden, zoals de locatie van de voormalige gevangenis de Glasbak en de sportvelden in Risdam-Noord.
Hierbij de gestelde vragen. 

Geacht College,
U heeft op 5 december 2019 een raadsbrief (zaaknummer 1742074) gestuurd over de herontwikkeling van de oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen. Onze fracties zijn van mening dat het college in de Nieuwe Steen te veel wil realiseren in een relatief klein gebied.  Bovendien zijn er geen serieuze oplossingen voor de huidige en toekomstige parkeer- en verkeersprobleem in de Nieuwe Steen. Wij zien dat u een lagere parkeernorm hanteert, gebruik van de auto door werknemers van de gemeente wilt beperken, de gemeentelijke organisatie een mobiliteitsplan laat maken en streeft naar dubbel parkeren bij bedrijven op de Nieuwe Steen. 
Van de toekomstige bewoners van de 80 nog te bouwen sociale éénpersoons-huurwoningen verwacht u dat de helft van deze bewoners geen auto bezit of zal gebruiken. Uw parkeerberekeningen laten een groot opportunisme zien met  negatieve gevolgen voor de bewoners en bedrijven.
Daarnaast zien wij een enorme toename van het autogebruik wanneer de woningbouw aan de Nieuwe Steen 6 gerealiseerd wordt.  Het ontbreekt aan een noodzakelijke integrale parkeer- en verkeersvisie in relatie tot diverse bouwplannen in de Nieuwe Steen.
In uw brief wordt alleen gesproken over de parkeerproblemen terwijl er eveneens sprake is van toenemende verkeersoverlast in de Nieuwe Steen. Het merendeel van de 450 leerlingen voor het speciaal basisonderwijs van het IKEC (Integraal Kind en Expertise Centrum) zullen gebruik maken van leerlingenvervoer per busje en dagelijks gebracht en gehaald worden van en naar het IKEC.  
Onze fracties betwijfelen of de voormalige hockeyvelden wel de meest geschikte locatie is voor de bouw van een IKEC. Wij raden het college en bestuur van het IKEC aan om de verschillende locaties in Hoorn nog eens te beoordelen en de voormalige gevangenis de Glasbak en de sportvelden in Risdam-Noord bij de locatiekeuze te betrekken.
Volgens art. 36 RvO stellen wij de volgende vragen.
1. Bent u het met ons eens dat zonder een integrale parkeer- en verkeersvisie en afdoende oplossingen voor de huidige- en toekomstige parkeer- en verkeersproblemen, nieuwbouw in de Nieuwe Steen moeilijk te realiseren is?
2. Volgens ons zijn dubbel parkeren, mobiliteitsplan en verlaging van de parkeernorm schijnoplossingen. Kunt u niet beter de harde cijfers gebruiken en naar reële oplossingen op zoek gaan? 
3. Bent u het met ons eens dat door de bouw van bijna 200 tot 300 appartementen in de Nieuwe Steen en door de komst van een IKEC de verkeers- en parkeerproblemen in de wijk zullen toenemen? 
4. Waarom wordt door de vestiging van een IKEC met 450 leerlingen nauwelijks rekening gehouden met het leerlingenvervoer? Hoeveel meer verkeersbewegingen ontstaan er dagelijks in de Nieuwe Steen door de vestiging van een IKEC?
5. Wilt u voor nieuwbouw van IKEC ook andere locaties betrekken, waaronder  locatie voormalige gevangenis de Glasbak en de sportvelden in Risdam-Noord?

Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer
namens VVD, Chris de Meij
namens Sociaal Hoorn, Jeroen van der Veer

Hockeyvelden Nieuwe Steen Hockeyvelden Nieuwe Steen
Hockeyvelden Nieuwe Steen met kleedruimte Hockeyvelden Nieuwe Steen met kleedruimte
Hockeyvelden Nieuwe Steen parkeren 2 Hockeyvelden Nieuwe Steen parkeren 2