Woningen Joh. Poststraat blijken vrije sectorwoningen

16-01-2020

HOORNGIDS | Intermaris plaatste onlangs een advertentie in de krant waarin de nieuwgebouwde woningen aan de Joh. Poststraat als vrije sectorwoningen worden aangeboden. Dit riep bij velen de nodige vragen op die inmiddels zijn gesteld aan het college van B&W door de lokale politieke partijen Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) en VOCHoorn. Zie heronder. 

Overige vragen raadsleden: Vrije sectorwoningen Joh. Poststraat 
Hoorn, 16 januari 2020
Geachte college,
Op 14 november 2017 stemde de raad in met de sloop van 26 sociale huurwoningen en nieuwbouw van 32 nieuwe sociale huurwoningen in Pater Bleijsstraat en Johannes Poststraat. Het resultaat van een lang traject van Intermaris met de huurders over de vraag: wat is de beste oplossing voor de verouderde woningen: sloop of nieuwbouw? Het werd nieuwbouw. 
In het raadsvoorstel wordt gesteld dat er behoefte is aan kleinere en goedkopere woningen.  Uit antwoorden op  eerdere vragen (van HOP en HSP) en uit toezeggingen die Intermaris heeft gedaan aan bewoners, onder meer per brief op 26 februari 2015, werd duidelijk dat er sociale huurwoningen zouden terug komen. Logisch: betaalbare sociale huurwoningen worden gesloopt en die komen er ook terug. Althans die verwachting leefde bij ons. Graag horen wij als dat ten onrechte was. 
Op 11 januari 2020 maakt Intermaris in een advertentie kenbaar dat 20 van de nieuwe huurwoningen worden aangeboden tegen huurprijzen vanaf 1075 euro per maand. In de vrije sector dus. Verschillende bewoners en woningzoekenden hebben ons hun ongerustheid over deze huurprijzen kenbaar gemaakt. Intermaris is ook op Facebook bezig deze vrije sectorwoningen actief in de markt te zetten en dat roept vragen op in de samenleving. 
Om ons een goed oordeel te kunnen vormen, kiezen wij ervoor u eerst de volgende vragen te stellen alvorens daarover een standpunt in te nemen:
1. Is het college het met ons eens dat dit in strijd is met (de intentie van) het raadsbesluit? 
2. Vindt het college het vermarkten/verhuren van woningen in de vrije sector een taak van Intermaris? 
3. Gebeurt deze koerswijzing met instemming van het college? Bent u daar in  gekend? 
4. Wat betekent dit voor de betrokken huurders die verwachtten dat ze terug konden naar hun adres?
5. Wat betekent dit voor het totale saldo aan sociale huurwoningen in relatie tot de prestatieafspraken? 
6. Wordt door het onttrekken van deze nieuwbouw de wachtlijst voor woningzoekenden niet nog langer?
7. Is dit een precedent voor wat ons te wachten staat in de Siriusstraat? 

Wij stellen uw beantwoording op korte termijn zeer op prijs. 
Alvast hartelijk dank.
Met vriendelijke groeten,
Fractievoorzitters
Aart Ruppert – VOC Hoorn
Robert Vinkenborg – Hoornse Onafhankelijke Partij

Intermaris advertentie Joh. Poststraat Intermaris advertentie Joh. Poststraat