Intermaris wil doorstroom bevorderen

Van grotere woning naar kleiner en/of gelijkvloers

HOORNGIDS | Onlangs heeft Intermaris bij een bewonersvergadering naar voren gebracht dat mensen die kleiner willen wonen, maar waarbij de daaraan gekoppelde huurwijziging een struikelblok vormde, kunnen rekenen op steun van de wooncorporatie. Op deze wijze kan de noodzakelijke doorstroming versneld worden. 

Intermaris vindt het belangrijk dat bewoners passend wonen. Dus bij een kleiner huishouden ook een kleinere woning of, bijvoorbeeld, als iemand (op termijn) geen trappen meer kan lopen een gelijkvloerse woning. Op dit moment wonen er veel ouderen in eengezinswoningen die bijvoorbeeld al uit de kinderen zijn maar nog in de gezinswoning wonen. Deze woningen zou Intermaris graag weer beschikbaar hebben voor gezinnen. Daarnaast wil de verhuurder ouderen de kans bieden om tijdig gelijkvloers te gaan wonen.

Onderzoek
Om die reden is Intermaris op dit moment aan het onderzoeken hoe de doorstroom kan worden bevorderd en is sinds eind 2019 op kleine schaal met oudere bewoners in gesprek hierover en kijkt naar de drempels die bewoners ervaren om kleiner en/of gelijkvloers te gaan wonen. Vaak weet men niet welke woning passend zou zijn of heeft men zich soms nog niet ingeschreven bij Woonmatch. Ook komt het voor dat mensen de stap naar een andere woning financieel te groot vinden. Intermaris biedt dan een adviesgesprek aan en gaat in gesprek over de woonwensen en de mogelijkheden. In sommige gevallen wordt dan de afspraak gemaakt om de netto huur van de huidige woning mee te nemen. Volgens Intermaris is in de praktijk een kleinere woning vaak al goedkoper dan de woning die wordt achtergelaten.

Pilot
De woningcorporatie hoopt dat bewoners open staan voor doorstromen. Via de nu lopende pilot wil Intermaris zicht krijgen op wat hiervoor nodig is en legt dit daarna vast in beleid of een regeling voor zover nodig. De verwachting is in dit jaar al stappen te kunnen nemen. Mochten bewoners nu al interesse hebben dan kunnen zij dit uiteraard kenbaar maken bij Intermaris.

Financiële hulp bij overstap
Tijdens gesprekken met bewoners is al gebleken dat velen aanhikken tegen de kosten die met een verhuizing gepaard gaan. De verhuiskosten zelf kunnen al een blokkade zijn, maar ook de uit te voeren werkzaamheden op het nieuwe adres als schilderwerk, aansluitkosten van apparatuur e.d. Als ook daarbij de helpende hand kan worden geboden door Intermaris dan zal de gewenste doorstroming versneld kunnen worden doorgevoerd.

Eengezinswoningen Eengezinswoningen